"Maria del Mar"
"Maria del Mar"
DIJOUS, A LES 23.15

S'emet "Maria del Mar" a "El documental", un retrat de Maria del Mar Bonet

Demà, dijous, a les 23.15, "El documental" estrenarà la versió llarga de "Maria del Mar", un retrat de Maria del Mar Bonet, una de les icones de la nostra cultura. El documental de Joan López Lloret fa un viatge per saber d'on surt la seva inquietud i la força vital que l'ha mantingut als escenaris durant més de 50 anys.

Maria del Mar Bonet és la veu en actiu més universal de la cançó en català, i el documental recorre els seus 50 anys de trajectòria a partir de la darrera aventura, el disc "Ultramar", enregistrat amb músics cubans i presentat en concert a l'Havana el setembre del 2018. "Maria del Mar" ofereix un emocionant viatge d'anada i tornada d'illa a illa, de Mallorca a Cuba, a través dels Països Catalans, la Mediterrània i el món sencer, entre el passat i el present, i prenent com a fils conductors la seva mateixa veu narrativa i les de persones molt properes: familiars, amics i col·legues del món artístic, entre els quals trobem Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Martirio, Manolo García, Nacho Duato, José María Vitier o Javier Mas. Una immersió en el món d'una creadora inquieta i única que ens brinda reflexions i confessions inèdites.

"Maria del Mar", de Joan López Lloret, parteix del viatge recent que Bonet va fer a Cuba per presentar el seu darrer disc, "Ultramar", i a partir de la seva immersió a la vida de l'illa del Carib es van desgranant els 50 anys de carrera.

El documental permet veure l'evolució de Bonet, especialment a partir de les imatges d'arxiu, que mostren una jove cantant de la Nova Cançó que basa el seu repertori en la música tradicional de les Balears, per passar a ser una artista que busca la inspiració arreu de la Mediterrània i, alhora, hi aporta tot el seu bagatge. Aquest recorregut també deixa veure una Bonet més personal, més íntima, que parla de la seva pròpia evolució, del moment d'aturar-se, o no, del perquè dels camins que ha anat triant al llarg de la seva vida, del que viu més enllà de la música i de les coses que per ella han estat i són fonamentals. No hi falta tampoc la gènesi de la cançó "Què volen aquesta gent?" i com ha esdevingut un himne més enllà dels seus creadors.

A més del rodatge a Cuba, el documental també s'ha rodat a Mallorca, Barcelona i València.

La música i les cançons de Bonet acompanyen tot el documental, així com la imatge sempre molt cuidada dels seus discos. Precisament, una presència permanent en la vida de Bonet és l'autor de bona part de les portades i de la seva imatge promocional, el fotògraf Toni Catany, amb qui sempre la va unir una amistat molt especial.

"Maria del Mar" és una coproducció de Televisió de Catalunya i SomBatabat, amb la col·laboració de la Fundació Toni Catany i Comunicamanagers.

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut