"Schéhérazade", al Palau de la Música
"Schéhérazade", al Palau de la Música

"Schéhérazade", un conte oriental de "Les mil i una nits", a "Diumenge, concert"

Diumenge, 15 d'agost, a les 11.25, "Diumenge, concert" oferirà la primera part del concert que l'Orquestra Simfònica del Vallès va fer el dia 5 de desembre, al Palau de la Música Catalana, amb l'obra "Schéhérazade" de Rimski-Kórsakov

El Cicle "Simfònics al Palau" porta, amb l'Orquestra Simfònica del Vallès i el seu director titular, Xavier Puig, un dels concerts emblemàtics d'aquesta temporada. Es tracta de la suite simfònica "Schéhérazade" del compositor rus Nikolai Rimski-Kórsakov.

Aquesta obra, composta i estrenada el 1888, està basada en diferents episodis del conte de "Les mil i una nits" i recrea l'ambient de narrativa fantàstica orientalitzant que tant agradava als compositors romàntics i representants dels nacionalismes musicals.

La partitura mostra una paleta molt rica de colors orquestrals i desenvolupa melodies originals i imaginatives amb un aire oriental. El mestratge del compositor rus, un gran mestre de la instrumentació i coneixedor del conjunt orquestral, construeix una obra accessible i que amb el temps ha esdevingut una peça molt popular del repertori.

"El que desitjo", deia Rimski-Kórsakov referint-se a la seva obra, "és que l'oient, si li agrada la meva peça com a música simfònica, es deixi emportar per la sensació de la narrativa oriental fantàstica, típica dels contes, i no només la senti com a quatre peces independents".

El compositor va voler anomenar-la "Schéhérazade", en un clar homenatge al nom de la dona protagonista que havia d'explicar un conte cada nit al sultà, per preservar la seva vida i mantenir així l'interès fins a la nit següent.

Musicalment, l'obra s'estructura en forma de suite i està dividida en 4 parts: "El Mar i el vaixell de Simbad"; "La història del príncep Kalendar"; "El jove príncep i la jove princesa"; i tanca el cicle una part final més estructurada: "Festival a Bagdad. El Mar. El vaixell encalla en un penya-segat encapçalat pel Genet de Bronze".

Orquestra simfònica del Vallès

L'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) va néixer el 1987 en el si de l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell i molt aviat es va estructurar com una societat anònima laboral, en què els treballadors en són alhora els propietaris. La seva activitat se centra a la ciutat de Sabadell, amb una temporada pròpia i com a orquestra del circuit Òpera a Catalunya, i al Palau de la Música Catalana, amb el cicle de concerts Simfònics al Palau. N'han estat directors titulars Albert Argudo, Jordi Mora, Salvador Brotons, Edmon Colomer, David Giménez Carreras, Rubén Gimeno i James Ross. Des del setembre del 2018 ho és Xavier Puig. Ha rebut el Premi Nacional de Música 1992, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i la Medalla d'Honor 2012 de la ciutat de Sabadell.

 

Xavier Puig

Nascut el 1973 a Cervera (Segarra), comença els estudis musicals amb el piano i el violí al Conservatori Municipal d'aquesta ciutat, per ampliar-los posteriorment al Conservatori Professional de Badalona, on obté el títol superior de professor d'harmonia, contrapunt i composició, sota el mestratge de M. A. Hurtado, M. Roger, B. Casablancas i J. Soler. Paral·lelament s'inicia en la direcció coral als Cursos Internacionals de Direcció Coral de Lleida, on estudia amb els mestres J. Prats, J. Duijck, L. Heltay i J. Casas. Rep també lliçó magistral dels professor E. Ericsoni P. Cao. El 1999 és admès a la Universität für Musik und Darstelende Kunst de Viena, on cursa els estudis de direcció musical, sota el mestratge de L. Hager, Y. Yuassa, G. Theuring i H. Arman, entre d'altres. El juliol del 2003 guanya el concurs per a la plaça de director assistent de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), càrrec que desenvolupa fins al juliol del 2005.  Actualment dirigeix la Murtra Ensemble i és director titular de l'Orquestra Simfònica del Vallès (des del setembre del 2018) i del Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida (des del 2002). Ha estat director convidat d'orquestres nacionals i internacionals com l'Orquestra Nacional d'Espanya, l'Orquestra i Cor de RTVE, l'Orquestra Pablo Sarasate, la Joven Orquesta Nacional de España, l'Orquestra de Cambra d'Andorra, l'Orquestra Simfònica del Vallès, l'Orquestra Barroca Catalana, l'Ensemble Kaleidoscop der Nationen de Viena, entre d'altres. Ha enregistrat per a segells com Verso, Catalunya Música, Universität für Musik-Wien, o Ars Harmonica-La mà de Guido, amb qui ha editat un disc de música religiosa inèdita de Mompou i Blancafort.

El programa

"Diumenge, concert" és la proposta musical nova dirigida i presentada per Àlex Robles Fitó, amb què col·laboren els principals centres musicals, els artistes i els organitzadors de concerts del país, per oferir una bona mostra de la producció i donar visibilitat al treball de músics i artistes. Els continguts del programa es poden consultar al portal de TV3 i els concerts emesos estan disponibles a tv3alacarta .

tv3.cat

Anar al contingut