Una dona forta, Margo Pool, que mai va perdre l'esperança de trobar els assassins del seu marit
Dilluns, a les 22.40

"Santoalla", a "60 minuts"

El dilluns 12 de juny, a les 22.40, al 33 i durant dos mesos també a TV3alacarta, "60 minuts" estrena el documental "Santoalla", la història real que va inspirar la pel·lícula guanyadora de 9 premis Goya "As bestas". Un convincent retrat de l'enfrontament entre dues formes de vida irreconciliables, entre les forces a favor i en contra del canvi, en un racó perdut de Galícia que podria ser qualsevol lloc.

L'holandès Martin Verfondern va sortir de casa un matí de gener del 2013 i no va tornar mai més. Feia anys que s'havia instal·lat amb la seva esposa, Margo Pool, a Santoalla do Monte, una aldea de muntanya aïllada i en runes, a Ourense. Ni rastre del seu cos ni del seu vehicle. Un accident? Potser el cotxe havia caigut per un barranc? O potser ell havia desaparegut voluntàriament? Margo, però, tenia clar que el seu home havia estat assassinat pels únics veïns del poble, a causa de l'enfrontament per unes terres. "Puc viure amb la mort, però és difícil viure amb una pregunta." Només al cap de quatre anys trobarà les respostes.   

A primera vista, una història digna de "Crims", però que va molt més enllà. Retrata l'enfrontament entre dues visions del món. D'una banda, la de Margo i Martin, urbanites que havien abandonat el confort de la seva vida a Amsterdam buscant fer realitat el somni d'una vida tranquil·la, prop de la natura, autosuficient, conreant la terra i criant animals. "Els primers anys vam ser molt feliços; estàvem fent realitat el nostre somni", diu Margo. Volien revitalitzar un poble moribund amb un projecte turístic. Eren actius. Reparaven cases abandonades. Un anatema per a l'única família que quedava al poble, les forces atàviques, la resistència a canviar formes de vida i tradicions centenàries i a compartir el que fins aleshores era només seu, el seu poble. "Els de fora" generen desconfiança i es desencadena el conflicte. Totes dues parts estimaven Santoalla, però cap de les dues acceptava el concepte que l'altre tenia per al futur del poble.   

Martin havia demandat la família per aconseguir drets sobre les terres comunals, que li negaven, i havia guanyat. Així, haurien de compartir els diners de les empreses que treballaven la fusta. Va desaparèixer poc després del veredicte. L'holandès havia denunciat les agressions i sabotatges que havia patit. El documental recull les impagables imatges gravades pel mateix Martin amb la seva càmera de vídeo, que deixen constància d'aquest assetjament.    

El documental "Santoalla" ens permet també escoltar la Margo, i la mare i el germà de l'assassí, entrevistats abans que es descobrís la veritat. Els directors Daniel Mehrer i Andrew Becker creen un convincent i universal retrat d'una comunitat que s'enfronta al canvi sense estar preparada. Explora una cultura en extinció, un poble sumit en la confusió de la novetat. "Santoalla" és també una història d'amor i de força, la de Margo sobreposant-se a la tragèdia per trobar els responsables i vivint en un poble abandonat, al costat de la família que ella creia responsable de la mort del seu marit.   

El crim va inspirar Rodrigo Sorogoyen per a la seva pel·lícula "As bestas". Aquí la podem veure sense la intermediació d'un guió de ficció. 

 

Dirigit per Daniel Mehrer i Andrew Becker 

 

Anar al contingut