"Sala 33", Bellmunt i "Un negre amb un saxo"

Aquest diumenge, a les 22.00, "Sala 33" presenta una altra pel·lícula del cicle dedicat a Francesc Bellmunt, amb la primera incursió a l'univers literari de l'escriptor valencià Ferrant Torrent, "Un negre amb un saxo".

"Un negre amb un saxo" (1989) adapta la quarta novel·la de l'escriptor Ferrant Torrent. L'autor proposava una visió molt personal dels baixos fons de València, un submón de lumpen, de prostitució, de proxenetes i de bòfia que Torrent coneixia de prop. El que Torrent va escriure i després Bellmunt va traslladar a la pantalla és un retrat cru i sarcàstic de la societat valenciana de finals dels anys 80.

La València que es veu a "Un negre amb un saxo" és una ciutat que comença a estar consumida per la corrupció material i moral. Recorda, i molt, la Barcelona de l'època que van retratar mestres de la novel·la negra com Andreu Martín i Manuel Vázquez Montalbán, i que també s'ha vist a la gran pantalla en pel·lícules com "Tatuaje" (Bigas Luna, 1976). Així doncs, qui esperi veure  a "Un negre amb un saxo" la València de postal, moderna i lluent, se sorprendrà, perquè la pel·lícula presenta just el contrari: una ciutat de carrerons foscos i sòrdids.

Per fer aquest peculiar descens als inferns valencians hi ha un guia. El seu nom és Hèctor Barrera, exboxejador que un dia va ser la millor esquerra dels pesos wèlter, i ara és un periodista de successos. Hèctor Barrera i el detectiu Toni Butxana, juntament amb alguns secundaris que apareixen a "Un negre amb un saxó", són un dels pilars de l'obra de Ferrant Torrent, i han aparegut en vuit novel·les de l'escriptor. A la pel·lícula, aquests personatges estan en mans de Patxi Bisquert, Rosana Pastor, Guillermo Montesinos, Ana Duato, Ovidi Montllor i Hermann Bonnín, entre d'altres.

Francesc Bellmunt, anys 80, València i gènere negre. I tot plegat, amb una música constant: la melodia desafinada d'"Un negre amb un saxo".

tv3.cat/sala33
twitter.com/Sala33cinema