Rivalitat, creació d'urgència i mar i muntanya, a "Quan arribin els marcians"

TV3 emetrà demà, a les 23.45, un nou capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i ens entengui. Aquesta setmana, la competitivitat gestada des de la rivalitat esportiva, la creació que intenta respondre amb urgència a l'actualitat, la filosofia de vida que inspira el surf i el muntanyisme, el periodista Ricard Ustrell i el músic Ferran Palau, continguts destacats de l'onzè capítol marcià.

Aquesta setmana s'inauguren els XXIII Jocs Olímpics d'hivern a la ciutat de  Pyeongchang, a Corea del Sud. L'enemistat amb el país veí, Corea del Nord, es veurà per uns dies mitigada en la cita olímpica, però la rivalitat entre els dos països existeix, i de rivalitat tracta el "Tot és cultura" d'aquesta setmana. Va ser justament en uns Jocs Olímpics d'hivern, els de Lillehammer 1994, on es va trencar l'esperit olímpic quan la patinadora de l'equip dels Estats Units, Nancy Kerrigan, va ser atacada presumptament per ordre d'una companya d'equip, Tonya Harding. Aquesta és una història que narra "Yo, Tonya", pel·lícula que s'estrenarà pròximament, i que va viure el periodista d'"El Mundo Deportivo" David Llorens. De rivalitat també parla Aitor Lagunas, editor de la revista esportiva i cultural "Panenka", i l'obra de teatre "Bull", que dirigeix Pau Roca, que es podrà veure a La Villarroel de Barcelona i que porta la competitivitat extrema al món laboral. 

La realitat cada vegada esclata a les mans a més velocitat i les persones necessiten entendre què passa amb més immediatesa. Amb aquesta necessitat, el Teatre Lliure ha encarregat a diferents dramaturgs com Sergi Belbel, Cristina Clemente o Guillem Clua que facin les seves reflexions entorn d'"el procés". Sobre la "creació d'urgència" tracta el reportatge que encapçala Jofre Font i en què també parla amb el dramaturg i director Jordi Casanovas.

En general, els humans viuen massa enfeinats, preocupats per funcionar en una roda de la qual sembla difícil abaixar-se. Hi ha gent, però, que ha trobat la manera de convertir la seva forma de viure, lluny de les exigències del capitalisme, en una professió. És el cas de Kai Lenny, el Messi del surf. O del corredor Marc Pinsach. L'un al mar i l'altre a la muntanya, protagonitzen uns documentals que fan quedar amb la boca oberta davant la immensitat de la natura.    

Aquesta setmana s'han fixat en un seguit de comentaris a Twitter que parlen d'unes cançons que no es poden deixar d'escoltar. El responsable? Ferran Palau, que aquesta setmana publica nou disc en solitari, "Blanc". La Tuitipèdia explica qui és aquest músic que camina sol però en paral·lel a la seva banda, Anímic.

El periodista Ricard Ustrell té energia per parar tres trens. Es posa cada cap de setmana al capdavant d'"El suplement" de Catalunya Ràdio, fins fa poc se'l podia seguir també cada dissabte a la nit al "Preguntes freqüents" de TV3 i encara ha tingut temps d'escriure una novel·la: "Sense tu". Els marcians s'emporten aquesta setmana aquest espècimen que diu que funciona a base de cafès i sucs de taronja.

I per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa quatre propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, en tinguin per triar.

Quan arribin els marcians és un planeta en ell mateix, és un lloc des del qual es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estan convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut