Rigoberta Menchú defensa un nou model alternatiu a les democràcies electorals occidentals

La premi Nobel de la Pau creu que el sistema es regeix per criteris comercials i que ha fracassat

L'activista indígena guatemalenca Rigoberta Menchú, premi Nobel de la Pau, ha defensat un nou model de societat alternatiu al patró occidental de les democràcies electorals. En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, Menchú ha afirmat que aquest sistema es regeix exclusivament per criteris comercials.

Rigoberta Menchú ha posat com a exemple el seu país: "Per qualsevol elecció que vulguem plantejar a Guatemala hem de comprar consciències, guanya qui té diners. I desafortunadament els guanyadors a Guatemala són patrocinats pel crim organitzat, el narcotràfic i la impunitat."

La premi Nobel de la Pau ha creat un partit indígena per buscar el canvi a Guatemala. "Pot ser el primer cop que un partit maia sobrevisqui en aquesta política voraç que té patrocinadors multimilionaris, on una elecció val més de 100 milions de dòlars, en un país pobre. Creu que els maies tindríem qui ens patrocinés amb tants milions per fer una elecció? Jo crec que no, però per què no ho intentem?", s'ha preguntat Menchú.

Per a Rigoberta Menchú, el sistema democràtic internacional "és un sistema que ha fracassat que no ha donat als pobles ni la dignitat que mereixen ni la prosperitat que tant s'ofereix. Tampoc, ara com ara, en el món hi ha certesa sobre el model econòmic que pregona Occident."

catradio.cat/mati
Anar al contingut