Dilluns, a les 23.50

Qui era Marilyn Monroe i conversa amb l'actriu Leticia Dolera, a "Quan arribin els marcians"

Dilluns, a les 23.50, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. Les arestes de les plataformes audiovisuals, la vigència de Marilyn Monroe i l'actriu Leticia Dolera, protagonistes d'un nou capítol marcià

Amb la pandèmia, la dependència de les grans plataformes en línia ha crescut com mai. Les plataformes de "streaming" de vídeo, les xarxes socials o les grans empreses de comerç en línia són les finestres al món. Però la gent sap què els estan ensenyant, a canvi? Els marcians en parlaran amb Elena Neira, autora de "Streaming wars", un assaig sobre qui són i com funcionen els gegants de la televisió online; Karma Peiró, periodista especialitzada en tecnologies de la informació i la comunicació; el músic Edi Pou, signant del manifest "Justícia a Spotify", i Jorge Carrión, autor dels assajos "Contra Amazon" i "Lo viral".  

Els marcians volen esbrinar quines són les coses per les quals val la pena viure al planeta Terra. Ho pregunten a l'actriu Leticia Dolera, que es dedica a llistar-les a "Les coses excepcionals", l'èxit teatral de la companyia Sixto Paz que ara es pot veure a l'Escenari Brossa. Dolera també és la creadora de la sèrie "Vida perfecta", que, després de guanyar dos premis grossos al Festival de Cinema de Canes, estrenarà segona temporada aquest any a Movistar+. Quines són les claus per assolir la perfecció vital? Els marcians en prendran nota.

La fama de Marilyn Monroe arriba fins a Mart? Segur que sí, però aquí a la Terra la seva imatge de "sex symbol" fabricat per al desig dels homes fa difícil saber com era la dona que s'amagava dins de l'actriu. Ara mateix hi ha diversos intents d'arribar a conèixer una altra Marilyn. Ho ha intentat la il·lustradora Maria Hesse amb una nova biografia. Les fotos de Milton H. Greene, amic i confident de l'actriu, que es poden veure en una exposició a la Filmoteca de Catalunya també mostren la seva cara més humana, propera, desenfadada i amb més sentit de l'humor. "Monroe-Lamarr", l'obra de teatre escrita per Carles Batlle i protagonitzada per Elisabet Casanovas en el paper de Marilyn, ha posat el mite damunt l'escenari, i a l'estiu serà la plataforma Netflix qui la tornarà a posar d'actualitat amb l'adaptació de la novel·la de Joyce Carol Oates "Blonde".

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són les següents: "Jauría", a l'Àtrium de Viladecans; el Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, en línia i al Teatre Cirviànum de Torelló; l'exposició de Matt Collishaw, a la Fundació Sorigué, a Lleida; i el Festival Tradicionàrius, al Centre Artesà Tradicionàrius i altres espais, de Barcelona.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

 

Anar al contingut