Cartell del Festival de Sant Sebastià 2022
Cartell del Festival de Sant Sebastià 2022

Quatre títols coproduïts o amb participació de TV3, premiats al Festival de Cinema de Sant Sebastià

"Suro", de Mikel Gurrea; "La maternal", de Pilar Palomero, i "El sostre groc", d'Isabel Coixet, amb participació de TV3, presents en la secció oficial de la 70a edició del Festival de Sant Sebastià, han recollit diversos premis, i també "Alcarràs", que es va poder veure a la secció Made in Spain.

Han estat la Concha de Plata a Millor Interpretació Principal per a Carla Quílez, per "La maternal"; el Premi FIPRESCI, el Premi Irizar a la Millor Pel·lícula Basca i el Premi Euskal Gidoigileen Elkartea per a "Suro", de Mikel Gurrea i el Premi RTVE Otra Mirada i la Menció Especial Premi Dunia Ayaso per a "El sostre groc" d'Isabel Coixet. Se suma el premi Lurra per a la coproducció de TV3 "Alcarràs", de Carla Simón, que segueix afegint guardons.

Vicky Luengo i Pol López encapçalen el repartiment de "Suro", primer llargmetratge de Mikel Gurrea. El film pivota sobre la tensió entre el que és de dintre i el que ve de fora, entesa com la tensió entre locals i forans, però sobretot entesa com a conflicte entre el que pensem i el que finalment fem; entre el que projectem i el que materialitzem; en definitiva, entre el que som i el que deixem veure. La pel·lícula és una producció de les productores catalanes Lastor Media i Malmo Pictures en coproducció amb TV3 i amb la col·laboració de l'empresa basca Irusoin. Signa el guió de "Suro" el mateix Mikel Gurrea, amb Francisco Kosterlitz com a coguionista. 

A "La maternal", Pilar Palomero, directora de "Las niñas", una altra de les òperes primes més sonades i multipremiades dels últims anys, presenta un drama sobre una jove en risc d'exclusió social (Carla Quílez) que arriba embarassada a un centre d'acollida per a mares adolescents on haurà d'aprendre a ser mare. 

"El sostre groc", d'Isabel Coixet, explica i denuncia el cas de l'Aula de Teatre de Lleida mitjançant les seves protagonistes. L'any 2018, un grup de 9 dones van presentar una denúncia contra dos professors seus per abusos sexuals que havien tingut lloc entre els anys 2001 i 2008, quan elles eren adolescents. Era massa tard. Per por, per vergonya, perquè van trigar molt de temps a entendre i pair el que havia passat, la denúncia va arribar quan el cas ja havia prescrit, i es va arxivar. El documental és una producció de Miss Wasabi Films en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb la participació de RTVE i el suport de l'ICEC i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

"Alcarràs", el drama rural de la barcelonina Carla Simón, coproduït per TV3, ha estat finalment la pel·lícula escollida per l'Acadèmia de Cinema Espanyol per enviar-la als Oscars. Ho ha anunciat, des de la seu de la mateixa Acadèmia, l'actriu Carmen Maura. 

"Alcarràs", que ja va fer història en rebre l'Os d'Or de la Berlinale i ha batut rècords de taquilla, té la possibilitat de competir pel màxim guardó cinematogràfic nord-americà a la cerimònia que se celebrarà a Los Angeles el 12 de març del 2013. Abans haurà de passar la preselecció dels acadèmics de Hollywood. 

"Alcarràs" és una producció d'Avalon PC i Vilaüt Films, en coproducció amb KinoProduzioni (Itàlia). Comptarà amb la distribució a Espanya d'Avalon DA i les vendes internacionals a càrrec de la casa de vendes francesa MK2. A més, "Alcarràs" té el suport de l'ICAA, l'ICEC, MEDIA, EURIMAGES, MIBACT i la Diputació de Lleida, i hi han participat TVE i Movistar +.   

Anar al contingut