Quatre produccions participades per TV3 premiades al Som Cinema-Visual Art i al Festival de Roma

La 12a edició del Festival de l'Audiovisual Català, Som Cinema-Visual Art, que s'ha celebrat fins aquest diumenge, ha premiat "Tres", amb la participació de TV3, amb el premi al millor llargmetratge, i la coproducció de TV3 "El retorn: la vida després de l'Isis", amb el premi al millor documental. "El ventre del mar", també amb la participació TV3, s'ha endut el premi del jurat.

Per altra banda, "Mediterráneo", amb la participació de TV3, ha estat guardonada amb el premi del públic "FS Audience Award" al Festival de Roma, que va tancar ahir la seva 16a edició

"Tres"

"Tres", dirigida per Juanjo Giménez i interpretada per Marta Nieto i Miki Esparbé, narra la inquietant odissea d'una dissenyadora de so el cervell de la qual processa el so més tard que les imatges.

La pel·lícula és una producció de Frida Films, coproduïda per Manny Films (França) i M-Films (Lituània), i compta amb la participació de TV3, TVG i Canal Plus França, i l'ajuda de l'ICAA, l'ICEC i AGADIC.

Sinopsi

Marta Nieto és C., de 39 anys, una dissenyadora de so que gaudeix de la seva feina i que passa moltes hores sola gravant efectes de sala i "wild-tracks", editant i mesclant. L'estudi és el seu últim refugi: un lloc on postergar les malmeses relacions que manté amb la seva exparella, la seva mare i els seus companys de feina.

Tot i que ella encara no ho sap, està començant a dessincronitzar-se. Com si fos una pel·lícula mal sonoritzada, el seu cervell ha començat a processar el so més tard que les imatges.

"El retorn: la vida després de l'ISIS"

El documental, dirigit i produït per Alba Sotorra en coproducció amb TV3, aconsegueix aquest reconeixement després d'haver participat en el Festival de Cinema Documental de Tessalònica, el de Varsòvia, el DocsBarcelona i el Human Rights Watch Film Festival de Nova York.

"El retorn: la vida després de l'ISIS", que s'estrenarà properament al "Sense ficció", narra una història íntima i sincera d'un grup de dones occidentals que van dedicar la seva joventut a Estat Islàmic, però que ara volen tenir l'oportunitat de reconstruir les seves vides als seus llocs d'origen malgrat l'estigmatització que pateixen.

Alba Sotorra, guanyadora d'un Premi Gaudí per "Game Over", va poder accedir al camp d'Al-Roj, al nord-est de Síria, i ensenya la duresa del dia a dia de tantes dones manipulades per la propaganda terrorista. El penediment sincer mereix una segona oportunitat? Es pot justificar que els països occidentals acceptin que tornin els fills que aquestes dones han tingut, però rebutgin que les mares ho puguin fer? La directora catalana s'esforça per comprendre els matisos d'una situació complexa i delicada.

Sinopsi

Shamima Begum (Regne Unit) i Hoda Muthana (EUA) van marxar dels seus països manipulades per la propaganda terrorista i el discurs d'odi de les xarxes socials. Van ser demonitzades pels mitjans de comunicació i ara ningú no en vol saber res.

El seguiment de dos anys de la vida de la Shamima, la Hoda, la Hafida, la Nawal i la Kimberly mostra la crueltat, l'abús i la misogínia que han rebut. La sensibilitat de Sotorra per observar sense prejudicis posa en evidència la necessitat urgent d'establir un diàleg honest i empàtic entre cultures, religions, gèneres i cosmovisions diferents.

"El ventre del mar"

La pel·lícula d'Agustí Villaronga protagonitzada per Roger Casamajor, Oscar Kapoya i Muminu Diallo, s'inspira en un text d'Alessandro Baricco que tracta de com l'ànima humana s'enfronta als conflictes.

És una producció de Testamento, La Perifèrica Produccions i Filmin amb la coproducció de Turkana Films, Link-up Barcelona i Bastera Films. La pel·lícula, amb la participació de TV3 i IB3, té el suport de l'ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals) i de l'ICAA (Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals), a més del patrocini de la Fundació Mallorca Turisme, la Mallorca Film Commission i l'Institut Ramon Llull.

Sinopsi

Juny del 1816. La fragata Alliance, de la Marina francesa, s0embarranca en un banc de sorra davant de les costes del Senegal. Com que els intents d'alliberar el casc de la nau resulten inútils, no queda més remei que abandonar-la.

Els bots de salvament de què disposen no són suficients per acollir-hi tots els tripulants, així que es construeix un rai d'uns 12 metres de llarg per 6 d'ample. En aquella embarcació precària hi obliguen a pujar 147 homes: soldats, mariners, algun passatger i uns quants oficials. El pla d'evacuació de la nau preveu que els bots remolquin el rai fins a la costa.

El pànic i la confusió s'apoderen del comboi. Per covardia o ineptitud, els bots perden el contacte amb el rai. La soga que l'arrossega es trenca, o algú la talla. L'abandonen a la seva sort. El corrent l'arrossega i desapareix a l'horitzó. Un horror que va durar dies i dies. Un escenari en què es va mostrar la pitjor de les crueltats i la més dolça de les pietats.

"Mediterráneo"

La pel·lícula "Mediterráneo", dirigida per Marcel Barrena, amb Eduard Fernández i Dani Rovira com a protagonistes, va tenir la "première" internacional al setembre, a la 69a edició del Festival de Sant Sebastià.

El film és la primera ficció que explica el naixement de l'ONG Open Arms, amb històries d'homes i dones anònims que lluiten cada dia per salvar vides al mar.

"Mediterráneo" és una producció de Lastor Media, Fasten Films, Arcadia Motion Pictures, Cados Producciones (Espanya) i Heretic (Grècia), amb la participació de TV3, RTVE i Movistar+, amb el finançament de l'ICAA i l'ICEC, i amb el suport de Creative Europe-MEDIA Programme.

Sinopsi

Tardor del 2015. Dos socorristes, l'Òscar (Eduard Fernández) i el Gerard (Dani Rovira), viatgen fins a Lesbos (Grècia), impactats per la fotografia d'un nen ofegat en aigües del Mediterrani. En arribar-hi, descobreixen una realitat colpidora: milers de persones arrisquen la vida cada dia travessant el mar en embarcacions precàries i fugint de conflictes armats. Tot i això, ningú no hi fa tasques de rescat.

Juntament amb l'Esther (Anna Castillo), el Nico (Sergi López) i altres membres de l'equip, lluitaran per donar suport a milers de persones que ho necessiten. Per a tots, aquest viatge inicial suposarà una odissea que els canviarà la vida. "Mediterráneo" és una lluita per sobreviure al mar, un medi moltes vegades hostil en què compta cada vida.

tv3.cat/ficcioicinema

tv3.cat/documentals

Anar al contingut