Quatre documentals amb participació de TV3, al Festival Memorimage de Reus

"Peret, jo soc la rumba" i "Gaudí, l'arquitecte de Déu", coproduïts per TV3 i "Amb el cor al genoll" i "Em dic Violeta", que compten amb la participació de TV3, es projectaran al Memorimage, el Festival Internacional de Cinema de Reus, que arrenca demà dimecres, 6 de novembre, i s'allargarà fins a aquest dissabte.
"Peret, jo soc la rumba"
"Peret, jo soc la rumba"

El Memorimage de Reus és un festival que se centra exclusivament en pel·lícules que utilitzen imatges d'arxiu per incidir en la importància de recuperar i conservar el patrimoni audiovisual. A més, es lliuraran tres premis als millors treballs de documentació i recerca.

El documental encarregat d'inaugurar el festival serà "Amb el cor al genoll", una producció que compta amb la participació de TV3. Ho farà demà, dimecres 6 de novembre, a les 21.00, al Teatre Bartrina, seu oficial del festival.

Durant el Memorimage també es projectarà "Peret, jo soc la rumba", una coproducció de TV3 dirigida per Paloma Zapata. Serà divendres, 8 de novembre, a les 21.00.

Dins la secció MemoriJove hi participa també "Em dic Violeta", un documental dirigit per David Fernández de Castro i Marc Parramon, que compta amb la participació de TV3. Es projectarà en tres sessions: dimecres 6 de novembre a les 11.45 i dijous a les 9.45 i a les 11.45.

Així mateix, "Gaudí, l'arquitecte de Déu", dirigit per Josep Tomàs Paris, Marc Petitpierre i Josep Padró, es projectarà dijous i divendres en dues franges horàries: a les 11.45 i a les 19.30. Aquest documental participa en la secció MemoriReus, on hi ha totes aquelles produccions de temàtica centrada en la demarcació de Tarragona.

Els espectadors de TV3 també podran gaudir del documental "Gaudí, l'arquitecte de Déu", que es projectarà al 33 a "El documental", dijous que ve, 14 de novembre, a les 23.20. A més, "Amb el cor al genoll" també s'emetrà aviat a "El documental".

"Peret, jo soc la rumba"

Dels corrals de Mataró als escenaris de mig món, l'aventura artística i personal de Peret, l'artista que amb una mica de mambo, un raig de tanguillo i un pessic de rock va crear la rumba catalana. 50 anys després de l'èxit de "Borriquito", els nets del mestre protagonitzen un retrat íntim de la família Peret, amb Andreu Buenafuente com a narrador. El documental és un retrat íntim i alhora un homenatge a Pere Pubill Calaf, Peret per al món sencer, el rei de la rumba catalana per a la història. Amb la complicitat dels seus nets i d'amics com el Petitet, Justo Molinero i fins i tot el seu sastre favorit del barri de Sant Antoni, el film relata molt de prop la "vida de pel·lícula" de Peret a base de xerrades casolanes i sobretaules al bar, així com d'una carretada de material d'arxiu i fins i tot dramatitzacions divertides. Déu, la família i la rumba és el triumvirat que presideix una pel·lícula que no esquiva explicar l'amargor amb què Peret va viure l'absurda polèmica per la paternitat de la rumba catalana amb la qual alguns volien enfrontar-lo amb el Pescadilla. S'hi descriu una personalitat complexa, fruit de la tensió entre el món gitano i el paio, entre pobresa i riquesa, entre veritat i picaresca.

El documental s'ha exhibit al MUVI (Festival Internacional de Música no Cinema) de Lisboa; al BAFICI, el Festival de Cinema Independent de Buenos Aires; i al març al Festival Internacional de Cinema de Guadalajara, a Mèxic, i a l'Spanish Film Festival d'Austràlia.

"Peret, jo soc la rumba", de Paloma Zapata, és una coproducció de TV3 i TVE produïda per la Fábrica Naranja de Películas, amb la col·laboració de la Fundació SGAE i la família Pubill, i el suport de l'ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals), l'Ajuntament de Mataró i l'Institut Ramon Llull.

"Amb el cor al genoll"

Amb el cor al genoll és un documental sobre la ballarina Sol Picó. Tant amb la ballarina sota els focus com amb la realitat de darrere de l'escenari, el documental s'acosta al dia a dia de Sol Picó en un moment crucial de la seva carrera, després d'haver guanyat el Premi Nacional de Dansa. La força del seu moviment, però també la delicadesa dels canvis rítmics de la seva dansa, formen un llenguatge molt personal que enllaça la dansa contemporània amb elements d'altres mons, creant, d'aquesta manera, una iconografia pròpia i particular amb el sentit de l'humor sempre present. El documental també recorrerà la trajectòria artística de Sol Picó, des dels seus inicis més de "performance", fins al teatre de carrer i, finalment, la seva consolidació artística i la creació de la seva pròpia companyia. La seva obra es caracteritza per mostrar una dona forta i guerrera, però que no té por d'ensenyar les seves debilitats sense tabús. El projecte s'acosta també a la faceta més personal de l'artista: les dificultats de créixer com a ballarina, les dificultats de la creació i com encarar la seva carrera després de fer 50 anys.

"Amb el cor al genoll" (2018) és una producció de LABARRANCOFILMS amb la col·laboració de Mousiké, A Punt Media i Televisió de Catalunya, i amb el suport de l'ICEC.

"Em dic Violeta"

Als sis anys, l'Ignacio va dir als seus pares: "Soc una nena, em dic Violeta." Aquest treball explica el seu testimoni, el dels seus pares (les estrelles de cinema per a adults Nacho Vidal i Franceska Jaimes) i el d'altres famílies i joves transgènere; la complexitat del procés que afronten, i els desafiaments que es troben pel camí. Després del xoc inicial, els pares de la Violeta decideixen acompanyar-la en el llarg i difícil camí que la portarà, algun dia, a convertir-se en dona. 

"Em dic Violeta" és una producció de Polar Star Films i Mediapro, amb la participació de TV3, Movistar+ i DKISS i amb el suport de l'ICEC.

"Gaudí, l'arquitecte de Déu"
El documental és una història de fe i de superació de cinc laics que van decidir crear una associació per demostrar que Gaudí és digne d'un dels títols més preuats de l'Església: la beatificació. L'Associació Pro Beatificació d'Antoni Gaudí fa més de 25 anys que treballa per aconseguir beatificar l'arquitecte reusenc, recollint els testimonis i les proves que demostren que Gaudí va viure com un beat i, el que és més difícil, esperant que succeeixi un miracle atribuït al mateix Gaudí, una condició indispensable per poder ser beatificat. En aquests moments, el Vaticà és molt a prop de nomenar venerable Gaudí, un pas previ molt important perquè el beatifiquin i que faria accelerar tot el procés. El documental farà un seguiment del cas, des dels seus inicis fins a l'actualitat, i donarà a conèixer la vida i obra de l'arquitecte des d'una òptica nova, més íntima i lligada a l'espiritualitat i les creences de Gaudí, que són el principal argument per a la seva beatificació.

"Gaudí, l'arquitecte de Déu", dirigit per Josep Tomàs Paris, Marc Petitpierre i Josep Padró és una producció de Karavan Productions Films, SL en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb el suport de l'ICEC.

tv3.cat/eldocumental
Anar al contingut