Dimarts, a les 23.20

"Qualsevol cosa abans que una puta", a "Sense ficció"

Demà, a les 23.20, "Sense ficció" emetrà "Qualsevol cosa abans que una puta", un documental dirigit per l'exactriu porno Ovidie sobre el tràgic destí d'Eva-Maree Kullander Smith, que tenia 27 anys quan el pare dels seus fills la va assassinar durant una visita supervisada pels serveis socials suecs. El cas de l'Eva-Maree serveix per parlar de la particular situació de la prostitució a Suècia.

L'11 de juliol del 2013, Eva-Maree Kullander va morir assassinada pel seu excompany, Joel Kabagambe, a la seu dels serveis socials de Västeras, a Suècia. Tenia 27 anys i era mare de dos nens.

El seu malson havia començat l'any 2009, quan es va quedar embarassada del segon fill. Arran de patir diversos episodis de violència masclista exercida per la seva parella, Eva-Maree va demanar ajuda als serveis socials, que la van animar a deixar-lo. Pocs mesos després del naixement de la segona criatura, la seva situació econòmica era tan crítica que va decidir treballar com a noia de companyia a Estocolm amb el pseudònim de "Petit Jasmine". Només van ser dues setmanes, cinc clients, però l'estigma social va marcar la resta de la seva vida.

Per entendre la història de l'Eva-Maree Kullander cal contextualitzar-la en el seu marc social i jurídic. El 1999, Suècia va ser el primer país al món d'adoptar una llei que criminalitzava els clients de la prostitució. A la pràctica no se n'ha empresonat mai cap, però la situació de les prostitutes ha empitjorat, tot i que la seva activitat ja no és il·legal. La llei les considera víctimes de la violència sexual, tant si elles se'n consideren com si no. Es fa tot el possible perquè abandonin la prostitució i se les desacredita sistemàticament si segueixen aquesta via o si no se'n penedeixen.

En assabentar-se que l'Eva-Maree Kullander havia exercit com a prostituta, els serveis socials van decidir prendre-li la custòdia dels fills. Es van presentar a casa seva amb la policia i, sense cap explicació, li van prendre els nens. La custòdia va passar a mans de l'exparella, Joel Kabagambe, tot i els seus antecedents per violència.

Durant anys, l'Eva-Maree va lluitar per tots els mitjans contra l'administració i la justícia per recuperar els fills, sense èxit. Tot i que va aconseguir una sentència judicial que li concedia el dret de visitar els fills, l'exparella va anul·lar sistemàticament les visites el dia abans durant tres anys.

L'Eva-Maree mai va tornar a prostituir-se. Tampoc es va penedir ni va renegar del que havia fet; senzillament ho va assumir i es va convertir en una activista pels drets de les treballadores sexuals, desafiant les polítiques i actituds envers la prostitució a Suècia.

El juliol del 2013, els serveis socials van decidir organitzar una trobada entre l'Eva-Maree i el seu fill gran, en Ludwing. Feia més de tres anys que l'hi havien pres. L'exparella havia de supervisar la visita, malgrat les múltiples advertències del seu comportament amenaçador. La cita es va acordar per a l'11 de juliol. Aquell dia, durant la visita, en Joel la va agredir brutalment amb un ganivet, apunyalant-la més de trenta vegades. També va ferir una treballadora social.

Dies després del seu assassinat, es van organitzar concentracions de treballadors sexuals arreu del món. L'Eva-Maree es va convertir en el símbol del fracàs del model suec.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

 

#SenseFiccióTV3

Anar al contingut