"Putin, el nou tsar" i "El món segons Xi Jinping", a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i a l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

El dilluns 19 d'octubre, a les 22.40, "60 minuts" estrena "Putin, el nou tsar". L'extraordinari i meteòric ascens al poder d'un funcionari, aparentment gris i sense carisma, que ha esdevingut un dels dirigents més poderosos del món. I després, a les 23.40, recupera "El món segons Xi Jinping". El retrat d'un altre dels homes més poderosos del planeta amb dret a continuar en el poder tota la vida amb dos objectius: fer de la Xina la principal superpotència i erradicar totalment la pobresa del país.

 "Putin, el nou tsar"

L'extraordinari i meteòric ascens al poder d'un funcionari, aparentment gris i sense carisma, que ha esdevingut un dels dirigents més poderosos del món.

Com es va convertir un nen pobre d'un pis diminut a Sant Petersburg en un dels líders més poderosos de món? Admirat per Trump i temut pels seus rivals, el documental, realitzat en vigílies de la seva reelecció com a president de Rússia, revela la història de l'extraordinari ascens al poder de Vladímir Putin, des d'un humil càrrec de coronel del KGB fins a ser la mà dreta de Boris Ieltsin. I, finalment,  el seu successor.

"El nou tsar" conté revelacions del cercle íntim de Putin al Kremlin, inclòs l'exconfident Sergei Pugatxev, que va ajudar Putin a arribar al poder, abans de caure en desgràcia.

El mestre d'escacs Garri Kaspàrov relata el seu fallit intent d'enfrontar-s'hi i l'oligarca Mikhail Khordokovski, que va ser empresonat i desposseït de la seva riquesa, parla de les conseqüències d'experimentar la ira de Putin.

El programa també entrevista l'exsecretari d'Interior britànic, Jack Straw, que recorda la primera trobada de Putin amb Tony Blair, el líder occidental que el líder rus va tractar d'imitar en un primer moment del seu mandat. Straw observa amb ironia que tots dos són "molt similars".

També hi intervé l'exsecretari de Relacions Exteriors, William Hague, que va entretenir  Putin durant els Jocs Olímpics de Londres 2012.  Van compartir la seva afició al judo, però, després, Hague es va veure incapaç d'influir en la decisió presa per Putin d'envair Crimea.

Dirigit per Patrick Forbes

 

 

 "El món segons Xi Jinping"

Les activitats polítiques del seu pare i la Revolució Cultural, una formidable maquinària de repressió contra els "enemics" del partit entre el 1966 i el 1977, el van situar al marge de la societat xinesa, desterrat al camp amb la seva família, quan encara era només un nen.

Però ara, Xi Jinping és el president de la Xina. I per a tota la vida. La seva missió cabdal, on concentra la major part de les seves energies com a màxim dirigent, és la de convertir la Xina en la pròxima màxima superpotència mundial. I erradicar definitivament la pobresa del seu país.

De fet, la Xina és ja, ara, en certs aspectes, el país més poderós de la Terra. La seva producció és la base de l'economia mundial; el seu exèrcit està creixent al ritme més ràpid de qualsevol nació i Xi Jinping vol fixar el ritme i el to dels afers mundials durant les pròximes dècades.

El 2017, Xi Jinping es va convertir en part de la Constitució, un honor que cap màxim dirigent xinès va tenir des del president Mao.

"El món segons Xi Jinping" ens mostra l'agenda pública i secreta de la nova Xina, un maridatge entre dictadura i revolució tecnològica i desenvolupament a gran escala. L'ambició del dirigent xinès va més enllà: la construcció d'una comunitat d'interessos a escala global i la reforma del sistema de governança mundial.

Dirigit per  Louise Muller  

tv3.cat/60minuts

Sant Joan Despí, 16 d'octubre del 2020

Anar al contingut