Dijous, a les 00.00

Presó, monuments i Adriana Ugarte, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 00.00, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. La presó, l'art de commemorar i l'actriu Adriana Ugarte, protagonistes d'un nou capítol marcià

La presó ha estat una realitat quotidiana per a milers d'interns, familiars i treballadors, per a les administracions i per a una societat que s'ho ha mirat des de la distància. Però els esdeveniments polítics i judicials han portat la presó al focus del debat públic i, en poc temps, les hem situat al mapa. De reclusió, parla aquest reportatge, en què participen Mery Cuesta, comissària de l'exposició "L'art irreductible. Miratges de l'art brut", que es desenvolupa en dues naus: la Nau Gaudí de Mataró i La Model Espai Memorial de Barcelona. Isaki Lacuesta, director de la pel·lícula "Entre dos aguas". Álvaro Brechner, Antonio de la Torre i Chino Darín, director i protagonistes del film "La noche de doce años". I també Marta Nomen, presidenta de l'associació Grup33, que treballa per millorar les condicions de les presons a Catalunya.

La polèmica amb el Valle de los Caídos o la plaça d'Antonio López ha posat de relleu un debat sobre què i com es commemora. Com s'enfoca, es transmet i es materialitza, avui dia, la memòria a les ciutats? Jofre Font ho explora i en parla amb alguns dels participants de les jornades sobre el tema, que han tingut lloc al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona: Patrizia Dogliani, catedràtica d'Història Contemporània a la Universitat de Bolonya. Amb Robert Jan van Pelt, professor d'Història de l'arquitectura a les Universitats de Toronto i Waterloo, al Canadà i especialista en l'holocaust nazi. Amb Fernando Sánchez Castillo, artista madrileny. I amb Kathrin Golda-Pongratz, doctora en Arquitectura, fotògrafa i investigadora urbanística i professora a la Universitat Internacional de Catalunya.

L'actriu Adriana Ugarte viatja en el temps en la seva última pel·lícula, "Durante la tormenta", i els marcians l'abdueixen per saber com porta les tempestes.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa quatre propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana les propostes són: l'exposició "Lee Miller i el surrealisme a Gran Bretanya" a la Fundació Miró de Barcelona; l'espectacle "Im herzen der Gewalt", al Festival Temporada Alta; l'espectacle "Mili KK", del Festival Temporada Alta; l'espectacle "Viatge al centre de la Terra", a l'Auditori de Sant Cugat i el concert Refree, al Festival Sit Back, a L'Auditori.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estan convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut