Presentació del disc i del llibre La Marató 2016
Presentació del disc i del llibre La Marató 2016

Presentació del disc i el llibre de La Marató

De l'1 al 4 de desembre es posarà a la venda "El disc de La Marató" a través de 15 mitjans de comunicació. Un disc doble en commemoració del 25è aniversari de La Marató. Especial també és "El llibre de La Marató", editat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i Ara Llibres, que se suma a la celebració dels 25 anys de La Marató i reuneix 9 escriptors amb il·lustracions fetes expressament per a cada un dels relats i un text coral dels 28 presentadors que any rere any han conduït el programa de La Marató, coordinat per Màrius Serra.

Jaume Peral, director de TV3; Joan Carles Girbés, director editorial d'Ara Llibres; Màrius Serra, autor, prescriptor del llibre i coordinador de "La Marató dels records"; Àngel Lacalle, director d'"El disc de La Marató", i Natxo Tarrés, del grup Gossos, han explicat els detalls de l'edició del llibre i el disc de La Marató, des de fa 9 anys l'un, i 12 l'altre.

"Avui és un d'aquells dies que realment es disfruta d'una presentació com aquesta, la del llibre i el disc de La Marató. Una cita ineludible de la ciutadania per col·laborar en la lluita contra malalties greus; aquest any, el del 25è aniversari i ens plau molt haver arribat a aquesta xifra, per ajudar a la investigació de l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques", ha explicat el director de TV3, Jaume Peral. "La Marató és divulgació, és investigació, és entreteniment, és música, és pinya, però sobretot, sobretot, és solidaritat, i el llibre i el disc de La Marató són dues de les expressions més potents d'aquesta solidaritat", ha afegit.

EL LLIBRE

Primer ha estat el torn de parlar d'"El llibre de La Marató", que arriba a la novena edició, molt especial coincidint amb el 25è aniversari. Els relats dels autors aquest any van acompanyats d'il·lustracions inspirades en els textos i a tot color. S'hi suma la felicitació de Sol Picó i "La marató dels records", on 28 presentadors de les edicions anteriors de La Marató fan un relat coral, un "trencaclosques", com l'ha definit Màrius Serra, que "dóna la imatge de la unitat que genera La Marató independentment de la malaltia en què estigui centrada" i on expliquen les seves emocions en presentar el programa.

"En les vuit edicions anteriors del llibre de La Marató, s'han venut 80.000 exemplars. Això vol dir que any rere any, és un èxit editorial", ha explicat Jaume Peral. Per segona vegada és Ara Llibres qui s'encarrega d'aquesta edició tan especial del llibre de La Marató. Joan Carles Girbés, director editorial, ha destacat que és el primer cop que els il·lustradors treballen a partir dels textos literaris concrets. S'hi pot trobar un text de Maria-Antònia Oliver, premi d'honor de les lletres catalanes, o la felicitació inicial de Sol Picó, premi nacional de dansa 2016, i una selecció d'autors que tenen en comú que han col·laborat d'alguna manera durant aquests 25 anys de La Marató. El llibre ja es pot aconseguir a la botiga de TV3 i en punts de venda habituals al preu de 10 euros en format paper, digital i audiollibre amb la col·laboració de l'actor i doblador David Espunya.  També es podrà adquirir  juntament amb el diari "Ara", el 10 i 11 de desembre, una iniciativa que es fa per primer cop.

"Jo he assistit a moltes presentacions i he estat presentat moltes vegades i és el primer cop que em trobo amb una presentació d'un llibre que es fa al davant de tota una grada", ha fet broma Màrius Serra, autor, prescriptor del llibre i coordinador de "La Marató dels records": "Això dóna la mida del fenomen de La Marató. I m'agrada que sigui sensible al binomi que suposa la discapacitat o fracàs de vitalitat que genera qualsevol malaltia amb la capacitat que s'associa sempre a tota creació artística."

"No diré noms, perquè La Marató és un fet molt col·lectiu. Els autors que hi són, i els que hi han estat, sempre han participat des del mateix esperit solidari", ha destacat l'autor de "Verbàlia". "Un esperit que no deixa de ser un repte literari de posar-se enfront d'una petició tan concreta. Enfrontar-se a l'ictus -l'atac de feridura que es deia abans- i no caure en obvietats no és gens senzill. I en el llibre s'hi poden trobar des d‘aproximacions autobiogràfiques, fins a d'altres de ben imaginatives com la personificació d'un canari o unes notes màgiques que surten de sota el llit. La literatura és un terreny de joc on verbalitzar el dolor, perquè el dolor està molt a tocar del plaer, com la foscor està a tocar de la llum." Per això Màrius Serra l'ha definit com "un llibre lluminós. És un bon llibre, més enllà de ser una molt bona causa, perquè qualitativament està molt ben editat, perquè hi ha abocat el seu talent els escriptors i els il·lustradors i perquè reuneix grans monstres de la comunicació".

Màrius Serra ha acabat amb un espòiler, la darrera frase del llibre: "Però el que recordaré sempre serà quan aquest 2016 hi participi el meu nebot Daniel, amb lesió medul·lar i cranioencefàlica per un accident de moto." Valdrà la pena llegir-lo des del principi. Tot seguit s'han llegit uns fragment del llibre, amb Isidre Esteve, autor de "Si estem junts som més forts", i Gemma Lienas, d'"Elvis".

EL DISC

A continuació s'ha parlat de l'edició d'enguany d'"El disc de La Marató". "1.650.000 còpies venudes. Una xifra espectacular que no seria possible sense tres fets importants: la generositat dels músics, artistes, editors, discogràfiques; la ciutadania del nostre país que sempre hi és i mai fallen, i perquè les músiques són d'una gran qualitat", ha remarcat el director de TV3. "Aquest any és una peça de col·leccionista. Al disc amb tots els temes nous per a La Marató d'aquest any, hi hem afegit un altre disc amb una selecció dels temes de les anteriors edicions que han votat l'audiència a través de TV3 i Catalunya Ràdio", ha afegit.

"Sense els artistes que hi posen l'ànima, sense les cançons, no seria possible aquest projecte", ha dit Àngel Lacalle, director d'"El disc de La Marató". Una edició de col·leccionista que vol "participar de la festa dels 25 anys" i, d'altra banda, vol ser "una història d'històries des del dolor, des de la tristesa, des de la malaltia però també des del fer costat, des del donar-nos suport, des de l'esperança i la solidaritat", ha explicat Lacalle.

Per una banda, 11 cançons, "no les millors dels 25 anys de La Marató, sinó les que emocionalment el públic ha triat", i, per l'altra, 14+1 de nova edició, on una és la triada per a l'espot de La Marató. 29 artistes, amb cançons gravades en 8 ciutats i 10 temes interpretats per primer cop en català. Mónica Naranjo, que protagonitza un espectacular videoclip –que també s'ha vist durant la presentació- gravat a la Sagrada Família conjuntament amb la Polifònica de Puig-reig, la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona (JOSB) i la Banda de Gaitas Xuntanza de Catalunya, és una de les artistes que canten per primer cop en català juntament amb Nek, Edurne, Ainhoa Arteta, Pablo López i Il Volo.

Un disc que com diu sempre Àngel Lacalle aporta "la banda sonora de les emocions i de la solidaritat" i que es vendrà de l'1 al 4 de desembre.

El darrer a parlar ha estat Natxo Tarrés, del grup Gossos. Aquest grup va gravar una versió de "Tens un amic", que va ser la primera cançó que va servir com a vehicle de l'espot de La Marató. Va ser l'any 2006 i La Marató es dedicava al dolor crònic. "És bo que els músics, més enllà de com és de complicat el món de la música, puguem estar tots junts en aquesta iniciativa solidària que va més enllà de nosaltres, que és una causa ja de país. No tindria sentit que La Marató es fes sense la música i la nostra presència. Els músics anem més aviat a la nostra però heu sabut agafar el millor de nosaltres i crear aquests còctels artístics que nosaltres mai no ens haguéssim atrevit, potser per perjudicis o simplement no se'ns hagués acudit", ha dit el cantant de Gossos.

Tarrés ha felicitat els impulsors de la iniciativa "perquè creativament heu sabut agafar el recolzament de la música i construir aquest relat. La música cura, és un vehicle emocional i serveix de suport. La música és una mena de teràpia, permet comunicar-se amb altres. Felicitats per aquests 25 anys, ho heu fet molt bé. Tant de bo es poguessin trobar més iniciatives d'aquest tipus que permeten als músics tenir un espai per donar-se a conèixer i que ha fet emergir talents. Sempre podreu comptar amb nosaltres".

La presentació s'ha acabat amb l'actuació de Los Manolos, que dues dècades després, s'han tornat a reunir per a La Marató interpretant "Seré feliç (I will survive)".

El "making of" del disc de La Marató s'emetrà l'1 de desembre.

tv3.cat/marato

facebook.com/lamarato

twitter.com/la_marato

#LaMaratóTV3

#LlibreMaratóTV3

#DiscMaratóTV3

Anar al contingut