Presentació del disc i el llibre de La Marató

El diumenge 29 de novembre (com a dia únic) es posarà a la venda "El disc de La Marató" a través de 15 mitjans de comunicació, tres més que l'any passat. D'altra banda, ja es pot comprar "El llibre de La Marató", editat per la Corporació Catalana Mitjans Audiovisuals i Llegir en Català, el grup d'editorials independents de Catalunya, el País Valencià i les illes Balears que publiquen en català. Dues iniciatives que ja són –des de fa onze anys l'una i en fa vuit l'altra– inherents a aquest gran esdeveniment solidari que és La Marató de TV3.

Avui s'han explicat els detalls i s'han mostrat imatges del "making of" de tots dos projectes. Hi han assistit Eugeni Sallent, director de TV3; Àngel Lacalle, director d'"El disc de La Marató"; Laura Huerga, presidenta de l'associació editorial Llegir en Català; Raimon, intèrpret al disc d'"Animal d'esperances i memòria", juntament amb l'OBC, i Martí Gironell, prescriptor i un dels autors del llibre. L'acte l'ha conduït el periodista Toni Puntí.

Amb la 24a edició de La Marató de TV3, que es dedicarà a la diabetis i l'obesitat, les malalties metabòliques més freqüents a Catalunya, arriba l'onzena edició del disc, amb 20 temes, i la vuitena del llibre editat per la Corporació Catalana Mitjans Audiovisuals i Llegir en Català, el grup d'editorials independents de Catalunya, el País Valencià i les illes Balears que publiquen en català. Tots dos productes "mostren una de les infinites cares del món de La Marató: la generositat de cantants, autors, il·lustradors, editors..." ha indicat Toni Puntí en presentar l'acte. Ha afegit que és "una mostra de la vitalitat dels creadors i la convivència dels valors emergents amb els noms consagrats".

Dos projectes avalats per les xifres. En les quatre últimes edicions, "El disc de La Marató" ha estat el més venut en tot l'estat espanyol, en xifres absolutes, i el més venut a tot el món. El llibre, que duu el títol "1 de cada 4 tenim diabetis o obesitat i la meitat no ho sabem", el lema de La Marató d'enguany, en una setmana a la venda ja està en les primeres posicions de les llistes de vendes de ficció en català. "Que tremoli Sánchez Piñol", ha fet broma Toni Puntí.

El disc sortirà a la venda el diumenge 29 de novembre amb 220.000 còpies (20.000 més que l'any passat). El llibre ja es pot trobar a La Botiga de TV3 i en punts de venda habituals, amb una primera edició de 17.000 (2.000 més que l'any passat) unitats.

DISC

Raimon, que aquest any celebrarà els 75 anys amb dos concerts, interpreta "Animal d'esperances i memòria", juntament amb l'OBC. Per primera vegada en un mateix disc s'incorporen "oldies" catalans d'artistes com Raimon, Serrat, Lluís Llach i Jaume Sisa.

El cantant de Xàtiva ha destacat que el que l'ha impulsat a participar en aquesta edició del disc és "la confiança i saber que això (La Marató) funciona. Que es fa bé. A més de la voluntat de ser útil".

Raimon s'ha decidit per aquest "Animal d'esperances i memòria" ja que "diu molt del meu sentit de viure". "Negaré decepcions, continuaré esperances" diu la cançó. Un missatge encoratjador per afrontar qualsevol situació a la vida. També en el cas de trobar-se davant les malalties en què se centra aquest any La Marató.

En un disc que recull 30 artistes tant novells com consagrats, Raimon, que canta al costat de l'OBC, comenta que s'ha sentit a gust amb la mescla d'estils. "No sé com s'han sentit ells", ha dit dirigint-se a les grades on hi havia altres intèrprets com Oriol Padrós i Eduard Gener; Judit Nedderman, Sara Pi i Alessio Arena; Oques Grasses; Quartet Mèlt i Carles Arbusé; Muchacho y Los Sobrinos; Marina BBFace & The Beatroots; Miquel Abras; Pepet i Marieta; Nyandú; Caïm Riba; Gemma Humet i l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), i Super3 i SP3.

"Del total de 30 artistes tant novells com consagrats, 7 canten per primera vegada en català", ha explicat Àngel Lacalle, director del disc. "Aquest any, dels 20 temes que componen ‘El disc de La Marató', 13 s'han adaptat al català per primera vegada i 15 han estat números 1", ha afegit.

També ha explicat que és el primer any que hi ha un tema interpretat en anglès. És l'"All for love" interpretat per la família del Super3 i els SP3. Afegir un tema en aquest idioma ha estat un fet natural i important "en una casa que ha apostat per incorporar l'anglès en l'àrea d'infantils" i tenint en compte que tenim un grup d'actors "que són fabulosos, que ja han fet cinc discos i que tots han estat disc de platí".

"Qualsevol nit pot sortir el sol" és la primera cançó del disc, interpretada per Macaco. "Es poden obrir portes i finestres a través de la solidaritat", ha sentenciat Lacalle. L'ha definit com "el disc més emocional" de les darreres edicions. "Respira sentiments i emocions. Escoltant aquest disc, com podem no creure que qualsevol nit pot sortir el sol?", ha afegit.

LLIBRE

"1 de cada 4 tenim diabetis o obesitat i la meitat no ho sabem" és "un llibre transversal de tot Catalunya que agrupa joves talents amb autors ja consagrats que hi han posat el millor d'ells mateixos", ha explicat Laura Huerga, presidenta de l'associació editorial Llegir en Català i editora de Raig Verd Editorial.

Martí Gironell ha escrit "Retirar-se per guanyar", un relat sobre Marc Aureli, un personatge històric que va tenir diabetis. "La paraula escrita, cantada, interpretada té poder curatiu", ha declarat l'escriptor i presentador de TV3. "Si grans emperadors van poder aturar-se i ‘baixar del burro', vol dir que va bé retirar-se a temps per després guanyar", ha dit Gironell, i ha afegit: "a través de la cultura ens posem a disposició de la ciència".

Més enllà de reflectir o testimoniar la situació dels afectats per la diabetis i l'obesitat, el llibre de La Marató d'enguany ha volgut ser un producte literari i artístic de primer ordre, i això s'ha aconseguit gràcies a la magnífica selecció d'autors i il·lustradors que han aportat les seves creacions al llibre: des de la tendresa en el traç d'una Roser Capdevila que ja és patrimoni de tots, fins a la profunditat literària de l'últim Premi Llibreter de la nostra literatura, Joan Benesiu, passant per autors i autores amb tanta obra feta i publicada com Teresa Juvé –la degana de les nostres novel·listes–, Margarida Aritzeta, Martí Gironell, Rafael Vallbona, Lluís Recasens "L'Avi", Mercè Foradada, Jordi Cervera, Ferran Martín, Jesús M. Tibau, Antònia Carré-Pons i Sebastià Bennasar, fins a arribar a noms ja confirmats de les nostres lletres i la nostra il·lustració com Bel Olid, Jordi Nopca, Joan Todó, Cristina Curto, Anna Fando, Lyona, Glòria Vives i Esperança Camps, l'actual consellera de Cultura del Govern Balear.

Com a novetat important, aquest any es podrà accedir al llibre de La Marató en format d'audiollibre gràcies a la col·laboració de l'actor i doblador David Espuny. "Per fer arribar la cultura per tots els porus de la pell", ha dit Laura Huerga.

Les últimes paraules han estat del director de TV3, Eugeni Sallent, que ha definit el disc i el llibre com "la forma tangible en què la cultura col·labora amb La Marató i la satisfacció que suposa que tanta gent (autors, cantants, il·lustradors, editors...) ho facin de manera desinteressada". Tant el llibre com el disc han aportat 6.000.000 d'euros a La Marató. A més, amb l'afegit que acaba "dotant de continguts per fer més entenedor el relat del programa de La Marató", que aquest any s'emet el 13 de desembre. Pel director de TV3, el disc i el llibre signifiquen "viure el missatge de La Marató més enllà del dia 13 o de la trucada".

En aquest enllaç podeu veure el "making of" del disc que s'ha projectat en la presentació d'avui:

ccma.cat/tv3/alacarta/programa/com-sha-fet-el-disc-de-la-marato/video/5563864/

El "making of" del llibre s'emetrà dilluns pel "Tria 33". Després de l'emissió podreu trobar-lo també al web de TV3.

tv3.cat/marato

facebook.com/lamarato

twitter.com/la_marato

Anar al contingut