Fotograma del film "Josep", dirigit per Aurel
Fotograma del film "Josep", dirigit per Aurel

Premi Louis Delluc a la millor òpera prima per a "Josep", amb participació de TV3

La pel·lícula d'animació francesa i catalana "Josep" ha rebut el premi Louis Delluc a la millor òpera prima, un guardó atorgat per la crítica francesa. El film, dirigit pel dibuixant Aurel i amb la participació de TV3, explica la commovedora història de Josep Bartolí a l'exili.

La crítica francesa ha concedit el premi Louis Delluc 2020 a la millor pel·lícula de debut a "Josep", el film dirigit pel dibuixant Aurel que homenatja la figura del dibuixant i exiliat republicà Josep Bartolí, així com la de tots aquells que van haver d'escapar d'Espanya durant l'època més fosca de la història recent.

El llargmetratge compta amb les veus protagonistes de Sergi López, Bruno Solo i Sílvia Pérez Cruz. La cantant ha compost també la banda sonora i n'interpreta el tema principal, "Todas las madres del mundo", basat en un poema de Miguel Hernández.

Els premis Louis Delluc, que s'anomenen així en homenatge al primer periodista francès especialitzat en cinema i fundador del anomenats "cineclubs", s'atorguen anualment des del 1937, i el jurat, format per crítics i cineastes francesos, guardona tant la millor pel·lícula francesa com la millor òpera prima de l'any.

Continua la suma de guardons

La pel·lícula, que aquest mes ja havia estat premiada per partida doble en la 26a edició dels Premis Lumières, en les categories de millor pel·lícula animada i millor música per a la seva compositora Sílvia Pérez Cruz, ja ha estat un èxit de taquilla a França i ha obtingut reconeixements arreu del món. Els més recents: als Premis del Cinema Europeu 2020, on va ser guardonada com a millor cinta d'animació; al Festival Internacional de Cine de Guadalajara, a Mèxic, on va ser premiada com a millor llargmetratge d'animació, i al Festival de Cine Inèdit de Mèrida, on va rebre el premi a millor pel·lícula.

Anteriorment, ja havia aconseguit el premi a millor guió i premi del públic a l'Athens International Film Festival; el premi del jurat al Festival War On Screen, que se celebra a Châlons-en-Champagne, a França; el premi del públic al Festival Film Fiction Historique, que se celebra a Plaisance-du-Touch, també a França; el premi Bayard especial del jurat al Namur Film Festival, de Bèlgica; el premi pel·lícula jove a Abycine, Festival de Cine d'Albacete, i el premi a la millor direcció a la Seminci, Semana Internacional de Cine de Valladolid.

El film ha participat en molts altres festivals, entre els quals destaca el segell de la secció oficial del Festival de Canes i la seva presència als Premis Goya, al Zurich Film Festival, al Festival de Cine Español de Tolosa de Llenguadoc, al Tallinn Black Nights Film Festival i al REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona.

Sinopsi

Febrer del 1939. Aclaparat per l'onada de republicans que fugen de la dictadura de Franco, el govern francès opta per confinar els espanyols en camps de concentració. En un d'aquests camps, dos homes, separats per un filat de punxes, es fan amics. Un d'ells és en Josep Bartolí, un dibuixant que lluita contra el règim de Franco. L'altre és un gendarme francès que l'ajuda a sobreviure, fins que aconsegueix escapar a Mèxic, on coneixerà Frida Kahlo.

Fitxa tècnica

Direcció: Aurel
Guió: Jean-Louis Milesi
Realitzador tècnic: Frédérik Chaillou
Música: Sílvia Pérez Cruz
Edició: Thomas Belair

"Josep" és una producció de Les Films d'Ici Méditerranée i la productora barcelonina Imagic-TV, que compta amb la participació de TV3 a través del Departament de Coproduccions d'Animació.

tv3.cat/ficcioicinema
Anar al contingut