David Bassa, cap d'Informatius de TV3; Mar Llanas, directora del documental, i el director del Centre Cívic Josep M. Trias i Peitx, Enric Mora

Preestrena de la producció de TV3 "Les llistes de Trias i Peitx, el Schindler català", que treu a la llum la història d'un home extraordinari

Ahir es va fer a Barcelona la preestrena de "Les llistes de Trias i Peitx, el Schindler català" en presència de familiars, amics i estudiosos del seu protagonista. El documental de TV3, dirigit per Mar Llanas i produït per Lavinia Audiovisual, s'estrenarà al "Sense ficció" el 9 de novembre.

La presentació del documental "Les llistes de Trias i Peitx, el Schindler català" es va fer ahir a la tarda al Centre Cívic de Riera Blanca que porta el seu nom, en un acte en què van intervenir David Bassa, cap d'Informatius de Televisió de Catalunya; la directora Mar Llanas; el conseller de Cultura del districte de les Corts, Manuel Becerra, i el director del Centre Cívic, Enric Mora.

Va ser un acte de record i reparació de la memòria del periodista i diplomàtic que va salvar milers de vides durant la Guerra Civil i l'exili republicà a França. Una figura que ha caigut inexplicablement en l'oblit i que recupera el documental dirigit per Mar Llanas.

Josep Maria Trias i Peitx (Barcelona, 1910-1979), va ser un dels fundadors d'Unió Democràtica de Catalunya, un home decidit i d'esperit lliure que durant la Guerra Civil va aconseguir salvar les vides de centenars de persones perseguides per les seves idees religioses i que posteriorment, a l'exili francès, va poder treure milers de refugiats republicans dels mortífers camps d'internament.

Trias i Peitx va organitzar xarxes de suport per proporcionar-los feina i allotjament, va reunir famílies separades per la guerra i va organitzar campaments per a les criatures. S'han pogut documentar, a través de les seves llistes, més de 26.000 persones salvades de les penalitats i perills dels camps d'internament gràcies a les seves gestions. També va aconseguir, durant la Segona Guerra Mundial, refugi segur per a milers de desplaçats de les regions ocupades per l'exèrcit alemany.

El periodista i diplomàtic que no va voler tornar a l'Espanya franquista, va morir en l'anonimat el 1979, a la Catalunya Nord, allunyat ideològicament dels que havien estat els seus companys de partit, i la seva figura va caure en l'oblit.

El documental, que s'estrenarà el dimarts 9 de novembre, al "Sense ficció", recupera la seva figura i la seva història, amb la intervenció de nombrosos familiars i experts, molts dels quals van assistir a l'acte de presentació.

En les seves intervencions, David Bassa va refermar l'aposta de la televisió pública per la recuperació de la memòria històrica i Mar Llanas va posar èmfasi en la recuperació de la figura de Trias i Peitx: "Era una persona que tenia una imaginació increïble a l'hora d'ajudar. Ell va fer els primers programes d'ajut als refugiats; uns programes que avui en dia es considerarien molt moderns perquè anaven més enllà de l'ajuda de treure'ls del lloc on estaven patint. Ell els hi proporcionava una vida millor."

"Les llistes de Trias i Peitx, el Schindler català" és un documental de Televisió de Catalunya, produït per Lavínia Audiovisual amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

Fitxa tècnica

Direcció i guió: Mar Llanas
Assessora de realització: Eva Martínez Corcuera
Redacció i producció: Cristina Rivas
Operadors de càmera: Antonio Cortés Moro i Ignasi Pastori
Edició: Pau Sánchez
Direcció executiva Lavinia: Jordi Ferrerons
Producció executiva Lavinia: Ana Giménez
Direcció executiva TV3: Montse Armengou Martín
Producció executiva TV3: Sílvia Pairó Vila
Realització TV3: Ricard Belis
Música original: Sergi Pérez Berk
2021

Més informació:
https://www.ccma.cat/tv3/sense-ficcio/trias-i-peitx-el-schindler-catala/noticia/3105829/

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut