Ramon Pellicer i Cristina Riba, conductors del "TN cap de setmana"
Ramon Pellicer i Cristina Riba, conductors del "TN cap de setmana"
DIUMENGE, A LES 21.00

Per primera vegada, nens i nenes editaran un "Telenotícies vespre" en la commemoració del Dia Mundial de la Infància a TV3

Diumenge, 20 de novembre, Dia Mundial de la Infància, a les 21.00, dotze estudiants de secundària seran els editors del "Telenotícies vespre". Englobats en sis parelles, hauran proposat als redactors i als càmeres diverses notícies de l'informatiu presentat per Ramon Pellicer i Cristina Riba, que estaran elaborades seguint les seves indicacions. A més, també decidiran l'ordre de l'escaleta d'aquell dia, en una iniciativa inèdita fins ara a TV3. D'aquesta manera, els nens i nenes podran reivindicar el seu paper com a ciutadans actius, subjectes capaços de prendre decisions i d'explicar el món amb una mirada pròpia.

El "TN vespre", en l'edició del cap de setmana, serà el primer "Telenotícies" que comptarà amb nens i nenes com a editors convidats, una iniciativa que s'engloba en la programació especial per commemorar el Dia Mundial de la Infància de TV3 i Catalunya Ràdio, pensada perquè infants representatius de la societat plural de Catalunya i de tot el territori puguin exercir de periodistes per un dia. En total elaboraran sis reportatges –un per a cada parella de nens i nenes- i decidiran l'ordre de les peces que informaran de la resta de l'actualitat del dia

Els equips de redactors, ENGs i càmeres dels serveis informatius de TV3 estan a les seves ordres i hauran gravat les peces i les muntaran amb la presència dels infants, els quals donaran indicacions fins que estiguin convençuts del resultat final. Tot plegat, en coordinació amb els caps de secció i en funció de les especialitats dels diferents professionals implicats.  

El procés serà narrat a les xarxes socials, als perfils del 324.cat a Instagram, Twitter i Facebook, i exhibit i explicat durant l'edició de diumenge del "TN cap de setmana", a través d'un vídeo de making of. A més, l'informatiu especial del Dia Mundial de la Infància inclourà una peça elaborada per la secció de Societat per explicar el fenomen de l'adultocentrisme i la infrarepresentació dels menors als mitjans de comunicació. 

Una iniciativa pionera

TV3 i Catalunya Ràdio estan commemorant el Dia Mundial de la Infància tot implicant els nens i nenes en l'edició i la producció dels informatius i programes, en una aposta transmèdia insòlita. L'objectiu no és tan sols donar-los veu, sinó que puguin explicar la seva realitat des de l'actualitat. Els agents educatius alerten que alguns dels drets més vulnerats de la infància són els d'opinar en els debats públics, ser escoltats i prendre decisions autònomes, cosa que es va posar especialment de manifest en la gestió de la pandèmia i les restriccions imposades pels adults. 

El periodisme i els mitjans de comunicació també practiquen l'adultocentrisme, ja que expliquen el món des de la perspectiva particular dels adults, prescindint de la mirada dels menors. Per aquest motiu, el "TN vespre", en el Dia Mundial de la Infància, ha volgut tenir un grup de nens i nenes com a editors convidats; una figura que és habitual en revistes científiques i altres publicacions, que busquen l'expertesa externa per a l'edició de números especials. Tanmateix, hi ha pocs precedents de la figura de l'editor convidat en informatius de televisió. Un d'ells és el de la Radio Télévision Suisse (RTS), que va convidar un grup de cineastes, liderat per Jean-Luc Godard, a editar un informatiu nocturn.

 

#DiaInfànciaTV3CatRàdio 
#PeriodistesPerUnDia 

Anar al contingut