Dilluns, a les 23.40

Passar a la posteritat, a "Quan arribin els marcians"

Dilluns, a les 23.40, TV3 emetrà un nou capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. En una societat embafada d'imatges, quins documents gràfics quedaran de l'actualitat per a la posteritat?

La fotografia impresa sempre ha aportat molta informació de les societats, però, ara, en l'era dels mòbils, on queden totes aquestes fotografies? Corren el perill els ciutadans del s. XXI de no deixar rastre? Aquest reportatge mira de donar resposta a aquesta qüestió de la mà de Jordi Borràs i Estel Solé, que han configurat junts un llibre de fotografia i text titulat: "L'any sense primavera", que deixa constància del que ha passat a Catalunya en els tres primers mesos de pandèmia. També s'escolta la veu de tres comissàries d'art que aportaran detalls de l'obra de dos grans fotògrafs de carrer, William Klein i Daido Moriyama, tots dos obsessionats a captar l'esperit i el pensament dels seus coetanis. Dos fotògrafs, d'avançada edat, però encara en actiu, que se'ls pot conèixer de més a prop gràcies a dues exposicions que es poden visitar a Barcelona. "William Klein. Manifest", a la Pedrera, i "Daido Moriyama. A Diary", a la Fundació FotoColectania.

Documentar la realitat durant la Covid no ha estat només una tasca periodística. El realitzador audiovisual Albert Lloreta, en col·laboració amb l'associació ISOM, ha recollit en un vídeo les impressions, les pors i els desitjos de nois i noies que viuen en pisos tutelats o en centres per a menors no acompanyats a Catalunya. La fotògrafa Noemí Elías ha retratat una sèrie d'objectes relacionats amb el confinament per a un projecte online que ara pren forma de pòster, Uncovid. I l'artista Març Rabal ha fet un diari del seu dia a dia confinat en forma d'animacions en stop-motion que formaran part de l'exposició col·lectiva Càpsules de confinament: art i pandèmia a Catalunya, que s'inaugura el 5 d'octubre a Can Framis, a Barcelona. 

L'actriu Anna Alarcón no s'hauria imaginat mai que acabaria parlant amb una planta. I no sobre qualsevol cosa: de ferides emocionals, d'injustícies socials i de sentiments de culpa. Tot té una explicació: com que els humans sortim tan poc de casa últimament, els marcians han hagut d'entrar-hi per poder seguir estudiant l'espècie. I, per passar desapercebuts, adopten formes de tota mena. L'Anna presenta dues pel·lícules que protagonitza: "A este lado del mundo", de David Trueba, i "L'ofrena", de Ventura Durall. 

La pandèmia ha fet que enguany les festes de la Mercè de Barcelona siguin del tot descentralitzades, i que la música i les arts de carrer que habitualment les omplen, passin a repartir-se pels 10 districtes de la ciutat. S'inclouen al mapa d'espais nous indrets, com el Camp Nou o el Parc Güell, i malgrat que no hi haurà el tradicional Piromusical, no hi faltaran castells de focs, que seran visibles des de les 4 cantonades de la ciutat.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són les següents: Exposició "Sota censura. Manuel de Pedrolo, retrat d'un segle de lluita", al Museu de Tàrrega; l'Exposició "Clotilde Cerdà / Esmeralda Cervantes", al Palau Robert; l'estrena de la pel·lícula "Song to song", de Terrence Malick i l'estrena del documental "Honeyland", de Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

 

Anar al contingut