El president Artur Mas i el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras. (Foto: EFE)
El president Artur Mas i el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras. (Foto: EFE)

Oriol Junqueras i Josep Rull, disposats a començar a treballar en el full de ruta per dotar de contingut la proposta d'independència

Ho han dit els dos dirigents en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas. La resta de partits, i en declaracions al mateix programa, han dit que veuen en la convocatòria electoral un nou error del president Mas i parlen d'acord fictici. Des de la societat civil, les entitats independentistes confien que en els pròxims mesos, els partits que s'han desmarcat de l'acord, s'hi reincorporin.

L'anunci de l'avançament electoral ha provocat reaccions entre els partits polítics que van des de la satisfacció fins al rebuig. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, el cap de l'oposició i líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, s'ha mostrat satisfet perquè creu que les llistes separades sumaran el màxim de vots independentistes. Sobre el full de ruta que han de compartir les dues candidatures, Junqueras assegura que s'ha d'arribar a compromisos clars perquè la pròxima legislatura sigui de caràcter constituent. Junqueras ha dit: "No hem de parlar per no culminar, sinó que hem de fer tot el necessari per culminar. Per tant, els compromisos han de ser clars perquè els ciutadans han de saber que, no només en parlem, sinó que, a més a més, fem allò que hem dit que faríem."

També s'ha mostrat satisfet el coordinador general de Convergència Democràtica, Josep Rull, i ha apuntat els reptes que tenen els partits i entitats sobiranistes d'aquí al 27 de setembre. Per Rull, "per fi tenim el repte, podrem parlar ja de continguts i podrem explicar als catalans i a les catalanes per què ho volem, com ens imaginem el nou estat i, el que és molt important, que és l'experiència del Quebec i d'Escòcia i el com ho farem possible".

Ramon Espadaler, secretari general del comitè de govern d'Unió, assegura que el partit ha de decidir encara quina ha de ser la seva posició oficial de cara a la candidatura pel 27 de setembre. Per Espadaler, es tracta de "decidir amb coherència amb allò que es fa a partir d'una reflexió interna basant-se en el que hagi de ser el programa electoral que ens porti a aquestes eleccions. Amb la voluntat de fer suma i amb la voluntat de fer pinya amb Convergència Democràtica, però en qualsevol cas no sense abans haver reflexionat quins són els compromisos electorals per tal que aquests es puguin complir".  

Dolors Camats, coordinadora nacional d'Iniciativa, diu que ahir només es va escenificar la recuperació d'un acord parlamentari i descarta formar-ne part. La coordinadora nacional d'ICV ha dit: "Descarto, evidentment, formar part d'aquesta unitat que el que fa és plantejar acords de govern, que fa plantejar un pla d'acció de govern i que, a més a més, va més enllà; és que  planteja fins i tot que traspassi les eleccions al Parlament o la gestió de la Generalitat i arribi als ajuntaments de Catalunya." 

Esther Niubó, portaveu del PSC, creu que l'avançament electoral és un fracàs. Segons la dirigent socialista, "entenem que això és un fracàs perquè, d'entrada, s'han obligat a anticipar unes eleccions, les terceres en cinc anys, el president Mas no aconsegueix la llista única que buscava i Esquerra s'ha de tornar a empassar aquests pressupostos de retallades i que seran uns pressupostos autonòmics que Esquerra, jo he entès, no volia recolzar més." 

Per Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP, l'acord d'ahir és fals perquè "l'únic que fa és intentar justificar que l'acord és un acord real, perquè tothom ha vist que és un acord fictici, que hi ha una gran desconfiança, que no han estat capaços d'arribar a acords importants, que desconfien l'un de l'altre, i, per tant, l'únic que es va presentar ahir és un acord artificial i un acord fals".

Matías Alonso, portaveu de Ciutadans, acusa Mas d'haver enredat el líder dels republicans i espera que les urnes castiguin ERC i CiU. Alonso creu que "si finalment el 27 de setembre hi ha eleccions, que espero que com a molt tard sigui en aquesta data, doncs que els ciutadans de Catalunya tinguin molt present qui ha fet què i els hi passin la factura que els hi han de passar i els enviïn, per dir-ho clar, a passeig". 

La CUP farà publica la seva posició aquesta tarda.

Des de la societat civil, les entitats independentistes que han impulsat el procés confien que en els pròxims mesos, els partits que s'han desmarcat de la unitat, s'hi reincorporin. Sobre aquests partits, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, ha destacat: "És veritat que no hi són però nosaltres estem convençudes que s'hi poden incorporar, per descomptat. Amb aquest full de ruta que nosaltres creiem que és el que s'ha de fer, en aquest full de ruta sí que hi estan aquests altres partits. Aquesta és la manera d'incorporar-los en aquest full de ruta."

En la mateixa línia s'ha expressat la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, que ha afegit: "El tren no es perd, el tren està aquí, el tren està passant, i és evident que ara nosaltres tenim molta feina i tenim un calendari per fer i que moltes, moltes, moltes persones pugin al tren."

Les entitats independentistes encara no han estudiat com serà el pròxim 11 de Setembre, que coincideix amb l'inici de la campanya electoral. Només han apuntat que serà una acció compartida.

 

Catradio.cat/mati

Facebook.com/elmatidecatalunyaradio

Twitter.com/MatiCatradio

Anar al contingut