Giorgio Frassineti, alcalde de Predappio durant deu anys, la ciutat on va néixer Mussolini
Dimarts, a les 22.05

"Nits sense ficció" estrena "L'alcalde i Mussolini", la importància del debat sobre la memòria històrica

Demà, a les 22.05, "Nits sense ficció" estrena "L'alcalde i Mussolini", un documental que mostra com Giorgio Frassineti, alcalde de Predappio durant deu anys, la ciutat on va néixer Mussolini, lluita contra la memòria del feixisme.

Què fas si ets l'alcalde del poble on va néixer Benito Mussolini i el municipi s'omple de pelegrins nostàlgics per lloar i plorar el dictador? Giorgio Frassineti, batlle durant deu anys de Predappio, ha dit prou: "Ja n'hi ha prou. Si això és la mena de gent que ve a Predappio, ens en podem estar. Predappio ha de ser un lloc de reflexió crítica de la història, no pas un escenari per fer pallassades."

La ciutat on va néixer Benito Mussolini, fundador del feixisme, és un poblet situat entre Bolonya i la costa Adriàtica. Durant més de 70 anys hi ha governat l'esquerra, que conviu amb el fantasma del dictador i l'ex casa del Fascio e dell'Ospitalità, l'edifici construït per acollir els pelegrins nostàlgics. Hi ha, també, la tomba del dictador. 

Giorgio Frassineti s'ha esforçat fins a l'últim alè per alliberar el poble del pes de Mussolini. Fa anys que lluita per convertir l'ex casa del Fascio e dell'Ospitalità en un museu contra el feixisme. Ho visualitza mentre ensenya als autors del documental el soterrani de l'edifici, fosc i humit: "Aquí hi abordarem les lleis racials, el colonialisme, l'aliança amb Hitler, les massacres..."

Giorgio Frassineti creu que l'educació és l'única resposta possible als pelegrinatges i el marxandatge feixista que ara convoca els nostàlgics. Però per primera vegada en la història del poble, la dreta guanya les eleccions. El nou alcalde, Roberto Canali, que defineix Mussolini com un "recurs per a l'economia local", decideix tirar endavant el projecte del museu. Però prefereix que sigui d'història local o d'arquitectura racionalista, una cosa que considera menys divisiva i menys arriscada, sobretot per a una administració de dreta. Giorgio Frassineti no hi està d'acord. I no s'hi pensa conformar.

Fitxa tècnica

Direcció: Piergiorgio Curzi
Guió: Sabika Shah Povia, Piergiorgio Curzi
Producció Road Television: Maurizio Carta
Producció Illegiteme Defense: Arnaud Xainte
Direcció d'art: Annalisa Corsi
Fotografia: Maurizio Carta
Música original: Cyril Morin

"L'alcalde i Mussolini" és una producció d'Illégiteme Defense,  Road Television i Arte Geie amb la col·laboració de Rai Documentari.

tv3.cat/senseficcio

#SenseFiccióTV3
#MussoliniTV3

Anar al contingut