Diumenge, a les 22.35

Nit especial sobre el coronavirus a TV3  amb dos reportatges del "30 minuts"

Diumenge, 29 de març, a les 22.35, TV3 oferirà una edició especial del "30 minuts" amb dos reportatges de producció pròpia sobre el coronavirus que mostren, des de dins, els efectes de la pandèmia a Catalunya i a la Xina.
A les 22.35, "Dins del coronavirus" fa un seguiment de la gestió que s'ha fet a Catalunya amb un equip del programa com a testimoni privilegiat en moments i indrets clau de la crisi. Tot seguit, a les 23.30, "Xina, després de l'hivern, la primavera" ofereix un recorregut per la crisi del coronavirus al gegant asiàtic amb l'equip de la corresponsalia de TV3 a Pequín.
Imatge del reportatge "Dins del coronavirus" del programa "30 minuts".

Televisió de Catalunya dedicarà la nit de diumenge a mostrar com s'ha viscut la lluita contra la pandèmia de la Covid-19 i les conseqüències que està comportant aquesta crisi sense precedents amb dos reportatges del programa "30 minuts". "Dins del coronavirus" i "Xina: després de l'hivern, la primavera" acostaran els espectadors a les vivències dels primers dies, quan tot va començar a un país i a l'altre, i seguiran l'evolució fins avui, quan la pandèmia sembla superada a la Xina i a Catalunya es troba en el moment més àlgid.

En un mes, la Covid-19 ha trasbalsat el món sencer i ha capgirat la nostra quotidianitat. El que va començar com una epidèmia observada com un fet allunyat a la ciutat de Wuhan, a la província de Hubei, a la Xina, ha transformat tots els aspectes de la nostra vida i la societat en un temps rècord. Fa tot just quaranta dies que a Catalunya es prenien decisions com la polèmica suspensió del Mobile World Congress. Un mes després, s'ha decretat l'estat d'alerta, s'ha confinat la població a casa i es manté aïllada la conca d'Òdena. A més, s'està a punt d'arribar a un col·lapse sense precedents del sistema de salut, que amb els seus dèficits és un dels més musculats del món. De fet, cap sistema sanitari d'enlloc estava preparat per a una pandèmia d'aquestes proporcions. Tot i que, inicialment, es va intentar lluitar contra cada cas que sorgia, el creixement exponencial ha fet canviar les estratègies per contenir i tractar les infeccions.

 

Dins del coronavirus (diumenge, a les 22.35)

Un equip del "30 minuts" ha seguit des del primer moment la gestió d'aquesta crisi i ha estat testimoni privilegiat d'alguns moments de presa de decisions, gens fàcils, que han marcat el curs d'una epidèmia elevada a la categoria de pandèmia. Ho ha fet des de domicilis particulars i des d'Urgències d'hospitals com el d'Igualada, el Clínic, Can Ruti i la Vall d'Hebron, on cada dia veuen l'augment preocupant d'infeccions i de morts. També ha acompanyat ambulàncies que atenien persones afectades i ha estat en el primer assaig clínic que s'ha fet a Catalunya.

El reportatge recull les opinions d'experts epidemiòlegs, alguns dels quals qüestionen parts dels procediments i criteris que s'han adoptat per afrontar la pandèmia; de metges i infermeres que lliuren el combat més dur i a primera línia contra aquest nou virus i que veuen amb impotència com creixen els casos, tot i la feinada que fan cada dia. També mostra com se senten els malalts i els seus familiars.

"Dins del coronavirus" fa evident el canvi d'actitud que ha hagut de fer la societat per mirar d'aturar el contagi: des de la proximitat de les primeres reunions i les entrevistes a tocar del principi, passant per un distanciament creixent dia a dia, fins a arribar a les últimes entrevistes fetes per videoconferència. És aquest distanciament entre persones, el confinament que ha buidat els carrers i la corba d'infeccions que segueix creixent, el que reflecteix la gravetat d'una situació mai vista, que només fa un mes i pocs dies encara es veia com un fet inimaginable, una distòpia impossible, que el "30 minuts" ha viscut des de dins.

 

Xina: després de l'hivern, la primavera (diumenge, a les 23.30)

El reportatge, elaborat per l'equip de la corresponsalia de TV3 a Pequín, fa un recorregut per tota la crisi del coronavirus a la Xina, des dels inicis, al gener, on imperava una opacitat absoluta sobre el que estava passant. Era ple hivern i Wuhan va centrar les mirades de tot el món. El confinament de la ciutat i la seva província la van aïllar del món, i amb aquest tancament, tota possibilitat de testimonis independents del que hi passava. Les vacances de l'any nou lunar es van anar allargant i els nous contagis van anar pujant fins que al març van començar a baixar gràcies a l'aïllament. Ara la Xina recupera a poc a poc l'activitat, l'economia no es pot permetre estar aturada més temps. 

Aquest treball s'acosta a alguns ciutadans de les ciutats de Wuhan i de Hubei, l'epicentre de l'epidèmia a la Xina, que tenen relació amb Catalunya. Una de les persones amb qui l'equip ha parlat està casada amb un català i l'altra estudia a Barcelona, però no ho pot fer perquè es va quedar confinada a Hubei, on havia anat a veure els seus pares per l'any nou xinès. Ara que ja pot començar a sortir, el coronavirus ha esclatat amb tota la virulència a Catalunya, i la Universitat de Barcelona, on estudia, està tancada indefinidament. 

"Xina: després de l'hivern, la primavera" explica què ha passat a la ciutat confinada de Wuhan, on l'equip no ha pogut entrar a causa del tancament de la província, i com s'ha viscut aquesta crisi a Pequín i rodalia. Un procés amb estrictes mesures de prevenció i control dels moviments de la població, amb els sistemes tecnològics més sofisticats i els més prosaics per fer un seguiment dels moviments dels ciutadans i aturar així nous brots.

La primera gran pandèmia de la globalització ha tingut la República Popular de la Xina com a actor principal i Xi Jinping, el seu president, va dir a Pedro Sánchez que "després de l'hivern sempre ve la primavera". A la Xina, el final del fred ha coincidit amb la reducció a zero dels contagis locals. Ara fa front al risc d'un rebrot pels casos importats, els que venen d'Europa, on l'epidèmia del coronavirus encara no s'ha pogut controlar.

 

tv3.cat/30minuts

facebook.com/30minuts

twitter.com/30minuts