"Nit especial: la fugida del rei", a TV3

Aquesta nit, a partir de les 22.05, TV3 emetrà els reportatges "El virus de la corona", després, "De peó a rei", i tot seguit "La família irreal", en una nit especial, després que s'ha comunicat que el rei emèrit, Joan Carles I, deixa de residir a l'estat espanyol
Imatge del reportatge "El virus de la Corona".
Imatge del reportatge "El virus de la Corona".

"El virus de la corona"

TV3 recupera aquesta nit "El virus de la Corona", que es va estrenar a ETB2, el segon canal d'Euskal Telebista. El reportatge, emès en el programa "360º" de la televisió basca, dirigit i presentat per la periodista Eider Hurtado, posa el focus en les últimes investigacions judicials que implicarien la monarquia espanyola.

A través del testimoni de periodistes que coneixen els moviments de les empreses "offshore" en les quals figuren el rei emèrit Joan Carles I l'actual monarca Felip VI com a propietaris, es posa llum a actuacions presumptament delictives que es podrien convertir en "El virus de la Corona".

En el reportatge hi intervenen José María Irujo (El País), James Badcock (The Telegraph) i Caroline Zumbach (Tribune de Genève), que s'endinsen en les últimes investigacions que han posat la monarquia espanyola contra les cordes. Tal com apunta l'expert en banca suïssa Rudolf Elmert, s'investiguen delictes que podrien transcendir del blanqueig de capitals.

A més, el programa va aconseguir parlar amb Corinna Larsen, investigada com a presumpta testaferro, que declara en exclusiva a "360º" que és víctima d'una campanya d'assetjament per part dels serveis secrets espanyols, amb amenaces de mort i amb el coneixement de la Casa del Rei.

Hi ha una operació d'Estat per salvar el rei? Els periodistes Carmen Rigalt, Juan Luis Galiacho i Ana Pardo de Vera, experts en temes de la Casa del Rei, revelen les maniobres dels últims quaranta anys per evitar el desgast de la institució monàrquica.

"De peó a rei"

El reportatge "De peó a rei" repassa la trajectòria del rei Joan Carles I. Es fa una semblança de la figura del monarca i es ressegueix la seva biografia i les diferents etapes del regnat de Joan Carles, amb especial atenció a la mirada des de Catalunya respecte a la figura del monarca.

El treball de Jordi Muixí analitza els antecedents, quan l'any 1969 Franco el nomena el seu successor; l'abdicació del seu pare, Joan de Borbó i Battenberg (tercer fill d'Alfons XIII) l'any 1977; l'etapa de legitimació democràtica, amb l'arribada de la Constitució, i, finalment, la darrera etapa, en què, a causa dels casos que envolten la monarquia, ha distanciat la institució de la societat.

A "De peó a rei" hi participen l'historiador Joan B. Culla, que fa de fil conductor, i els testimonis, entre d'altres, de Miquel Roca, Jordi Carbonell, Narcís Serra i Joan Antoni Samaranch.

"La família irreal"

"La família irreal" és una comèdia musical que té com a protagonista la família reial del "Polònia". Els personatges del programa d'humor se'n van al teatre per oferir un espectacle apte per a tots els públics i tots els gustos. Una comèdia esbojarrada on la sàtira i la ironia es combinen amb números musicals.

A "La família irreal", la Casa Reial ha estat desposseïda de tot privilegi i implantada sense concessions a la societat actual. D'aquesta manera, es converteix en una família real que suporta, com totes, el pes de la crisi, l'atur ferotge, el venciment de la hipoteca i els abusos dels que manen.

Partint d'aquest plantejament i al ritme d'una trentena de temes musicals creats per a aquesta situació, els vuit protagonistes d'aquesta història narren les peripècies d'una família molt peculiar. Entre les seves vicissituds com a comuns mortals, s'intercalen els problemes que han afectat la casa reial durant els últims temps. L'accident de Froilán, la cacera del rei o el cas Urdangarin són alguns dels episodis que han traslladat a l'escenari els creadors de l'obra, Jordi Ventura i Joan Lluís Bozzo, amb la col·laboració dels guionistes del programa Joan Rufas, Pau Escribano i Jaume Buixó.

Pel que fa a la banda sonora, abasta un ampli espectre musical, amb gèneres tan diferents com la cobla i el sirtaki, i també referents fàcilment identificables pel públic de totes les generacions: des d'un tema de Queen fins a una cançó d'Els Amics de les Arts, passant pel musical "Evita" o les cançons de Joan Manuel Serrat.

tv3.cat

Anar al contingut