La pallassa Pepa Plana, protagonista de l'abducció de "Quan arribin els marcians".
La pallassa Pepa Plana, protagonista de l'abducció de "Quan arribin els marcians".
Dilluns, a les 00.40

Neorrancis i Pepa Plana, a "Quan arribin els marcians"

Dilluns, 14 de febrer, a les 00.40, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. La nostàlgia com a projecte polític que sosté que qualsevol temps passat va ser millor i la pallassa Pepa Plana, que porta pels escenaris el nou espectacle "Si tu te'n vas", són els protagonistes d'un nou capítol marcià. 

Reportatge: Qualsevol passat mai va ser millor  

La nostàlgia és un sentiment humà ben habitual, però què passa quan ens domina o, fins i tot, es converteix en un projecte polític? Hem vist com Donald Trump apel·lava a la presumpta grandesa del passat i, alhora, com el seu rival polític utilitzava un eslògan que també invoca un esperit ancestral. 

Recórrer als temps pretèrits davant de la incertesa i complexitat del present és una temptació en què també cauen algunes obres culturals. Això denuncia un assaig titulat "Neorrancios", en què han participat diversos autors per alertar dels perills de deixar-se arrossegar per la nostàlgia, entre ells, la periodista Noelia Ramírez.  

En la novel·la finalista als premis Anagrama i Òmnium, "Terres mortes", Núria Bendicho Giró evoca un passat molt més fosc del que recorden els qui enyoren èpoques en què tot estava més ordenat.  

Amb la intenció de fer memòria per no oblidar d'on venim se situen dues peces teatrals, també. Per un costat, al TNC, "El mar: visió d'uns nens que no l'han vist mai", un muntatge en què Xavier Bobés i Alberto Conejero recorden la figura del mestre Antoni Benaiges. Ell va portar les noves tècniques pedagògiques a una petita escola rural durant la República, fins que amb l'esclat de la Guerra Civil seria afusellat. D'altra banda, el musical "Una llum tímida", d'Àfrica Alonso Bada i Andrea Puig Doria, al Teatre Condal, recupera la vida de la Isabel i la Carmen, una parella de dones lesbianes que van haver d'amagar la seva relació fins ben entrat el període democràtic. 

 

L'abducció: Pepa Plana 

La pallassa Pepa Plana està convençuda que els pallassos són imprescindibles i que si no existissin s'haurien d'inventar. Però el que fan els humans és inventar guerres, i per això Pepa Plana se'n riu, d'aquest mal endèmic de la humanitat, al seu darrer espectacle, "Si tu te'n vas", protagonitzat per tres veïnes pallasses. Ep: perquè l'humor de les pallasses i el dels pallassos no és pas el mateix. I el dels marcians? Com és un nas de pallassa marciana? 

 

Cap de setmana a la Terra 

A l'última part del programa, dirigit per Esther Rodríguez, els redactors i redactores terrícoles responsables d'aquesta missió marciana, Jofre Font, Bego Garcia Pla, Roger Roca i Aina Torres, fan les seves recomanacions perquè els marcians passin un bon cap de setmana a la Terra.  

Les propostes d'aquesta setmana són: l'espectacle "Demoledora", de Sara Serrano, David Climent, Adriano Galante i Alessia Schoor, els dies 19 i 20 de febrer a L'Auditori de Barcelona; el concert de Nacho Vegas, el 19 de febrer al Teatre Principal de Terrassa; el Sex Education Film Festival, del 21 al 25 de febrer al Cinema Catalunya de Terrassa, i l'obra teatral "El desvetllament", del 16 de febrer al 6 de març a la Sala Àtrium de Barcelona.  

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu. A TV3 hi arriba els dilluns passada la mitjanit, i els dijous torna a treure el cap a la televisió al 33. 

 

Anar al contingut