Rafel Vives i Juliana Canet, a "Món Maker"
Estrena

"Món Maker", el nou programa del canal Super3 per als matins dels dissabtes, amb Juliana Canet i Rafel Vives

El canal Super3 estrena, el 9 de maig, a les 9.30, el nou programa "Món Maker", una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració d'El Terrat (The Mediapro Studio). Presentat per Juliana Canet i Rafel Vives, i acompanyats del Bot, aquest nou espai mostrarà com es poden construir els objectes més diversos fent servir tota mena d'andròmines. "Món Maker" consta de 13 capítols de 25 minuts de durada.

Durant el transcurs de la construcció de cada objecte, i depenent de la seva complexitat, la Juliana va demanant ajuda, consells i, fins i tot, suport moral al seu tiet Rafel, que té la mà trencada en aquests temes. Ell és l'encarregat de guiar la Juliana i, sobretot, d'alertar-la de possibles perills. Guants, ulleres protectores, serres, pistoles elèctriques de cola... De vegades, la Juliana no és del tot conscient de les mesures que ha de prendre un maker a l'hora de treballar. Per la seva banda, en Bot proporciona els elements de construcció i també fa advertències i dona dades i consells. Un cop ha construït l'objecte, la Juliana el posa en pràctica per comprovar les reaccions i conseqüències posteriors al seu ús.

A més del procés de construcció d'aquest element principal, "Món Maker" té altres seccions en què es mostra l'elaboració d'altres objectes de manera més senzilla.

"Món Maker" és un planeta imaginari, acolorit i dinàmic, amb tres cases, tres habitants i tres caps que no paren de barrinar. Cada una de les aventures d'aquests tres personatges arrenca amb un petit conflicte per solucionar: la Juliana ha de muntar una marató de sèries per als seus amics, construir una andròmina per anar practicant de cara al dia que es tregui el carnet de conduir o manegar-s'ho per fer pistoles d'aigua de colors per al paintball d'aquest cap de setmana. Construint a partir d'objectes o materials que tothom pot tenir a casa, i amb la inestimable ajuda del Rafel i el Bot, es podrà comprovar com és de valuós tot allò que, en lloc d'anar a les escombraries, és reutilitzat.

A "Món Maker" no es llença res, tot pot servir per a alguna cosa. Pot semblar que "Món Maker" és una deixalleria, però, en realitat, és una mina d'or.

ELS PRESENTADORS

Juliana Canet

A la Juliana li va més ràpid el cap que les mans. Per això sovint necessita els consells del seu oncle Rafel. La Juliana té idees, és creativa, atrevida i una mica sorollosa, té curiositat per tot i està motivada, però cal que entreni la traça i la paciència perquè tot el que li passa pel cap i es disposa a materialitzar arribi a bon port. Com a bona postadolescent, la caracteritzen la rauxa i la impaciència que, en alguns moments, juguen a la seva contra. Afortunadament, el Rafel intervé donant-li els consells i l'experiència que a ella encara li falta... però que, al ritme que va, no trigarà a assolir.

Juliana Canet (Barcelona,1999) és youtuber, instagramer, lectora voraç, extremadament sociable, monitora d'esplai i cul inquiet, parla -o canta- amb un llenguatge directe i espontani. Actualment, forma part de l'equip del programa "Adolescents iCat", de Catalunya Ràdio, que també emet el 33, i col·labora a diferents espais de ràdio i televisió, com "El matí de Catalunya Ràdio" o "Tot es mou", de TV3.

Rafel Vives

El Rafel és el veritable expert en treballs manuals i reciclatge del programa, un geni despistat dotat d'una ment creativa que no s'atura mai. És un adult d'esperit jove per a qui l'empenta i les ganes de la Juliana sempre són un al·licient.

La Juliana ha estat des de petita la fan número 1 del seu tiet Rafel, a qui troba un xic excèntric, però enrotllat i amb una capacitat inigualable d'imaginar i de transformar objectes quotidians en autèntics tresors. Tots dos comparteixen una forma d'interpretar la realitat que els ha fet còmplices i els ha portat a viure en el seu propi "Món Maker".

La relació d'estira-i-arronsa entre tots dos genera una pluja d'idees permanent que deriva en reptes –makers- de tota mena. La diferència generacional provoca sovint entre ells petites topades, tot i que en Rafel, a la seva neboda, l'hi perdona tot i sempre està disposat a donar-li un cop de mà i a ajudar-la en tot allò que se li acut, per més boig que sigui.

Rafael Vives (Palma, 1966) és un manetes, actor, attrezzista, decorador i escenògraf, que ha treballat en cinema, teatre i televisió, tant davant com darrere de les càmeres. A TV3 ha presentat el programa "Ja t'ho faràs" i actualment té una secció al "Tot es mou".

En Bot

El Rafel li va regalar a la Juliana quan va fer 5 anys i des de llavors li ha estat fent modificacions. Des que li va instal·lar un sistema operatiu d'última generació, en Bot parla i expressa les seves emocions. I en té una pila, d'emocions.

És el màxim responsable del magatzem. El Bot endreça i classifica escrupolosament tots els materials susceptibles de ser reutilitzats per construir o arreglar alguna cosa. El que per a una altra persona serien deixalles són autèntics tresors per a en Bot. Al capdavall, ell ha cobrat vida gràcies a una pila d'andròmines!

El Bot és un Google amb rodes o una Siri amb veu nasal, però amb més personalitat. És l'amic incondicional, generós, col·laborador, una mica friki i orgullós de poder compartir els seus coneixements, encara que a vegades no li facin gaire cas. Quan la Juliana no fa les coses seguint les instruccions fil per randa, s'atabala, però resulta entranyable. És la veu de la raó en aquest desgavell de creativitat i improvisació. És una mica patidor. El seu gran terror és que no faci sol gaires dies seguits per si es queda sense energia solar.

 

ELSL ESPAIS

Al "Món Maker" hi ha tres espais, un per a cada personatge i molt definitori de cada personalitat. Tres espais únics i intransferibles. La comunicació entre els tres personatges es realitza de diferents maneres: un intercomunicador, un armari que s'obre o una visita inesperada a cadascuna de les cases.

La casa la Juliana

És una mena de casa feta amb contenidors marítims on hi ha la seva habitació, l'espai on grava els seus vídeos de youtuber i un espai exterior, un jardinet. La Juliana fa la seva intervenció inicial a l'espai interior i, després, realitza la manualitat a l'exterior de la casa.

L'espai del Rafel

És una casa feta amb portes i finestres de fusta i altres materials reciclats. Un espai diàfan on el Rafel dona via lliure a la seva imaginació, Una porta/taula, un sofà/cotxe, una prestatgeria de bobines... Tot té una segona vida a casa del Rafel.

El magatzem del Bot: la mina d'or

Aquest espai és precisament això: un magatzem ple de trastos on es pot trobar de tot, això sí, molt ben classificat. Passadissos plens de fustes, pales, bobines, cartró i qualsevol material que el Bot hagi pogut arreplegar. Tot el necessari per cobrir les necessitats creatives dels seus companys. Aquest espai es mostra sempre a través d'una càmera de seguretat que permet veure l'activitat del Bot i les seves històries.

 

LES SECCIONS

Què es pot fer amb...?  

El Rafel, cada setmana, ensenyarà a construir dos objectes secundaris partint d'un mateix element. Què es pot fer amb gots de plàstic? Un altaveu per sentir la música del mòbil i un petit vehicle volador. Què es pot fer amb unes canyetes de plàstic per beure? Una polsera acolorida o la funda per a una carpeta de l'escola.

L'endevinalla

El Rafel comença a construir un objecte i la Juliana ha d'endevinar què està fent. Desenvolupa un objecte en temps real i a contrarellotge: què serà? Sempre és una cosa divertida i curiosa.

super3.cat/monmaker

 

Anar al contingut