Miquel Buch afirma que Madrid vol fer pagar als ajuntaments els errors d'altres administracions

El president de l'Associació Catalana de Municipis acusa el govern espanyol d'improvisar la reforma del món local.

El president de l'Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, acusa el govern de Mariano Rajoy d'improvisar la reforma del règim local i de voler que els ajuntaments paguin els plats trencats d'altres administracions. En una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, el màxim responsable de l'ACM ha criticat que hi hagi la intenció de treure competències als municipis de menys de 20.000 habitants, i posa un exemple: "Una persona de la Seu d'Urgell que hagi de dependre de la Diputació de Lleida -que està a Lleida precisament, a no sé a quanta estona-, doncs imagini's quin problema pot tenir un ciutadà de la Seu d'Urgell, quan a dia d'avui no sap què li farà el seu ajuntament perquè diuen de Madrid que dependrà de la Diputació de Lleida. Jo no estic contra les diputacions, han fet una gran feina i han de continuar fent una gran feina, però hi ha serveis que s'han de prestar més des d'un ajuntament."

Segons Miquel Buch, el dèficit del món local representa només el 3,4 per cent del global. Buch aconsella al govern del PP que assumeixi les receptes que reclama per als altres: "Haurem de demostrar si un servei és eficaç, si és eficient. Jo no tinc cap problema a fer-ho, però el primer que ho ha de fer és l'estat espanyol, demostrant que hi ha trens que porten una o dues persones a segons quins llocs inhòspits, que en un moment donat allà sí que es perden molts diners. L'estat espanyol hauria de demostrar quins ministeris estan actuant ara amb el mateix nombre de persones i gairebé amb el mateix pressupost, quan tenen descentralitzat el poder a les comunitats autònomes."

El president de l'Associació Catalana de Municipis també ha explicat que la reforma de l'administració local que impulsa l'executiu espanyol no té en compte les particularitats de Catalunya. Miquel Buch diu que els consells comarcals podrien assumir algunes competències dels ajuntaments més petits. Des del govern espanyol es vol que siguin les diputacions les que se n'encarreguin.

catradio.cat/mati

Anar al contingut