"Més enllà de La Cubana", els gags i la vida d'una aventura irrepetible
"Més enllà de La Cubana", els gags i la vida d'una aventura irrepetible

"Més enllà de La Cubana", els gags i la vida d'una aventura irrepetible

Avui s'ha presentat a la Filmoteca de Catalunya "Més enllà de La Cubana", la producció de TV3 produïda per Minoria Absoluta que s'estrenarà demà, a les 22.05, a "Sense ficció". Dirigit per Jordi Call, el documental fa un repàs dels 42 anys d'història de la companyia a través dels seus millors gags i de les veus d'alguns dels 172 artistes que han format part d'aquesta gran família.

La Cubana va néixer d'un grup d'amics que feien teatre amateur a Sitges. Des d'aleshores, fa 42 anys, La Cubana ha fet història del teatre. Ha fet riure milions de catalans i ha creat addicció pel teatre, ha inventat personatges de culte com l'Estrellita Verdiales o les Teresines, i ha estat escola de tota una generació d'actors. "Més enllà de La Cubana" és la biografia imprescindible que estàvem esperant.  

El documental, una producció de TV3 produïda per Minoria Absoluta i dirigida per Jordi Call, repassa 42 anys d'història d'un fenomen irrepetible i molt estimat. I a la presentació d'avui les mostres d'afecte i estima hi han estat ben presents. El hall de la Filmoteca de Catalunya, ben decorat per a l'ocasió amb imatges icòniques de diferents espectacles de La Cubana, s'ha omplert de moltes de les persones que han format part d'aquesta gran família durant els seus més de 40 anys de vida. Avui, l'espectacle anava sobre ells, sobre la seva història i sobre la manera com un grup de teatre amateur, sorgit d'una colla d'amics, s'ha acabat convertint en tot un fenomen.

Un cop ja dins la sala, Vicent Sanchis, director de TV3, ha estat l'encarregat de donar la benvinguda a tots els assistents i fer la presentació del documental, que s'estrenarà demà a "Sense ficció". "TV3 estrena demà un documental que no perquè ens farà riure, que ho farà, deixa de ser un dels reptes importants que et pots plantejar com a documentalista, i és que estem parlant de La Cubana, una companyia de teatre que forma part de l'escenari del país des de fa 42 anys. Una companyia que ha atret totes les generacions, convertint-se en una potent eina transgeneracional, que ha escrit una part de la història de la cultura de Catalunya i que ha estat forja de molts dels actors i actrius més respectats dels últims temps. Qui no coneix La Cubana? Qui no ha rigut amb ells?", ha comentat Sanchis, que ha volgut agrair i posar en valor l'habilitat de l'equip de Minoria Absoluta, encapçalat per Jordi Call, a l'hora de fer aquest treball de concreció.

El director de TV3 ha afegit que "com a televisió pública, treballs com aquests ens defineixen, perquè ajudem a plasmar la història del país. En aquest cas, una història d'èxit, que va començar amb un grup d'amics i que ben aviat es va convertir en una companyia de teatre de referència del país, imaginativa, creativa, propera, amb un estil inimitable que mai ha oblidat l'espectador. Uns pioners a l'hora posar l'espectador al centre".

Sanchis, abans de donar pas a Jordi Call, ha donat l'enhorabona a la companyia per aquests 42 anys d'èxit, per haver donat al país tantes hores d'entreteniment sa i per haver col·laborat amb TV3 durant tant temps i amb programes com "Les Teresines", que amb només 13 capítols han esdevingut un fenomen de culte i encara estan en l'imaginari de tots.

Jordi Call, director del documental, ha explicat com van decidir produir-lo: "Hem intentat que reflecteixi l'essència de La Cubana." També ha agraït als protagonistes la generositat; a Minoria Absoluta, la confiança dipositada en ell i l'equip, i a TV3 l'acompanyament durant tot el procés, fent-lo millor.

Finalment, ha pres la paraula Jordi Milán. El fundador de La Cubana ha definit de "malabarisme" el treball de Jordi Call, perquè "ha aconseguit explicar els inicis d'aquesta aventura que va començar a Sitges el 1990: la filosofia, la manera de treballar... La Cubana va començar com un joc i ho continua sent i això és així gràcies a totes les persones que han format part de l'aventura", ha afirmat.

Després del discurs de Milán, ha començat la projecció del documental que brinda a l'espectador l'oportunitat de conèixer tots aquests actors i actrius més enllà de La Cubana.

tv3.cat/senseficcio

#LaCubanaTV3

#SenseFiccióTV3

twitter.com/senseficcio
facebook.com/senseficcio

Anar al contingut