"Merlí" recull el Premi Nacional de Comunicació

"Merlí", la sèrie original de Televisió de Catalunya produïda per Veranda TV, amb idea i guió d'Héctor Lozano i direcció d'Eduard Cortés, ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Comunicació en la modalitat de televisió, que atorga la Generalitat de Catalunya. Avui, en la cerimònia de lliurament que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat han recollit el premi el director de TV3, Vicent Sanchis, i els actors de la sèrie Francesc Orella, Carlos Cuevas, David Solans i Elisabet Casanovas.

La sèrie s'ha convertit en un èxit allà on s'ha emès. S'ha pogut veure a l'Amèrica Llatina, on s'ha convertit en un fenomen de masses; al mercat de parla hispana dels Estats Units, França i a la resta de l'estat espanyol. A Alemanya, Mèxic, Itàlia i França hi ha acords per fer-ne l'adaptació, que estan pendents de producció.

"Merlí" continua sumant premis i reconeixements, als quals s'afegeix ara el Premi Nacional de Comunicació.

El Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya va fer públic el 29 d'octubre els guardonats en la XVIIIa edició dels Premis Nacionals de Cultura, entre els quals hi havia la sèrie de TV3 "Merlí", reconeguda en la modalitat de televisió. Avui, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet el lliurament d'aquest premi en un acte al Palau de la Generalitat. El director de TV3, Vicent Sanchis; Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3; i els actors de la sèrie Francesc Orella (Merlí), Carlos Cuevas (Pol), David Solans (Bruno) i Elisabet Casanovas (Tània) han estat els encarregats de recollir el guardó.

"Aquest premi és col·lectiu. "Merlí" ha estat un regal per a tots aquells que l'hem fet, però també per als espectador que l'han vist. No ens pensàvem que arribaria on ho ha fet, com ha enganxat aquí i als de més enllà", ha dit Francesc Orella, ningú com ell per protagonitzar aquesta sèrie amb un professor de filosofia com a protagonista.

No s'ha descuidat dels que no han estat presents en aquest lliurament, com el creador de la sèrie, Héctor Lozano, o els directors Eduard Cortés i Menna Fité.

"La sèrie ha aconseguit un fet terapèutic. Ha arribat als sentiments de joves i adults, ha centrat el debat en l'escola i ha ajudat a la relació de pares i fills. Gràcies a una sèrie de la televisió pública catalana estan aprenent català a Llatinoamèrica i ha ajudat  pares a parlar de temes com no ho havien fet mai. Una sèrie que, a més, reivindica la filosofia, espero que no desaparegui mai dels plans d'estudis, és un regal que ha anat molt més enllà", ha afegit Orella que també ha fet partícips del premis els tres joves actors que eren a la sala: Carlos Cuevas, David Solans i Elisabet Casanovas, en representació d'una nova generació a qui els espera molt de futur.

"Sentint els poemes de Brossa que ens han precedit he pensat que no tot ha de ser fel. Una mica de mel, en aquests dies, ens va molt bé. Vull agrair una gran feina. És un fenomen que ha nascut en aquest país que ha permès reivindicat les classes de filosofia i que, a Llatinoamèrica, que l'han vist en VO original, els ha fet interessar pel català com hem pogut veure a "Katalonski", ha dit el director de TV3.

"Produir sèries és molt important. Segurament heu sentit que tenim problemes, en realitat tenim molts problemes, i per tant és important reivindicar-nos amb "Merlí", una sèrie de TV3 produïda per Veranda TV. Volem, a Catalunya i des de Catalunya, continuar fent produccions pròpies. Sèries tan magnífiques i fenòmens tan difícils d'explicar com "Merlí". I per això necessitem l'ajut de tots vostès", ha afegit Vicent Sanchis.

Els Premis Nacionals de Comunicació van ser creats el 1999 amb motiu del 75è aniversari del naixement de la primera emissió regular de ràdio a Catalunya. L'objectiu dels premis és atorgar un reconeixement a les aportacions més rellevants en el camp de la comunicació i les telecomunicacions a Catalunya o en llengua catalana, tant si han estat realitzades per professionals com per qualsevol entitat pública o privada. 

"Merlí" és una sèrie original de Televisió de Catalunya produïda per Veranda TV. Les tres temporades que va tenir es van emetre amb un gran èxit per TV3, en "prime time", amb quotes de pantalla de més del 22%.

Durant la seva emissió regular, les diferents temporades de "Merlí" van liderar el rànquing dels programes més vistos a la carta. Per exemple, del 18 de setembre del 2017 al 16 de gener del 2018, la tercera temporada de "Merlí " va liderar el rànquing de programes més vistos a la carta tots els mesos d'aquest període, excepte el mes d'octubre, que va quedar segona darrere de "Polònia".

Des de l'inici de l'emissió, "Merlí" ha acumulat més de 13 milions de reproduccions de vídeo a la carta. Aquest 2019 s'han fet 795.000 reproduccions dels capítols de la sèrie. A les xarxes, la sèrie encara té molt de ressò. A Facebook, "Merlí" té més de 177.000 seguidors i a Twitter en són més de 24.500.

La sèrie

El professor de filosofia Merlí Bergeron tria un grup d'alumnes de batxillerat per ser els peripatètics del segle XXI. Com si es tractés d'un nou Aristòtil, Merlí els ensenya a qüestionar les coses, a reflexionar… Però el seu caràcter irònic i irritant és polèmic dins de l'institut, perquè no tots els professors estan disposats a aguantar les seves manies… Ni tampoc el seu fill, l'alumne més difícil que ha tingut mai, i amb qui intentarà recuperar la relació.

Merlí ressuscitarà per als alumnes Sòcrates, Hume, Nietzsche i altres figures de la història del pensament… I els ajudarà, no sense conflictes, a resoldre els seus problemes quotidians.

Bogeria "Merlí" arreu del món

"Merlí" ha traspassat fronteres. A Alemanya, Mèxic, Itàlia i França hi ha acords per fer-ne l'adaptació, però encara no s'ha començat a produir. També s'ha pogut veure a l'Amèrica Llatina i al mercat de parla hispana dels Estats Units a través de Netflix, a més de la cadena Cinema+ Famille de Canal Plus França.

A l'estat espanyol, "Merlí" es va poder veure a La Sexta i, després –conjuntament amb altres sèries de TV3 com "Cites", "Polseres vermelles" i "Nit i dia"– a través de la plataforma Movistar+, que en va adquirir els drets. "Merlí" també va ser adquirida per ETB del País Basc, que la doblarà a l'euskera.

Actualment és Netflix la plataforma que té els drets per emetre la sèrie a Espanya, a més dels EUA i els països de l'Amèrica Llatina. 

La bogeria per "Merlí" a l'Amèrica Llatina és digne d'estudi. Dir que s'ha convertit en tot un fenomen popular, principalment a l'Argentina, Xile i l'Uruguai, és poc. "Merlí" ha anat apareixent de manera bastant constant als mitjans de comunicació, que han aconseguit que els seus protagonistes s'impliquessin, en la distància, en força debats socials. Aquest va ser el cas de Xile quan es va intentar eliminar l'assignatura de filosofia dels plans d'estudi i la comunitat educativa va alçar la veu en contra. Llavors es va demanar ajuda a aquest professor de filosofia de ficció i es va aconseguir que Francesc Orella enviés un vídeo de suport.

També a l'Argentina va passar una cosa semblant durant el debat social de la llei per despenalitzar l'avortament. Actors de la sèrie com Laia Manzanares, que interpreta l'Oksana, mare adolescent a la ficció, es van posicionar a favor de la llei, que finalment no va ser aprovada. Precisament en aquest país la demanda de classes de català ha augmentat arran del seguiment de la sèrie en versió original amb subtítols.

El llibre "Cuando fuimos los peripatéticos", publicat per Planeta i escrit pel creador de la sèrie, Héctor Lozano, es va situar ràpidament entre els més venuts quan va sortir a la venda.

L'any 2016 la sèrie "Merlí" va recollir ahir el Premi Iris del Jurat de l'Acadèmia de Televisió per "acostar la filosofia i el pensament a la societat des de la ficció i pel seu reconeixement internacional". Aquell mateix any va ser reconeguda com la millor sèrie espanyola en la catorzena edició del Festival Zoom, dedicat a la ficció televisiva.

L'octubre del 2018 va ser guardonada, durant la cerimònia dels XII Premis del Festival de la Publicitat Independent, amb el premi argentí Inodoro Pereyra de Plata en la categoria de Millor Producció Independent de Ficció, que es va atorgar a la ciutat de Rosario.

Des de finals de setembre d'enguany "Merlí" també és un dels plats forts de la nova graella de la temporada tardor-hivern d'À Punt.

"Merlí: sapere aude", l'esperit de "Merlí" continua viu

Un acord entre Movistar+ i TV3 permetrà la continuïtat de "Merlí", garantint així una vida nova per a la sèrie d'èxit, que es podrà seguir en exclusiva a Movistar+ a partir del 5 de desembre. TV3 l'oferirà un any després de l'estrena. Com totes les sèries de producció original, "Merlí: sapere aude" estarà disponible sencera sota demanda en exclusiva a Movistar+.

"Merlí: sapere aude" està creada pel mateix Héctor Lozano i produïda per Veranda TV amb el mateix equip creatiu i tècnic de les temporades anteriors, per garantir-ne el segell "Merlí", que va agradar tant als seguidors de la sèrie original.

tv3.cat/merli

facebook.com/MerliTV3

twitter.com/MerliTV3

#MerliTV3

Anar al contingut