"L'última cinta des de Bòsnia", d'Albert Solé

"L'última cinta des de Bòsnia", amb participació de TV3, premiada al DocsValència

El documental "L'última cinta des de Bòsnia", ha guanyat el Premi Panorama al millor documental nacional al Festival Internacional de Cine Documental de València.

"L'última cinta des de Bòsnia", d'Albert Solé, que "Sense ficció" va emetre el desembre del 2020, ha guanyat el Premi Panorama al millor documental nacional al DocsValència, Espai de No Ficció. Aquest certamen, que celebrava enguany la seva cinquena edició, es va crear amb la intenció de ser un espai d'agitació intel·lectual, un escenari per pensar el nostre món i gaudir descobrint-ho.

El documental —promogut per Minimal Films i Clack en coproducció amb La Xarxa de Comunicació Local-VOTV i la participació de TV3— acompanya una dona bosniana, la Sifa Suljic, en el retorn al seu país per tal d'enterrar les restes del seu germà, l'últim membre de la seva família que queda per identificar dels que van morir a Srebrenica.

La versió cinematogràfica de "L'última cinta des de Bòsnia" es podrà veure pròximament al 33 dins l'espai "El documental".

Tal com us hem informat aquest matí, "Balandrau, infern glaçat", la producció de TV3 amb Lastor Media i Goroka, ha rebut la menció especial de la categoria Panorama al mateix festival. Podeu llegir la notícia en aquest enllaç:
https://www.ccma.cat/premsa/balandrau-infern-glacat-produit-per-tv3-rep-la-mencio-especial-de-la-categoria-panorama-al-docsvalencia/nota-de-premsa/3128506/

Sinopsi "L'última cinta des de Bòsnia"

Sifa Suljic, nascuda a Srebrenica, va arribar a Sant Celoni (Vallès Oriental) com a refugiada, fa 28 anys, gràcies a la mobilització solidària que es va produir a molts indrets de Catalunya durant la guerra de Bòsnia.

Ara, 25 anys després del final de la guerra de Bòsnia (1992-1995), la Sifa viatja de nou al seu país natal, acompanyada del seu fill Anel, per intentar trobar les restes del seu germà Nezir, desaparegut durant la massacre de Srebrenica de 1995, i, sobretot, per explicar al seu fill com va esclatar l'odi entre els que fins llavors havien estat bons veïns. Una gravació casolana enviada pels seus familiars tres mesos abans dels fets que van ser considerats "genocidi" l'ajudarà a reconstruir aquesta història.

Al llarg del viatge, la Sifa realitza un descens a l'infern, als escenaris on es va produir la massacre, a les runes abandonades de la que havia estat la seva llar, fent memòria perquè el seu fill no oblidi el seu passat i buscant encara respostes per localitzar les restes del seu germà gran. Per això visita l'Institut de Persones Desaparegudes, on encara es treballa per identificar les víctimes del genocidi de Srebrenica. Una esfereïdora seqüència en què la Sifa busca respostes envoltada de centenars de bosses amb restes òssies encara per identificar. L'any 2009 hi havia més de 2.000 sacs repartits en 850 estants. Actualment encara queda un 20% de la feina.

El documental es va estrenar coincidint amb els 25 anys del final de la guerra, que va causar 100.000 morts i va obligar dos milions de persones a exiliar-se. La massacre de Srebrenica va suposar una inflexió a la guerra. L'OTAN va bombardejar posicions serbobosnianes i quatre mesos després es van signar els Acords de Pau de Dayton. L'any 2017, el Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII), amb seu a la Haia, va condemnar Ratko Mladic a cadena perpètua per "genocidi i crims contra la humanitat".

"L'última cinta des de Bòsnia" aborda també com afronten els traumes del passat les diferents generacions: la de qui l'ha patit, la Sifa, i la següent generació, la dels seus fills Anel i Azra, alhora que planteja l'interrogant de si mai es tornarà a repetir una guerra. "No sé fins quan durarà això d'aquesta manera –es pregunta la Sifa–, perquè qualsevol dia s'encén una flama i adeu, una altra vegada."

Fitxa tècnica

Direcció: Albert Solé
Guió: Albert Solé, Joan Salicrú i Ariadna Vázquez
Realització i muntatge: Raúl Cuevas
Producció executiva Clack: Joan Salicrú, Ariadna Vázquez i Eloi Aymerich
Producció executiva Minimal Films: Albert Solé i Gemma Rodríguez
Música: Enric Teruel

"L'última cinta des de Bòsnia" és una producció de Clack i Minimal Films en coproducció amb La Xarxa-VOTV, la participació de TV3 i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i la col·laboració dels ajuntaments de Granollers, Mataró, Terrassa, Sabadell, Sant Boi i Sant Celoni.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut