Ludovic Morlot (Foto de Lisa Marie Mazzucco / L'Auditori)
Ludovic Morlot (Foto de Lisa Marie Mazzucco / L'Auditori)

Ludovic Morlot i l'OBC interpreten "El cant del destí" a L'Auditori de Barcelona, en directe, a Catalunya Música   

Aquest diumenge, 19 de març, a les 11.00, Catalunya Música connectarà en directe amb L'Auditori de Barcelona per transmetre el concert matinal de l'OBC. Estarà protagonitzat pel violinista Marc Bouchkov, la mezzosoprano Marta Infante, el Cor Cambra del Palau de la Música, l'Orfeó Català i l'OBC, dirigits per Ludovic Morlot. Interpretaran el "Schicksalslied" (El cant del destí), op. 54, de Johannes Brahms; la "The lyre of Orpheus" (La lira d'Orfeu) per a violí, cordes i percussió, de Sofia Gubaidulina; "La mort d'Ophélie" del recull "Tristia", op. 18, d'Hector Berlioz, i el Salm 130 "Du fond de l'abîme" (Des del fons de l'abisme), de Lili Boulanger. Els comentaris de la transmissió els farà Joan Vives

L'espiritualitat, el patiment i la mort són els trets distintius de tota la música que es podrà sentir aquest cap de setmana a L'Auditori de Barcelona. El concert matinal de l'OBC d'aquest diumenge, liderat pel seu titular Ludovic Morlot, començarà amb l'obra que posa títol al programa: "El cant del destí", de Johannes Brahms. Comptarà amb la participació destacada del Cor de Cambra del Palau de la Música i l'Orfeó Català en la interpretació d'una de les obres simfònic-corals més importants del compositor d'Hamburg. El solemne "Schicksalslied" (El cant del destí), op. 54, escrit sobre un poema de Friedrich Hölderlin, aporta un bri d'esperança a l'eterna contraposició entre el que és diví i el patiment de la vida terrenal. 
 
A continuació el violinista belga d'ascendència russa i ucraïnesa Marc Bouchkov interpretarà per primera vegada a L'Auditori "The lyre of Orpheus" (La lira d'Orfeu), de Sofia Gubaidulina. Una obra de bellesa austera per a violí, cordes i percussió, que explora els fenòmens acústics i la física del so. La partitura forma part del tríptic "Nadeyka". La compositora russa la va escriure l'any 2005 en record de la seva filla Nadia que havia mort de càncer un any abans, als 44 anys. 
 
Un dels drames shakesperians més cèlebres és "Hamlet". En el quart acte Ofèlia cau al riu despenjada d'un arbre on recollia flors i mor ofegada. "La mort d'Ophélie" (La mort d'Ofèlia) és una de les tres peces breus per a cor i orquestra del recull "Tristia", op. 18 del compositor francès Hector Berlioz. Una lírica imatge musical, la de Berlioz, que en forma de pintura també va immortalitzar el pintor britànic John Everett Millais
 
La mort prematura també va marcar l'obra que posarà el punt final al concert. La compositora francesa Lili Boulanger, germana petita de la cèlebre compositora i professora Nadia Boulanger, va estar malalta la major part de la seva vida. Va morir amb només 24 anys, però en aquest curt període de temps va aconseguir fites que canviarien per sempre més la música moderna francesa. Durant gairebé 8 anys i fins al final de la seva vida Lili Boulanger va treballar en el Salm 130 "Du fond de l'abîme" (Des del fons de l'abisme). El va dedicar a la memòria del seu pare, que va morir quan ella tenia 6 anys. La mezzosoprano Marta Infante, el Cor de Cambra del Palau de la Música, l'Orfeó Català i l'OBC, dirigits per Ludovic Morlot, culminaran el programa del concert amb la interpretació d'aquesta obra mestra de Boulanger. Una música colpidora, molt emotiva i d'un profund dramatisme que la jove compositora francesa no va poder sentir interpretada en vida. 
 
La transmissió estarà disponible durant un mes al web de Catalunya Música. 
 
 
Anar al contingut