Allison Cook, soprano.
Diumenge, a les 11.00

L'OBC estrena la suite de l'òpera "L'enigma di Lea" de Benet Casablancas a L'Auditori, en directe a Catalunya Música

Aquest diumenge, 30 de gener, a les 11.00, Catalunya Música connectarà en directe amb L'Auditori de Barcelona per transmetre el concert matinal de l'OBC. Estarà protagonitzat per la mezzosoprano Allison Cook i l'OBC, dirigits per Lina González-Granados. Interpretaran l'obertura-fantasia "Romeu i Julieta" de Piotr Ílitx Txaikovski, l'estrena mundial de la suite per a soprano i orquestra "Canti ed estasi di Lea" de l'òpera "L'enigma di Lea" de Benet Casablancas i la suite simfònica "Schéhérezade" de Nikolai Rimski-Kórsakov. Els comentaris de la retransmissió els farà Joan Vives.

La història de la música és plena d'obres escrites a partir de relats que han servit de font d'inspiració a molts compositors, passats i presents. Històries literàries, contes, mites o llegendes de tota mena. Obres que moltes vegades han transcendit el pas del temps i d'altres de més recents que encara tenen molt camí per recórrer.

El concert que presenta l'OBC aquest cap de setmana té una mica de tot això. Conté tres obres que parteixen de relats ben diferents. D'una banda, el cèlebre drama dels amants de Verona "Romeu i Julieta", que tothom coneix i que va utilitzar un jove compositor rus, Piotr Ílitx Txaikovski, per escriure una obertura-fantasia en la qual, en poc més vint minuts de música, va destil·lar magistralment tota l'essència de la coneguda tragèdia shakespeariana.

L'obra central del programa es basa en una altra història, molt diferent però igualment interessant. Segons el seu autor, és "una història d'amor, passió i dolor" amb una protagonista que és "una persona ferida, un símbol de la mateixa condició humana". Ens referim a la suite per a soprano i orquestra "Canti ed estasi di Lea" de l'òpera "L'enigma di Lea". Un drama escènic que va néixer a partir de la col·laboració entre el compositor Benet Casablancas i el filòsof Rafael Argullol i que es va estrenar al Gran Teatre del Liceu el 9 de febrer del 2019. "Canti ed estasi di Lea", que estrena l'OBC aquest cap de setmana, amb la veu de la soprano Allison Cook i dirigida per la colombiana Lina González-Granados, és un encàrrec de L'Auditori al compositor sabadellenc. Segons Casablancas la suite "recull i elabora simfònicament alguns dels materials i ambients expressius més característics de l'òpera".

L'obra que posarà el punt final al concert té com a protagonista Shéhérezade, és a dir, Xahrazad, del conte "Les mil i una nits". La filla del visir que per salvar la seva vida, en mans d'un temible sultà que mata les seves dones després de la nit de noces, el té entretingut durant mil i una nits tot explicant-li un conte cada nit, que no acabarà fins l'endemà. El compositor rus Nikolai Rimski-Kórsakov va musicar en forma de suite simfònica la història de Xahrazad centrant-se en un d'aquests contes, les aventures de Simbad el mariner.

catmusica.cat
facebook/catalunyamusica
twitter/catalunyamusica
instagram/Catalunyamusica

Anar al contingut