L'informatiu "Catalunya migdia", la sèrie de no-ficció "Tor" i la periodista Lídia Heredia, premis Ràdio Associació de Catalunya

El "Catalunya migdia" de Catalunya Ràdio, amb Òscar Fernández i Empar Moliner, rep premi al millor programa de ràdio. La sèrie radiofònica de no-ficció "Tor, tretze cases i tres morts", de Catalunya Ràdio, dirigida per Carles Porta, guardonada amb el Premi Innovació. La periodista Lídia Heredia, directora i presentadora del programa "Els matins" de TV3, premiada amb el Guardó 1924.

La professionalitat i el rigor de la tasca informativa diària de TV3 i Catalunya Ràdio i la innovació en formats radiofònics de Catalunya Ràdio han estat distingits avui, 25 d'abril, en la gala de lliurament de la dinovena edició dels Premis Ràdio Associació de Catalunya, que s'ha fet a l'Auditori de l'ONCE, a Barcelona, a les 19.30. L'informatiu "Catalunya migdia" ha rebut el premi Millor Programa de Ràdio; la periodista de TV3 Lídia Heredia, el Guardó 1924, i la sèrie radiofònica de no-ficció "Tor, tretze cases i tres morts", el Premi Innovació. També ha rebut una Menció d'Honor l'Agència Catalana de Notícies en el seu vintè aniversari per haver-se convertit en referència informativa del territori catalanoparlant.

Jordi Margarit, president de Ràdio Associació, ha obert la gala amb una salutació en què ha defensat l'honestedat dels mitjans de comunicació i s'ha solidaritzat amb els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo.

 

L'informatiu "Catalunya migdia", amb Òscar Fernández i Empar Moliner, ha estat guardonat amb el premi Millor Programa de Ràdio per "combinar els diferents gèneres periodístics, lliurant un producte informatiu i divulgatiu de referència i gran seguiment". Jordi del Río, director general de Difusió, ha estat l'encarregat de lliurar el premi, que han recollit Òscar Fernández, Empar Moliner i Carlos Baraibar, subdirector del programa. Fernández ha fet un agraïment a tot l'equip de l'informatiu que dirigeix i ha reivindicat "la feina de tots els professionals que fan els mitjans públics, en aquests moments en què ens utilitzen com a arma llancívola".

La sèrie de no ficció "Tor, tretze cases i tres morts", de Catalunya Ràdio, ha rebut el Premi Innovació per ser "una proposta innovadora de sèrie radiofònica de no-ficció presentada inicialment en format podcast, amb una acuradíssima dramatització basada en el llibre de Carles Porta que descriu fets reals". Ha lliurat el premi Antoni Molons, secretari general del Comunicació, i l'han recollit Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio; Xavier Salvà, cap creatiu de l'emissora, i Dolors Martínez i Sergi Cutillas, membres de l'equip de la sèrie. Gordillo ha qualificat el guardó d'"estímul important" i de "reconeixement a una línia de treball centrada en la innovació amb l'objectiu de fer evolucionar la ràdio, en un moment de revolució tecnològica". Dolors Martínez ha agraït a Carles Porta "la confiança cega en els membres de l'equip" i als companys de Catalunya Ràdio que "han posat veu als més de trenta personatges de la sèrie".

 

La periodista Lídia Heredia, directora i presentadora del programa "Els matins" de TV3, ha rebut el Guardó 1924 en l'àmbit audiovisual, per "mantenir la professionalitat i el rigor en uns moments d'especial intensitat informativa". Heredia, que ha rebut el premi de mans de Joan Manuel Tresserras, professor de Ciències de la Comunicació de la UAB i membre del jurat, s'ha mostrat "molt contenta" amb el guardó i ha defensat l'ofici de periodista "sempre des del respecte a l'espectador i també cap a nosaltres mateixos, perquè sense el respecte professional per un mateix és difícil demanar que els altres ho facin".

Millor Programa de Ràdio per a "Catalunya migdia"

El "Catalunya migdia" continua sent l'informatiu diari de referència a la ràdio catalana i compta, com sempre, amb les redaccions dels Serveis Informatius i d'Esports de Catalunya Ràdio. El 2018 va consolidar el seu lideratge com a programa informatiu de ràdio més escoltat en la seva franja a Catalunya, de dilluns a divendres, amb 143.000 oients diaris i un increment del 16,3% respecte del 2017, segons les dades de l'Estudi General de Mitjans.

El 2018, la sèrie de reportatges "Els nous altres catalans" del "Catalunya migdia" va rebre el Premi Civisme als Mitjans de Comunicació de la 36a edició dels Premis Civisme de Comunicació Local, convocats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que reconeixen accions, treballs, innovacions, entitats i persones que tracten el civisme com a instrument essencial per a la inclusió social i la lluita contra la pobresa. Dins de la sèrie "Els nous altres catalans", el reportatge "Històries d'integració i convivència a Girona" va rebre el premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio en el marc dels IX Premis Carles Rahola de Comunicació Local.

Premi Innovació per a "Tor, tretze cases i tres morts"

El 4 de juny del 2018, el dial digital +CatRàdio va estrenar al podcast "Tor, tretze cases i tres morts", la primera sèrie de no-ficció de la ràdio, escrita i presentada pel periodista Carles Porta. La sèrie consta de 25 episodis de 25 minuts cada un, que s'anirà publicant setmanalment, en blocs de 5 episodis i posa veus als personatges, aporta informacions noves i actualitza la llegenda negra de la muntanya més conflictiva del Pirineu.

Als principals personatges de la història —Jordi Riba, "El Palanca" i Josep Montané Baró, "Sansa"—, la sèrie hi afegeix nous protagonistes, amb anècdotes, comentaris i reflexions dels fets tràgics que van succeir en aquest petit poblet i en aquella "muntanya maleïda" del terme municipal d'Alins, al Pallars Sobirà, i amb la continuïtat dels personatges reals fins avui.

L'equip de "Tor, tretze cases i tres morts" està format per Carles Porta, direcció i narració; Dolors Martínez, adaptació i direcció artística; Laia Foguet, guió, i Sergi Cutillas, muntatge musical.

Guardó Audiovisual 1924 per a Lídia Heredia

Lídia Heredia és llicenciada en Ciències de la Informació a la UAB. La seva primera feina periodística va ser a Ràdio Ciutat de Badalona, el 1989. I d'allà va passar als serveis informatius de Ràdio Barcelona-Cadena SER, a fer reportatges d'estiu al diari "Avui", informatius a Onda Rambla i d'allà a Canal Plus, dedicada a l'adquisició de drets audiovisuals esportius.

Després, començaria la seva carrera periodística davant les càmeres als serveis informatius de Tele5 i d'allà a TV3, amb el programa "En directe", primer, i al canal 324, després. A Televisió de Catalunya ha presentat el Telenotícies Vespre; ha format part de l'equip del magazín matinal "Els matins", durant dos anys, en l'etapa en què el va presentar Josep Cuní; ha dirigit i presentat el programa de debat ciutadà "Banda ampla"; ha presentat els programes "Lletra petita" i "Collita pròpia", i des del 2017 dirigeix i presenta "Els matins".

Els Premis Ràdio Associació

Es van crear l'any 2000 amb ànim de continuïtat per la Societat Cooperativa Ràdio Associació de Catalunya, tenen la intenció de distingir i premiar els professionals de la ràdio en català i els millors programes del darrer any. Distingeixen entre Millor Programa de Ràdio, Millor Programa de Ràdio Local, Premi a la Innovació i al Professional. Des de l'edició del 2003, a més dels premis de ràdio, s'atorga el Guardó 1924, amb què el jurat premia la producció en català dins l'àmbit audiovisual, és a dir, televisió, publicitat, cinema… per tant, agències, empreses, creatius, actors, presentadors, directors, realitzadors, programes, espots, pel·lícules, etcètera. El Guardó 1924 rep aquest nom perquè és l'any que l'Associació Nacional de Radiodifusió, precursora de Ràdio Associació de Catalunya, va posar en marxa el primer mitjà de comunicació parlat: Ràdio Barcelona, EAJ1.

Conjuntament amb els premis de concurs, durant la gala de lliurament s'atorguen mencions honorífiques de reconeixement a la trajectòria professional a persones o empreses de comunicació.

Des de l'any 2012, els guardons principals consisteixen en una reproducció d'un micròfon de reportatges de la RAC dels anys 30 del segle passat. I des del 2015, el Guardó 1924 consisteix en una reproducció d'una làmpada d'emissió de l'emissor primer de Ràdio Associació de Catalunya.

El jurat dels Premis Ràdio Associació de Catalunya està integrat per Carles Solà i Ferrando, president; i Assumpció Maresma i Mata, Jordi Margarit i Sanmartí, Joan Manuel Tresserras i Gaju i Imma Tubella i Casadevall, com a vocals. Ha actuat de secretària Margarida Moles i Gual.

tv3.cat

Anar al contingut