L'estrena de "To Kyma. Rescat al mar Egeu" impulsa l'ONG Proactiva Open Arms

L'estrena de "To Kyma. Rescat al mar Egeu", el 26 de gener passat, al programa "Sense ficció" de TV3, ha suposat un impuls a les aportacions que rep Proactiva Open Arms, l'ONG fil conductor del documental. Rodat entre la tardor i l'hivern del 2015, el treball narra la proesa d'un equip de socorristes catalans que s'han instal·lat a l'illa grega de Lesbos amb un únic objectiu: salvar vides al mar Egeu.

Una setmana després de l'emissió de "To Kyma. Rescat al mar Egeu", el treball dirigit per David Fontseca i Arantza Díez i produït per La Kaseta Ideas Factory en coproducció amb TV3, ha tingut prop de 17.000 reproduccions al servei TV3alacarta, i s'ha convertit en un dels documentals amb més reproduccions de les últimes temporades del "Sense ficció".

"L'emissió del documental va tenir un impacte immediat en les nostres xarxes socials, primer, i a la nostra web, després –afirmen des de Pro-Activa Open Arms– i han sigut moltíssimes les reaccions de gent anònima que no ens coneixia i que, en veure'l, no només ens han felicitat per la tasca que fem, sinó que s'han ofert per col·laborar amb nosaltres i emprendre iniciatives per ajudar-nos a recaptar fons." En aquest sentit, les aportacions al "crowdfunding" que té operatiu l'organització "han augmentat significativament" des de l'emissió del documental.

Al sentiment d'indignació que va despertar l'emissió s'hi han d'afegir també "les innumerables trucades de col·legis i agrupacions que ens demanen col·laboració, fent xerrades i explicant la nostra experiència enmig d'aquesta crisi humanitària".

Famílies senceres, amb nadons i avis, es juguen la vida diàriament per arribar a Europa fugint de la barbàrie de Síria, l'Iraq o l'Afganistan. Ho fan creuant els deu quilòmetres de mar que separen la costa turca de l'illa de Lesbos, en precàries llanxes pneumàtiques o en vells vaixells de fusta en desús, després d'haver pagat una fortuna als traficants. Les màfies turques han convertit l'èxode humanitari més gran des de la Segona Guerra Mundial en una indústria milionària, davant la inoperància d'Europa. En un sol dia poden desembarcar a Lesbos fins a 8.000 persones. Durant tot el 2015, 800.000 persones han creuat l'Egeu.

"To Kyma. Rescat al mar Egeu" va ser el cinquè programa més vist del dia a Catalunya el 26 de gener, amb una audiència de 344.000 espectadors i una quota del 10,8%. També va ser el novè programa de televisió més comentat del dia a tot l'Estat via Twitter. Segons dades de Kantar Media, es van publicar 3.532 missatges a Twitter, que van arribar a una audiència única de 51.390 usuaris.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

 

Anar al contingut