L'esport català amb La Marató

Aquest migdia, a les instal·lacions de TV3, s'ha fet l'acte de presentació de la col·laboració de l'esport català amb La Marató.

La salut mental centrarà La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio del 19 de desembre. Una edició molt especial, perquè se'n celebren els 30 anys.

L'esport català ha destacat sempre per la seva implicació i alta col·laboració amb La Marató. L'any 2020, en plena pandèmia, es van organitzar 1.776 activitats, 179 d'esportives. L'any 2019 es van organitzar 4.014 activitats, 524 d'esportives. Aquest any s'ha volgut compartir aquesta bona sintonia entre l'esport i La Marató, amb una foto de família amb els representants d'algunes de les entitats esportives més significatives de Catalunya.

L'acte ha comptat amb la presència de Núria Llorach, vicepresidenta i presidenta en funcions de la CCMA i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3; Maribel Zamora, vicepresidenta de la UFEC i presidenta de la Federació Catalana de Voleibol; Anna Pruna, presidenta d'Indescat; Jaume Domingo, president de la UCEC; Víctor Fernández, membre de la junta directiva i tresorer d'ACELL, i Sergi Grimau, president de Special Olympics.

Núria Llorach ha conduït l'acte, que ha començat amb la benvinguda als presents: "És un honor i us estem molt agraïts que, avui, els representants de l'esport català en una dimensió absolutament transversal sigueu aquí per donar suport a La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio." Llorach ha recordat: "Aquesta 30a edició de La Marató ha de servir per sensibilitzar i recaptar recursos que permetin millorar la qualitat i l'esperança de vida de les persones que pateixen un trastorn o una malaltia mental. Els problemes de salut mental són molt comuns. Afecten una de cada quatre persones en algun moment de la vida i tenen un elevat impacte social, sanitari i de la qualitat de vida de les persones afectades i del seu entorn. A més, sobre els trastorns mentals pesa un estigma que fa que no es visibilitzin ni es normalitzin igual que els problemes de salut física."

Núria Llorach ha destacat: "Són 30 anys de Marató. Una xifra rodona que ja és una gran fita i que ens encoratja a continuar amb la mateixa determinació, transparència i rigor. Perquè la confiança de la ciutadania és la clau de l'èxit d'aquest projecte solidari únic al món, i és un honor per a nosaltres fer-ho des de Catalunya i que sigui en benefici de tota la societat, perquè la recerca és universal. Han passat 30 anys des de la primera edició, que ens deixen moments excepcionals de gran emoció, i que han generat prop de 216 milions d'euros de recaptació, que han servit de motor a la sensibilització social i la recerca d'excel·lència. La Marató ha impulsat 949 projectes, en els quals hi han intervingut més de 9.300 investigadors, que han aportat millores notables en un gran nombre de patologies que avui encara no tenen cura.

Tot això gràcies a la solidaritat de totes les persones, empreses, entitats i associacions que ho feu possible."

Llorach els ha volgut agrair el suport: "Des de les vostres àrees i àmbits esportius, on podeu ajudar a fer encara més transversal el missatge de força i d'esperança de La Marató, en aquest cas dedicada a trencar els murs i els estigmes de la salut mental."

En el torn de les entitats, ha agafat la paraula en primer lloc Maribel Zamora, vicepresidenta de la Unió de les Federacions Esportives Catalanes (UFEC): "Per nosaltres és un plaer tornar a donar suport a La Marató. És important la transversalitat i el compromís social de l'esport. Cada any fem més de 400 activitats i aquest any no serà diferent i estem convençuts que serà tot un èxit."

Anna Pruna, presidenta d'Indescat, ha destacat "l'alegria" d'afegir-s'hi d'una manera més presencial: "És un plaer i una responsabilitat social. Volem felicitar la feina que es fa des de La Marató per promoure la recerca i trencar estigmes." Pruna ha afegit: "Esport i Marató compartim molt valors, fem pinya i fem d'altaveu perquè aquesta edició tingui un gran impacte social. Amb aquesta pandèmia, set de cada deu persones s'han vist afectades per l'aïllament o la incertesa i aquesta és una gran oportunitat per posar en valor el rol social que té l'esport."

Jaume Domingo, president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), ha destacat: "Sembla que ja ha passat tot, però no és cert i no podem oblidar tots els infants que han estat tancats sense jugar ni fer esport durant un any, aquestes han estat unes condicions molt dures. Hi ha moltes famílies que no poden tirar endavant i per això creiem que aquest és un tema molt encertat." Domingo ha afegit: "Des dels consells tenim un lema, ‘fent esport, fem persones', i jo hi afegeixo que fem ciutadans compromesos. La Marató és la demostració de bones persones que tenim a Catalunya. Els consells esportius sempre omplim d'activitats aquests dies, i estem molt orgullosos de La Marató."

Víctor Fernández, membre de la junta directiva de la Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL), ha explicat: "El que pretenem fer des dels més de 120 clubs que tenim és recaptar en les diferents competicions, perquè volem un nou rècord de recaptació."

Sergi Grimau, president de Special Olympics Catalunya, ha començat dient: "La Marató és el cor de Catalunya. Ens uneix a tots i és un dia molt especial que ens identifica com a poble. Compartim els mateixos valors que a l'esport i ens permet donar-nos veu a tots." Per Grimau, "hem de canviar la mirada a través de l'esport, demostrar que tots som iguals i trencar murs. Aconseguir un esport unificat, tots junts".

Llorach ha tancat l'acte agraint una vegada més el suport de l'esport català a La Marató. I ha fet entrega als representants d'una samarreta dissenyada pel prestigiós il·lustrador Jordi Labanda, una de les novetats d'aquesta edició dels 30 anys.

tv3.cat/marato

facebook.com/lamarato

twitter.com/la_marato

 

Anar al contingut