"El negre de Banyoles" dedica el programa a Josep Maria Espinàs.
"El negre de Banyoles" dedica el programa a Josep Maria Espinàs.
Dimecres, a les 22.50

L'escriptor Josep Maria Espinàs, al programa "El negre de Banyoles", amb Daura Mangara

Aquest dimecres, 8 de febrer, a les 22.50, TV3 dedica el tercer capítol d'"El negre de Banyoles" a l'escriptor Josep Maria Espinàs, una figura de referència de les lletres catalanes, que ha mort aquest diumenge als 95 anys.

Poesia i espectacle s'uneixen en aquesta proposta de cultura i entreteniment, presentada pel raper i poeta banyolí Daura Mangara. El programa, enregistrat a la sala La Mirona de Salt amb públic i música en directe, recorre els espais on van viure i es van inspirar els poetes protagonistes.

Josep Maria Espinàs era sens dubte l'escriptor del ritme, el cant i la cadència musical. Aquest capítol d'"El negre de Banyoles" provarà de trepitjar el terra seguint les petjades de les seves sabates, observar el món des de la seva mirada, inspirar-se amb el fum de la seva pipa, i dibuixar mapes de muntanyes i ciutats amb les seves paraules.

Durant el programa, Daura Mangara es troba amb Isabel Martí, que li obrirà les portes de La Campana, l'editorial que va fundar conjuntament amb Espinàs i que ha publicat tots els llibres de l'escriptor. A més, el Daura anirà fins a Ribes de Freser, on viu una persona que té exactament la mateixa edat d'Espinàs, camina com Espinàs i canta com Espinàs: Marina Vilalta, la pastora més gran de Catalunya. Al plató de La Mirona, la conversa girarà entorn de complexos, perfils i humor amb Saray Cerro, una humorista i comunicadora valenciana.

 

El programa

"El negre de Banyoles" és la nova aposta de TV3 per acostar la poesia a tots els públics, amb un programa de vuit capítols que combina la divulgació amb música, entrevistes, poesia, humor i ritme. Poeta i raper, Daura Mangara és el mestre de cerimònies de l'espectacle, enregistrat a La Mirona de Salt, a vint quilòmetres de Banyoles, amb públic i música en directe, i en els espais íntims o emblemàtics de cada poeta a qui es dedica el programa.

Cada capítol és un xou que crea moments únics, plens de complicitat, i fins i tot intimitat, entre els assistents a La Mirona i el conductor del programa. Daura Mangara, que escriu poesia, canta, balla i toca la guitarra, porta tantes hores de rap a sobre que té un domini fascinant de la improvisació i condueix el públic d'un espai a un altre amb passió i màgia.

"El negre de Banyoles" també és una road-movie per les vides dels grans poetes catalans dels últims 50 anys: les cases, els cafès, els carrers i els paisatges que els van inspirar. Des de la Roda de Ter de Miquel Martí i Pol i el Burjassot de Vicent Andrés Estellés fins a les Gavarres de Mercè Rodoreda o el Cadaqués de Clementina Arderiu. El seu eco ressona en l'ambient, perquè hi ha una cosa intangible de la seva presència que encara es pot capturar.

A més, cada episodi busca històries reals que s'amaguen darrere les paraules i mostra persones anònimes que regalen històries humanes en majúscules, expressades a través d'un tuit, d'una lletra d'una cançó, d'un poema o d'una story d'Instagram.  Perquè, de vegades, no es pot fer res més que agafar un paper i escriure. Tothom té cicatrius i, en molts casos, els motius de la ferida són els mateixos. En aquesta coincidència, és quan un vers pot salvar.

Aquesta producció de TV3 amb la col·laboració de Minifilms TV està dirigida per Xavier Morral i forma part de la quarta convocatòria de projectes audiovisuals innovadors de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i el Departament de Cultura a través l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). "El negre de Banyoles" és una proposta divulgativa de poesia catalana que formarà part d'una de les accions del Pla nacional del llibre i la lectura.
 

tv3.cat/elnegredebanyoles

#ElNegreDeBanyolesTV3
Anar al contingut