La religiosa franciscana Maria Pilar Muñoz Blanco, a "Signes dels temps"
Diumenge, a les 11.45

L'Escola d'educació especial Nen Déu, a "Signes dels temps"

Aquest diumenge, a les 11.45, "Signes dels temps", presentat i dirigit per Montserrat Esteve, entrevista Maria Pilar Muñoz Blanco, religiosa franciscana dels Sagrats Cors i directora de l'escola d'educació especial Nen Déu, situada al barri del Guinardó de Barcelona. També es coneixerà el testimoni de dos alumnes de l'escola i de la mare d'un d'ells

Com es pot ajudar els alumnes amb discapacitat intel·lectual a adquirir hàbits i autonomia? I com s'orienta el seu futur? Aquest diumenge, "Signes dels temps" en parla amb Maria Pilar Muñoz, franciscana dels Sagrats Cors, gerent de la Fundació Nen Déu i directora de l'escola d'educació especial d'aquesta entitat.

La vida d'aquesta religiosa està dedicada a lluitar per l'educació i la inclusió dels infants i adolescents que tenen una discapacitat intel·lectual. Fa anys era monitora de l'escola i amb el temps, inesperadament, va decidir fer-se monja i es desviu per educar, dirigir, crear recursos i donar suport a les famílies. 

Reconeixement al treball social

Recentment, la Fundació Nen Déu ha estat distingida com a entitat centenària per l'Ajuntament de Barcelona, pel seu treball social constant a la ciutat. Són 130 anys de dedicació, que van començar amb la creació d'un hospital per atendre els infants que vivien en la pobresa. L'hospital es va crear el 1892 per lluitar contra "la malnutrició i per atendre sanitàriament els nens i nenes i les seves mares", explica la Maria Pilar. El 1968 es va crear una escola d'educació especial per atendre les criatures amb discapacitat intel·lectual.

El testimoni de l'Eva

L'Eva Oliver té 21 anys, i aquest és el seu últim curs a l'escola Nen Déu. "En aquesta escola he fet un canvi de vida meravellós. He après, he evolucionat i he crescut com a persona. Estic molt orgullosa de mi. I tinc companys i amics que sempre portaré dins meu", explica emocionada. L'any que ve l'Eva vol fer un curs adaptat d'administració.

El testimoni de l'Adrià i la seva mare

L'Adrià Vaqueiro Vázquez té 19 anys i va arribar a l'escola als 8 anys. Li agrada molt fer teatre. "Aquest any fem la història del Simba, el rei Lleó, i jo soc el protagonista", explica il·lusionat. També diu que li agradaria viure sol i tenir un gos. "Si ho aconsegueixo serà el millor que m'ha passat a la vida, i si no viuré amb els meus pares i potser amb la gosseta." La seva mare, Marta Vázquez, diu que l'Adrià va necessitar canviar a una escola d'educació especial, perquè "cada vegada estava més aïllat. I al pati estava completament sol. Aquí, en canvi, rep una atenció molt especialitzada adaptada a les seves necessitats, i està amb alumnes amb característiques molt similars". El primer any l'Adrià ja va aprendre a llegir, "i va deixar de patir rigidesa i autoagressió". Se'l veu un noi integrat i content. La Marta diu que "amb un fill amb discapacitat intel·lectual, el més important és veure com es va desenvolupant la seva vida". L'objectiu és que l'Adrià faci un curs d'inclusió laboral adaptat en jardineria, que és la seva passió, i a partir d'aquí, intentar que pugui accedir al món laboral com qualsevol persona.

Atenció especialitzada

L'escola d'educació especial Nen Déu atén 120 alumnes d'entre 3 i 21 anys amb necessitats educatives especials. Té instal·lacions i serveis adaptats. "A cada persona se l'ha d'atendre segons les seves característiques. És diferent l'atenció que necessita un nen o una nena que té la síndrome de Down, que un altre que tingui una malaltia minoritària com ara la síndrome de Rett o una paràlisi cerebral", explica la directora, Maria Pilar Muñoz. En molts casos els alumnes triguen mesos a aprendre a cordar-se un botó o lligar-se els cordons de les sabates.

L'escola té un programa de transició a la vida adulta i els alumnes fan pràctiques en un pis organitzat com si fos el d'una família. "Al pis agafen més autonomia per fer les coses de casa, encara que visquin amb els seus pares", diu la germana Maria Pilar.

La visita de Benet XVI el 2010

El 2010, el Papa Benet XVI va consagrar el temple de la Sagrada Família com a basílica. També va visitar la Fundació Nen Déu i l'escola d'educació especial. La germana Maria Pilar recorda que van ser "moments de molta estimació". I és que en aquesta escola l'atenció religiosa és una prioritat: "Aquests nens i nenes tenen molta sensibilitat religiosa. És molt fàcil parlar-los de Déu, de Jesús, per la seva sensibilitat especial".                                            

El programa 

"Signes dels temps" és un dels programes més veterans de TV3, amb 37 anys d'emissió. Actualment està dirigit i presentat per la periodista Montserrat Esteve Mallofré. Agustí Vila és el realitzador; Imma Segarra Leal, la productora; Joan Grané Terrades, l'ajudant de realització; Sílvia Rodríguez Morató és a la producció; Eulàlia Tort Brodó i Lourdes Rojas Planas a la redacció i Àngels Serres Créixams a la documentació.  

El programa vol ser un espai de reflexió obert i pròxim sobre l'actualitat de l'Església catòlica, amb protagonistes d'aquí i d'arreu del món que treballen per defensar els drets humans, la cultura de la pau i la no-violència, l'espiritualitat, la justícia social i la sostenibilitat del planeta. "Signes dels temps" tracta temes pròxims a la realitat quotidiana, tenint en compte els valors cristians, i posa en valor el sentit de la vida religiosa en una societat cada cop més secularitzada. A més, amplia la mirada cap a l'ecumenisme, el diàleg interreligiós i la saviesa de les tradicions.

tv3.cat/signesdelstemps
twitter.com/signesdelstemps
facebook.com/signesdelstemps

Anar al contingut