Joves treballant a l'Escola de Cuina Bar Restaurant Cruïlla El Punt
Joves treballant a l'Escola de Cuina Bar Restaurant Cruïlla El Punt
DIUMENGE, A LES 10.40

L'Escola de noves oportunitats, a "Signes dels temps"

Diumenge, a les 10.40, "Signes dels temps" dedica el programa a parlar de l'Escola de noves oportunitats de la Plataforma d'Educació Social Salesians Sant Jordi. Montserrat Esteve entrevista el director del projecte, Mariano Hernando, i la coordinadora, Dolça Valero, i recull el testimoni de tres joves que s'hi han acollit, així com del salesià implicat en el projecte Domènec Valls.

"A l'escola m'ho vaig passar malament. No em vaig poder treure l'ESO ni altres cursos que vaig fer. Aquí em fan cas, m'ajuden més. Estic motivada i després d'aquest curs de cuina vull fer un grau mitjà, també de cuina", explica Laura Pacheco, de 17 anys. La Laura és alumna de l'Escola de Cuina Bar Restaurant Cruïlla al Punt, que forma nois i noies de 16 a 25 anys, que han tingut dificultats a la vida i provenen d'un fracàs escolar. La majoria són joves dels barris de Torre Baró, on està ubicada l'Escola, Ciutat Meridiana i Vallbona, tots marcats per la pobresa, l'atur i els desnonaments.

És una escola de noves oportunitats que gestiona la Plataforma d'Educació Social Salesians Sant Jordi, per tal que aquests joves puguin dibuixar un futur d'esperança. Els alumnes fan un programa de formació i inserció de 1.000 hores. I quan acaben poden optar per buscar feina, o fer un grau mitjà i tenir el títol de l'ESO.

Del fracàs escolar a una formació més flexible i inclusiva

L'escola està molt implicada en el barri i, juntament amb altres entitats, reclama habitatges dignes per a les famílies, intenta impedir els desnonaments i protesta davant la BRIMO. Mariano Hernando, director del projecte d'inserció sociolaboral Centre Cruïlla, diu que molts dies, cada setmana, a Ciutat Meridiana hi ha desnonaments. "Aquests joves tenen molt soroll a la vida i les seves famílies, també. Això no ho poden gestionar i no acaben d'adaptar-se al sistema educatiu. A les escoles hi falta la figura dels educadors i treballadors socials per poder treballar les mancances que tenen els joves", afirma Hernando.

L'accés al món laboral

La part més difícil és la inclusió al mercat laboral. El món de l'Hostaleria és molt pervers. Les poques empreses que els contracten ho fan en negre. A l'Escola els acompanyem perquè puguin entrar en un món laboral més protegit i, a mes, van crear la Fundació Jovent per donar les primers oportunitats laborals als joves. Per això, els alumnes que fan pràctiques, al bar-restaurant, conviuen amb joves que tenen un contracte laboral", explica Dolça Valero, coordinadora de l'Escola de Cuina Bar Restaurant Cruïlla El Punt.

La reivindicació de les Escoles de Noves Oportunitats

Espanya és el segon país d'Europa amb més abandonament escolar prematur, entre els 18 i els 24 anys. Un abandonament que a Catalunya afecta un 17% de joves, mentre que la mitjana europea és del 10%. Les escoles de noves oportunitats, com aquesta, són una resposta a aquest problema. La majoria són fundacions que depenen de subvencions de Treball i Educació, però reclamen que se les reconegui com a part del sistema educatiu i així poder tenir un finançament estable.

Testimoni de l'Amadou, originari de Guinea Conakry, i del salesià Domènec Valls

El programa també recull el testimoni d'altres alumnes. Un és l'Amadou, originari de Guinea Conakry. Va marxar de casa quan tenia 10 anys i el seu gran somni era continuar estudiant. Va viure en diferents països, al carrer i, finalment, va decidir pujar a una patera. "Aquí a l'escola m'han ajudat molt, faig el curs de cuina i un taller de reparació de bicicletes i tinc un pis on viure. Estic molt content i espero aviat aconseguir els papers", diu Amadou.

L'Amadou viu en un pis amb altres joves, que també vivien al carrer. És el pis on abans hi vivia la comunitat de salesians, entre els quals Domènec Valls, rector de la parròquia Sant Bernat de Claravall. "Ens agrada molt ajudar, i estem molt contents que aquests joves estiguin al pis i es formin per tenir un futur", comenta Valls. "El despatx parroquial sempre està obert a escoltar les famílies i mirar d'orientar-les segons les seves necessitats", diu aquest capellà.

Els salesians a Ciutat Meridiana, Vallbona i Torre Baró

Els salesians fa 80 anys que són presents al barri de Torre Baró i més de 50 al barri de Ciutat Meridiana, a la Zona Nord de Barcelona, al districte de Nou Barris. Domènec Valls explica alguns dels recursos socials i educatius que, a més de l'escola, han creat en aquests barris, com ara el Centre Obert Meridiana, les Aules Taller i una distribuïdora d'aliments, juntament amb altres parròquies. I també tenen, molts altres recursos, com ara la Unitat d'Escolarització Compartida, per als alumnes amb necessitats educatives especials que no s'han pogut adaptar a les escoles ordinàries, i que el sistema tampoc ha sabut integrar.  

El programa

"Signes dels temps" és un dels programes més veterans de TV3, amb 35 anys d'emissió. Des del març del 2020 es presenta amb un nou format dirigit i presentat per la periodista Montserrat Esteve, amb Agustí Vila de realitzador, Imma Segarra de productora, Joan Grané d'ajudant de realització, Roser Costa a la producció, Eulàlia Tort a la redacció i Àngels Serres a la documentació.

El programa vol ser un espai de reflexió obert i pròxim sobre l'actualitat de l'Església catòlica, amb protagonistes d'aquí i d'arreu del món que treballen per defensar els drets humans, la cultura de la pau i la no-violència, l'espiritualitat, la justícia social i la sostenibilitat del planeta. "Signes dels temps" tracta temes pròxims a la realitat quotidiana, tenint en compte els valors cristians, i posa en valor el sentit de la vida religiosa en una societat cada cop més secularitzada. A més, amplia la mirada cap a l'ecumenisme, el diàleg interreligiós i la saviesa de les tradicions.

tv3.cat/signesdelstemps
facebook.com/signesdelstemps
twitter.com/signesdelstemps

 

Anar al contingut