26a edició del Festival de Màlaga

Les produccions de TV3 s'emporten 6 guardons del Festival de Màlaga

Biznaga d'or a millor pel·lícula per "20.000 especies de abejas, Biznaga de plata a la millor interpretació masculina per a Alberto Ammann ("Upon Entry"), Biznaga de plata a la millor interpretació femenina de repartiment per a Patricia López Arnaiz ("20.000 especies de abejas"), Biznaga de plata 'Dama' al millor guió per a Miguel Ibáñez i Elena Trapé ("Els encantats"), Premi Jurat Jove de la UMA al millor llargmetratge per "Las buenas compañías", i Premi Feroz Puerta Oscura 2023 al millor llargmetratge per "20.000 especies de abejas"

La 26a edició del Festival de Màlaga ha guardonat les produccions participades per TV3 amb 6 premis en algunes de les categories de més alta rellevància al Teatre Cervantes.  
 
Biznaga d'or a millor pel·lícula 
 
Aquesta distinció se l'ha endut "20.000 especies de abejas", el primer llargmetratge escrit i dirigit per Estibaliz Urresola Solaguren i amb la participació de TV3. El film ha tingut la seva estrena mundial a la Secció Oficial del Festival Internacional de Cinema de Berlín i ha estat la primera vegada que una cineasta espanyola estrena la seva òpera prima. Bteam Pictures l'estrenarà als cinemes el 21 de abril de 2023.  
 
Produïda per l'empresa biscaïna Gariza Films (Nora, Akelarre, Cordes) la catalana Inicia Films ("Estiu 1993", "Las Niñas") i amb la producció associada de la basca, Sirimiri Films ("Polvo somos", "Cuerdas"), "20.000 especies de abejas" compta amb un equip artístic i tècnic integrat gairebé exclusivament per dones. El càsting està encapçalat per la jove Sofia Otero, Patricia López Arnaiz (guanyadora anteriorment del premi Goya a Millor Interpretació Femenina per "Ane"), Ane Gabarain ("Pàtria"), Itziar Lazkano ("Estoy vivo"), Martxelo Rubio ("Maixabel"), Sara Cózar ("Erlauntza"), Miguel Garcés ("Intimidad"), Unax Hayden ("Irati") i Andere Garabieta.  
 
Cocó, de vuit anys, no encaixa amb les expectatives de la resta i no entén per què. Tots al seu voltant insisteixen a anomenar-lo Aitor però no es reconeix en aquest nom ni en la mirada dels altres. La seva mare Ane, (Patricia López Arnaiz), sumida en una crisi professional i sentimental, aprofitarà les vacances per viatjar amb els seus tres fills a la casa materna, on resideix la seva mare Lita (Itziar Lazkano) i la seva tia Lourdes (Ane Gabarain), estretament lligada a la cria d'abelles i la producció de mel.  
 
Aquest estiu que canviarà les seves vides obligarà aquestes dones de tres generacions molt diferents a enfrontar-se als dubtes i els temors. I, sobretot, a Ane a ser per fi honesta amb si mateixa.  
 
Rodada en castellà, eusquera i francès amb una durada de 125 minuts, "20.000 especies de abejas" està escrita i dirigida per Estibaliz Urresola Solaguren. La pel·lícula compta amb el finançament de l'ICAA; la participació d'EITB, RTVE, Movistar Plus+, TV3, Govern Basc, Diputació Foral d'Àlava; la col·laboració Diputació Foral De Bizkaia: i finançament d'EbakI. Luxbox s'encarrega de les vendes internacionals.  
 
També, "20.000 especies d'abejas" ha recollit a Màlaga el Premi Feroz Puerta Oscura 2023 al millor llargmetratge de secció oficial i la Biznaga de plata a la millor interpretació femenina de repartiment pel paper d'Ane de l'actriu Patricia López Arnaiz
 
Biznaga de plata a la millor interpretació masculina 
 
L'actor Alberto Ammann ("La nit més llarga"; "Narcos") ha estat guardonat amb la Biznaga de plata a la millor interpretació masculina pel seu paper protagonista a "Upon Entry", l'òpera prima dels cineastes Alejandro Rojas & Juan Sebastián Vásquez, amb la participació de TV3. Bruna Cusí ("Estiu 1993"; "Incerta glòria"), Ben Temple ("Ningú vol la nit"; "En el corredor de la muerte") i Laura Gómez ("Orange is the new black") completen el repartiment principal i internacional. 
 
Diego, urbanista veneçolà, i Elena, ballarina contemporània de Barcelona, es muden als Estats Units amb els seus visats aprovats per començar una nova vida. La seva intenció és impulsar les seves carreres professionals i formar una família a "la terra de les oportunitats". Però, en entrar a la zona d'immigració de l'aeroport de Nova York, són conduïts a la sala d'inspecció secundària, on seran sotmesos pels agents Vásquez i Barrett a un desagradable procés d'inspecció i a un interrogatori psicològicament extenuant, en un intent de descobrir si la parella pot tenir alguna cosa a amagar. 
 
"Upon Entry" és una producció de Zabriskie Films ("Callback", "El practicante"), Basque Films ("El hoyo") i Sygnatia ("Los demonios de la sangre", "The Monkey"), que ha comptat amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals, la Comunitat de Madrid, el govern basc, el programa MEDIA d'Europa Creativa i la participació de TV3. La pel·lícula està produïda per Carles Torras, Carlos Juárez, Xosé Zapata, Sergio Adrià i Alba Sotorra ("El Retorn: la vida després de l'Isis"). 
 
Biznaga de plata ‘Dama' al millor guió 
 
Miguel Ibáñez i Elena Trapé s'han fet amb la Biznaga de plata ‘Dama' al millor guió per la coproducció de TV3 "Els encantats", protagonitzada per Laia Costa (recent guanyadora del Goya a la Millor Actriu Protagonista per "Cinco Lobitos" i que els espectadors de TV3 recorden pel seu paper a "Polseres vermelles"). Pep Cruz, Aina Clotet, Dani Pérez Prada i la debutant Ainara Elejalde completen el repartiment.  
 
Després de la recent separació, Irene s'enfronta per primera vegada a l'absència de la seva filla de quatre anys, que està passant uns dies amb el seu pare. Incapaç d'adaptar-se a aquesta nova realitat, decideix viatjar a un petit poble del Pirineu català on té una casa, buscant recuperar la seguretat i la calma que sent que fa temps que ha perdut. Però el lloc, que en el passat va ser tan familiar, es presenta a poc a poc tan aclaparador com la seva nova vida i l'acabarà forçant a deixar de fugir per enfrontar-se a les pors.  
 
"Els encantats" és una producció de Coming Soon Films, A Contracorrent Films i Encantats Films AIE. Compte amb la participació de RTVE i TV3 i amb el suport d'ICAA i ICEC i serà distribuïda en cinemes per A Contracorriente Films. 
 
Premi Jurat Jove de la UMA al millor llargmetratge  
 
I, "Las buenas compañías" ha estat reconeguda amb el Premi Jurat Jove de la UMA al millor llargmetratge de secció oficial.  
 
La pel·lícula, inspirada en fets reals, està dirigida per Sílvia Munt, coescrita juntament amb Jorge Gil Munarriz, protagonitzada per Alícia Falcó ("Cuéntame cómo pasó"), Itziar Ituño ("La casa de papel") i Elena Tarrats ("Vida perfecta") i compta amb la participació de TV3. 
 
El film narra la història d'un grup de dones de Rentería (Gipúscoa) que en la dècada dels 70-80 es van dedicar a lluitar pels drets de la dona i traslladar-les a França per a donar-los un avortament digne. Una història de sororitat entre dones, en què també intervenen la guanyadora del Goya a millor actriu revelació María Cerezuela ("Maixabel"), Ainhoa Santamaría ("Mientras dure la guerra") o Itziar Aizpuru ("Loreak"), entre d'altres.  
 
"Las buenas compañías" és una producció hispanofrancesa entre Irusoin ("La trinchera infinita"), Oberon Media ("Los girasoles silvestres") i En la frontera pel·lícula AIE, en coproducció amb Manny Films i La Fidèle Production. Es rodarà durant sis setmanes a localitats com Donostia, Rentería i Biarritz. Compta amb el finançament de l'ICAA, l'ICEC i el govern basc, i la participació de RTVE, EITB i TV3. Filmax estrenarà en cinemes la pel·lícula al 2023. 
 
12 participacions de TV3 al Festival de Màlaga 
 
Aquest any, TV3 comptava amb 12 produccions participades al Festival de Màlaga. Dins de la llista de llargmetratges de la secció oficial a concurs s'hi han presentat "20.000 especies de abejas", "Els encantats", "Las buenas compañías", "Sica", "Unicorns" i "Upon Entry". A Málaga Premiere secció oficial fora de concurs, en un passi especial de Cinema Cocina,  "Esperando a Dalí".  A la secció Cine per a la infància, "Hanna i els monstres". I, "El ventre del mar" ha format part de l'homenatge a Agustí Villaronga. 
 
A Documentals, a la secció oficial hi han participat "Alteritats", "Ara la llum cau vertical" i "La singla", i a passis especials, "Unzué. L'últim equip del Juancar", un treball del departament d'esports de TV3. 
 
"Sica", el primer llargmetratge de ficció de Carla Subirana és un "coming-of-age" que explica la recerca que porta a terme una noia de 14 anys, obsessionada que el mar retorni el cos del seu pare després d'un naufragi compta amb la participació de TV3.   El film està protagonitzat per la jove Thais García Blanco a qui acompanyen Núria Prims ("Incerta glòria"), els també debutants Marco Antonio Florido Añón, Maria Villaverde Ameijeiras i Lois Soaxe ("Los lunes al sol") i s'ha pogut veure en la recent edició de la Berlinale.  
 
La Sica (14) està obsessionada que el mar torni el cos del seu pare després d'un naufragi a la Costa da Morte, Galícia. Mentre recorre els penya-segats, coneix en Suso (15), el Caçatempestes, un noi estrany com ella que espera l'arribada d'Ofèlia, la mare de totes les tempestes. Sica investiga les circumstàncies de l'accident i s'endinsa en un viatge de descobriment dolorós. Als seus ulls, el poble mariner, on ella ha crescut, marcat per la brutalitat del seu oceà i el creixent desequilibri de la natura, no tornarà a ser mai el mateix.  
 
"Sica" és una producció d'Alba Sotorra, Miramemira, Zuzú Cinema, Amorambre Films i Filmmarket Fund. Compta, a més, amb el suport de l'ICEC - Generalitat de Catalunya, AGADIC - Xunta de Galícia, l'ICAA - Ministeri de Cultura, TVE, CRTVG, TV3 i Creative Europe MEDIA Program.
 
"Unicornis" és el primer llargmetratge d'Àlex Lora, produït per Inicia Films ("Las niñas", "Uno para todos", "Estiu 1993") i Jaibo Films ("Espíritu Sagrado"). Té un repartiment del film coral: encapçalat per Greta Fernández, l'acompanyen Elena Martín, Alejandro Pau, Nora Navas, Pablo Molinero i Lídia Casanova, entre d'altres. A més de dirigir "Unicornis", Lora també forma part de l'equip de guionistes, al costat de Pilar Palomero, Marta Vivet i María Mínguez.
 
L'Isa ho té tot. És intel·ligent, guapa, jove, espontània i segura de si mateixa. Feminista i poliamorosa, defensa la seva vida amb dents i ungles. Quan el Guillem li proposa que siguin una parella monògama, l'Isa no està segura de voler canviar la seva manera de viure. Davant d'aquesta indecisió, el Guillem decideix trencar la relació i l'Isa ha de tornar a casa de la seva mare.
 
Vivint en un món d'aparences i comoditats, els dubtes entre nous i antics amors, la fascinació per nous amics que fan que deixi enrere els antics, els dubtes professionals davant de la seva moderna però precària feina, faran que les contradiccions de l'Isa i el seu estil de vida surtin a la llum i el seu món es vagi ensorrant. 
 
"Unicornis" és una producció d'Inicia Films i Jaibo Films, amb la participació de TV3, que es preveu que s'estreni als cinemes l'any 2022, distribuïda per Filmax. 
 
"Esperando a Dalí" és un llargmetratge, amb la participació de TV3, dirigit per David Pujol, que té una llarga trajectòria com a director de documentals, com ara "El Bulli-Història d'un somni" o "Salvador Dalí en busca de la immortalidad". El guió està escrit pel mateix David Pujol i trasllada l'espectador al Cadaqués dels anys 70, on Salvador Dalí hi tenia la casa i el poble es va contagiar del surrealisme que impregnava l'obra del pintor. 
 
El Mediterrani hi és com a teló de fons i hi juga un paper cabdal la cuina. I és que gran part del muntatge transcorre en un xiringuito d'una platja de Cadaqués. De fet, el film està inspirat en l'essència de Salvador Dalí i el restaurant El Bulli, segons el director, David Pujol. 
 
A l'Espanya del 1974 dos germans, Fernando i Alberto (Iván Massagué i Pol López), cuiners del millor restaurant francès de Barcelona, fugen a Cadaqués per les implicacions polítiques d'un ells. Un cop allà coneixen el Jules (José García), un caòtic i carismàtic propietari d'un xiringuito de platja anomenat Surreal i els contracta. Allà els farà compartir la seva obsessió per Salvador Dalí. Aquesta admiració desmesurada del Jules conduirà els dos germans a surrealistes aventures on aprendran a estimar, treballar... a viure. 
 
"Esperando a Dalí" està produïda per Fishcorb Films i Arlong Productions amb la participació de TV3 i distribuïda internacionalment per Embankment Films. 
 
"Alteritats" ("Otredades") és un documental el qual retrata a tot un llinatge de lesbianes a Catalunya buscant l'origen d'aquesta genealogia dissident. 
 
La pel·lícula està formada per sis retrats de vida, ens introduïm en la realitat d'elles, endinsant-nos en les seves quotidianitats, dins les seves cases, per a fer del personal un fet col·lectiu. Les històries de totes les protagonistes esdevenen una finestra als qüestionaments, reflexions i afirmacions sobre la identitat lesbiana. 
 
Direcció: Alba Cros Pellisé, Nora Haddad Casadevall 
Una producció d'Amor y lujo amb la participació de TV3. 
 
"Alteritats" té prevista l'estrena en la seva versió televisiva al "Sense Ficció". 
 
"Ara la llum cau vertical" plasma la història passada i present d'un maltractador a la recerca de redempció, basada en la seva novel·la autobiogràfica, amb recreacions ficcionades d'incidents violents en que els actors són dirigits pel protagonista, ajudat per un terapeuta. Paral·lelament, la directora del documental es veu reflectida en aquests records tot recordant el seu passat i reflexionant-hi. 
 
Quan vaig deixar l'illa on vaig néixer, no va ser una partida, sinó una fugida. Anys després, arribo a una altra illa, un lloc àrid que em resulta estranyament familiar. He vingut aquí per trobar-me amb un home. Diu que està disposat a exposar la violència que porta a dins. Quan m'apropo a aquest home nociu i desesperat, descobreixo que hi ha també la clau de les meves pors més profundes, que ressonen en la violència del meu propi passat. Ara la seva història ja no es podrà separar de la meva. 
 
Direcció: Efthymia Zymvragaki 
Una producció de Gris Medio, Kaboga Art & Films, Novena Nuve, Eur Film, Thurnfilm, Witfilm amb la participació de Televisió de Catalunya 
 
I a "La singla", una jove professora de flamenc i escriptora anomenada Helena descobreix en unes velles gravacions d'Antonia "La Singla", una ballarina de flamenc sorda d'impressionant talent nascuda als suburbis gitanos de Barcelona, que va desenvolupar la seva tècnica a partir de la seva discapacitat. Però, malgrat el seu talent, sorprenentment "La Singla" és avui una artista desconeguda. 
 
Direcció: Paloma Zapata 
Una producció de la Fábrica naranja, Malandar Films i  Inselfilm Produktion amb la participació de TV3. 
 
"Unzué. L'últim equip del Juancar" en un passi especial 
 
Durant dos anys, TV3 ha estat preparant un documental sobre la lluita de Juan Carlos Unzué contra l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Un equip del departament d'Esports format per Xavi Torres, Santi Padró i Jesús Muñoz ha fet un seguiment del seu dia a dia des del 18 de juny del 2020, quan l'exentrenador del FC Barcelona va fer públic que patia la malaltia. Aquell dia el Juan Carlos va canviar el sentit de la seva vida i la va focalitzar en dos grans objectius: donar la màxima visibilitat a aquesta malaltia minoritària i, sobretot, aconseguir recaptar la quantitat de diners més gran possible per dedicar-los a la investigació d'una malaltia gairebé invisible i que actualment té una esperança de vida entre quatre i sis anys. 
 
"Hanna i els monstres", amb la participació de TV3, adreçada al públic infantil   
 
La Hanna és una nena encantadora que té passió pels monstres. Un dia aconsegueix viatjar fins al poble on viuen: Monsterville. Allà descobreix que són éssers que temen els humans, amb moltes pors i complexos. Però no tots els monstres estan d'acord que una humana es passegi pel seu món i intentaran utilitzar la nena per tancar definitivament qualsevol contacte amb l'exterior, amb el risc que la Hanna s'hi quedi atrapada per sempre...  
 
Homenatge a Agustí Villaronga 
 
En la 24a edició d'aquest festival malagueny, "El ventre del mar" es va convertir en la rotunda triomfadora en aglutinar ni més ni menys que sis guardons. El palmarès va reconèixer la cinta del cineasta mallorquí amb la Biznaga d'or a millor pel·lícula espanyola i els premis a millor adreça, fotografia, guió, música i millor actor per a Roger Casamajor. En aquesta 26a edició, s'ha projectat com a homenatge al director Agustí Villaronga que va morir el 22 de gener als 69 anys. 
 
El cineasta mallorquí va dirigir una quinzena de pel·lícules, tot i que l'èxit i el reconeixement del públic li va arribar amb "Pa negre". La cinta va guanyar 13 premis Gaudí i 9 Goyas i va ser el primer film en català a entrar en la cursa pels Oscars. Villaronga, que va anunciar fa 14 mesos que tenia un càncer, deixa una pel·lícula per estrenar, la seva primera comèdia. 

 

 
 
 
 
ARXIVAT A:
CinemaPremis Nacionals de Cultura
Anar al contingut