"Les mil i una nits" de Fazil Say, a "Diumenge, concert"
"Les mil i una nits" de Fazil Say, a "Diumenge, concert"

"Les mil i una nits" de Fazil Say, a "Diumenge, concert"

Diumenge, 23 de gener, a les 12.25, "Diumenge, concert" oferirà la segona part del concert que l'Orquestra Simfònica del Vallès va fer el dia 5 de desembre del 2020, al Palau de la Música Catalana, amb l'obra del compositor i pianista turc Fazil Say Concert per a violí "1001 Nights in the Harem"

"Diumenge, concert" va emetre la primera part d'aquest concert l'u d'agost passat.

Fazil Say i "Les mil i una nits"

Els contes de "Les mil i una nits" tornen a ser font d'inspiració per a les obres que l'OSV va programar en el concert celebrat al Palau de la Música, el 5 de desembre del 2020, en aquesta ocasió amb el protagonisme del violinista Abel Tomàs.

Segons el crític Lluís Trullén: "Quatre moviments –que ens transporten als suggeridors colors de l'harem, a un seguit de danses tradicionals, a unes variacions sobre una melodia popular turca i a un apartat final iniciat de forma dramàtica que culmina amb sonoritats orientals sensuals– integren el Concert per a violí del compositor i pianista Fazil Say (1970), una delícia per al solista i l'orquestra. Poder copsar l'atmosfera orientalitzant amb els sons propis dels instruments de percussió, com el kudüm o el bendir, i els colors particulars atorgats per les escales menors harmòniques, permet al violinista Abel Tomàs i a l'OSV pouar en una obra on conviuen virtuosisme per al solista, un profús treball de la corda orquestral i el ritme quasi incessant d'una percussió que es mostra esplèndida durant tot el concert. L'experimentat violí d'Abel Tomàs té un repte amb aquest "tour de forcé", tant a nivell expressiu com virtuosístic, però sempre acoblat amb una inspirada OSV(…)."

Abel Tomàs

Va néixer a Barcelona el 1980. Va començar a estudiar música amb el seu pare i violí, Joan Tomàs. Ha estat alumne de Z. Bron i de S. Fatkouline a l'Escola Superior de Música Reina Sofia i posteriorment de V. Tretjakov a la Universitat de Música i Dansa de Colònia. La seva formació cambrística ha estat profundament influenciada pels mestres W. Levin, R. Schimdt i G. Kurtág.

Ha estat premiat en diversos concursos nacionals i internacionals a Espanya i Argentina. Com a solista ha actuat amb diverses orquestres, com ara l'Orquestra Simfònica de Barcelona, l'Orquestra Simfònica del Vallès, l'Orquestra Simfònica d'Euskadi, l'Orquestra Simfònica de Tenerife i amb directors com J. Judd, J. Hirokami, V. Pablo Pérez, C. Rizzi, R. Gimeno i Z. Mehta. Ha realitzat nombrosos recitals de violí i piano amb els pianistes O. Shaham, M. Yampolsky, A. Katz, E. Nebolsin, K. Moretti i H. Sun Lim. També ha col·laborat amb músics com G. Caussé, M. Gulyas, S. Ito i A. Melnikov.

Als 16 anys va entrar a formar part del Quartet Casals, conjunt de cambra reconegut internacionalment amb qui manté una activitat artística molt intensa oferint concerts a les millors sales europees i en gires per l'Amèrica Llatina, els Estats Units i el Japó. Des del 2004 el Quartet grava exclusivament per Harmonia Mundi, segell amb el qual ha realitzat dotze enregistraments. El Quartet ha guanyat el Premi Nacional de Música 2006, el Premi Ciutat de Barcelona 2005 i el Premi Nacional de Cultura de Catalunya 2016.

Des del 2009, juntament amb el seu germà Arnau Tomàs i la pianista Hyo-Sun Lim, és membre fundador del Ludwig Trio. Amb aquest grup i amb l'Orquestra Simfònica de Galícia sota la batuta de V. Pablo Pérez ha gravat dos àlbums amb el segell Aglae.

Al marge de la seva activitat concertística, imparteix classes de música de cambra a l'Escola Superior de Música de Catalunya, i és professor de música de cambra convidat a la Musikchochschule de Colònia. Participa també en diversos cursos i classes magistrals tant a Europa com als Estats Units.

Orquestra simfònica del Vallès (OSV)

L'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) va néixer el 1987 en el si de l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell i molt aviat es va estructurar com una societat anònima laboral, en què els treballadors en són alhora els propietaris. La seva activitat se centra a la ciutat de Sabadell, amb una temporada pròpia i com a orquestra del circuit Òpera a Catalunya, i al Palau de la Música Catalana, amb el cicle de concerts Simfònics al Palau. N'han estat directors titulars Albert Argudo, Jordi Mora, Salvador Brotons, Edmon Colomer, David Giménez Carreras, Rubén Gimeno i James Ross. Des del setembre del 2018 ho és Xavier Puig. Ha rebut el Premi Nacional de Música 1992, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i la Medalla d'Honor 2012 de la ciutat de Sabadell.

Xavier Puig

Nascut el 1973 a Cervera (Segarra), comença els estudis musicals amb el piano i el violí al Conservatori Municipal d'aquesta ciutat, per ampliar-los posteriorment al Conservatori Professional de Badalona, on obté el títol superior de professor d'harmonia, contrapunt i composició, sota el mestratge de M. A. Hurtado, M. Roger, B. Casablancas i J. Soler. Paral·lelament s'inicia en la direcció coral als Cursos Internacionals de Direcció Coral de Lleida, on estudia amb els mestres J. Prats, J. Duijck, L. Heltay i J. Casas. Rep també lliçó magistral dels professor E. Ericsoni P. Cao. El 1999 és admès a la Universität für Musik und Darstelende Kunst de Viena, on cursa els estudis de direcció musical, sota el mestratge de L. Hager, Y. Yuassa, G. Theuring i H. Arman, entre d'altres. El juliol del 2003 guanya el concurs per a la plaça de director assistent de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), càrrec que desenvolupa fins al juliol del 2005.  Actualment dirigeix la Murtra Ensemble i és director titular de l'Orquestra Simfònica del Vallès (des del setembre del 2018) i del Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida (des del 2002). Ha estat director convidat d'orquestres nacionals i internacionals com l'Orquestra Nacional d'Espanya, l'Orquestra i Cor de RTVE, l'Orquestra Pablo Sarasate, la Joven Orquesta Nacional de España, l'Orquestra de Cambra d'Andorra, l'Orquestra Simfònica del Vallès, l'Orquestra Barroca Catalana, l'Ensemble Kaleidoscop der Nationen de Viena, entre d'altres. Ha enregistrat per a segells com Verso, Catalunya Música, Universität für Musik-Wien, o Ars Harmonica-La mà de Guido, amb qui ha editat un disc de música religiosa inèdita de Mompou i Blancafort.

tv3.cat

Anar al contingut