Les màscares, a "Quan arribin els marcians".
Les màscares, a "Quan arribin els marcians".
Dilluns, a les 00.40

Les màscares i el músic Ferran Palau, a "Quan arribin els marcians"

Dilluns, 17 de gener, a les 00.40, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. La màscara com a element d'ocultació, protecció i exhibició, i el músic Ferran Palau amb el seu nou treball "Joia" són els protagonistes d'un nou capítol marcià.

Reportatge: Tots portem una màscara?

Dues exposicions i l'allargament de la pandèmia, amb la consegüent mascareta, fan preguntar si tots portem sempre una màscara posada. Amb el títol de "La màscara no menteix mai", el CCCB proposa un recorregut per la màscara i els seus usos, tant rituals, com artístics, criminals o reivindicatius. El programa explora l'estreta relació que tenen els humans amb aquest petit element que serveix per tapar el seu rostre real amb un dels seus comissaris, l'escriptor Servando Rocha.

També a Barcelona, a Foto Colectania hi ha una exposició que, ja des del seu títol, "Face Control", es fixa en l'actual era del reconeixement facial i les seves implicacions, a través de la visió d'una  vintena d'artistes. "Quan arribin els marcians" en recorre les obres amb un especialista en la matèria, el professor i comissari independent Bani Brussadin.

Tampoc no passa per alt que una de les fórmules més habituals de modificar el rostre és a través del maquillatge. La música i comunicadora Ofèlia Carbonell hi reflexiona i n'assumeix l'aspecte de màscara que acaba tenint i les seves implicacions. N'ha parlat sovint a través del seus vídeos de YouTube al Canal Malaia.

D'altra banda, May Pulgarín, "Tropidelia", és una artista colombiana establerta a Barcelona que forma part de les "encapuchadas", un moviment que es dona a tot llatinoamèrica i que fa servir caputxes, com les que ella confecciona, com a eina d'emmascarament i signe d'identitat.

Amb tots plegats, el programa analitza les màscares actuals i els beneficis d'ocultar la cara.

 

L'abducció: Ferran Palau

Ferran Palau es presenta a la nau marciana amb unes quantes incerteses i un disc nou sota el braç. Es diu "Joia" i desperta la curiositat dels marcians per una varietat de temes que van de les cadenes d'or i el hip-hop, al món de les sectes i el cinema de terror. Aquests dies el músic de Collbató presenta el disc en diferents festivals i no es planteja anar a Mart sense un dels elements més característics que l'acompanyen en la seva carrera.

 

Cap de setmana a la Terra

A l'última part del programa, dirigit per Esther Rodríguez, els redactors i redactores terrícoles responsables d'aquesta missió marciana, Jofre Font, Bego Garcia Pla, Roger Roca i Aina Torres, fan les seves recomanacions perquè els marcians passin un bon cap de setmana a la Terra.

Les propostes d'aquesta setmana són: l'exposició "Perplexitat", de Mercè Ribera, fins al 28 de gener a Can Trinxeria, a Cassà de la Selva; el Festival Barnasants, del 22 de gener al 20 de maig en diversos espais arreu del país; l'espectacle "Rojos", de la companyia de dansa Miquel Barcelona, del 20 al 23 de gener al Mercat de les Flors, a Barcelona; i l'exposició "Altres escenaris possibles", fins al 20 de febrer al Centre Cultural Albareda, a Barcelona.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu. A TV3 hi arriba els dilluns passada la mitjanit, i els dijous torna a treure el cap a la televisió a la nit al 33.

 

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut