"Les mans d'Alícia" i "Perruquers del Raval" a "El Documental"

Aquest dijous, 9 de novembre, a les 22.30, el programa del 33 estrena "Les mans d'Alícia", dirigida per Verònica Font i Yolanda Olmos, i que també es podrà veure al mateix temps a internet. Aquest documental narra una història de passió per la música i un viatge per descobrir una de les millors pianistes del segle XX, la barcelonina Alícia de Larrocha.
A continuació, "El documental" recupera la premiada producció d'Ines Thomsen, "Perruquers del Raval", que s'emetrà també a internet. Es tracta d'un retrat divertit del barri barceloní del Raval a través de quatre perruqueries, quatre llocs plens de records i històries de persones de diversa procedència que van deixar sa casa per trobar-ne una de millor, en un moment en què molts ciutadans catalans deixen el seu propi país.
"Les mans d'Alícia" a "El Documental"

"Les mans d'Alícia"

Aquest documental és el retrat humà i artístic d'Alícia de Larrocha (1923-2009), que dona a conèixer una vida dedicada a l'estudi i perfeccionament musical, una tasca reconeguda amb multitud de premis que mai van pertorbar el seu objectiu: interpretar amb el màxim rigor i fidelitat les partitures.

Durant la cinta, personatges de renom internacional com Joaquín Achúcarro, André Previn, Maria Joao Pires o Martha Argerich, parlen i expliquen la tècnica d'Alícia de Larrocha, la seva passió, i els motius pels quals va ser considerada una de les millors pianistes de l'últim segle.

"Les mans d'Alícia", que ha participat recentment en la secció Panorama Nacional del Festival In-Edit Barcelona, conta la història d'aquesta artista de mans petites, admirada i estimada internacionalment, una història que descobreix l'Alícia més enllà de la pianista. És una producció de Producciones Doble Banda, amb la coproducció de TV3 i TVE, i que compta amb el suport de l'ICEC-Departament de Cultura.

Fitxa tècnica

- Direcció, guió, realització i muntatge: Verònica Font i Yolanda Olmos.
- Productor: Yolanda Olmos.
- Productor executiu TV3: Jordi Ambròs.
- Productor delegat TV3: Joan Pavón.
- Director de fotografia: Pablo García.
- Directora de producció: Yolanda Olmos

"Perruquers del Raval (un lloro a l'orxateria)"

El famós barri del Raval, amb els seus carrerons plens de figures obscures i que es troba enmig de Barcelona, a prop del mar, es converteix en l'escenari principal d'aquest documental. Un barri on antigament els pescadors compartien els seus pisos petits i barats amb les famílies treballadores, on avui els immigrants d'arreu del món donen un caràcter específic a la zona.

Als carrerons del Raval, les perruqueries estan costat per costat, i cada nacionalitat té les seves. Els negocis proveeixen societats paral·leles i tenen poc contacte entre ells. Qualsevol persona que hi entra sembla que deixa enrere el país on viu i se submergeix en un lloc ple de rituals familiars i records. Els perruquers atenen els seus clients habituals amb actitud pastoral i parlen constantment de tot i de res, així com embelleixen amb suavitat i en silenci els caps i les galtes dels més cansats i callats.

"Perruquers del Raval", una producció de Filmtank amb la coproducció de Polar Star Films, se centra en quatre protagonistes. El Kazaim és nou a Barcelona i vol ser barber. El seu mestre, el Zulfiqar, li ensenya a esmolar navalles d'afaitar i a utilitzar les tisores, però també li explica el que els ancians, els seus futurs clients, volen sentir.

Per altra banda, el Mustafà ja era barber quan va arribar a Barcelona, fa nou anys. Va haver de deixar la seva dona i els seus fills al Marroc i, potser per això, és com un pare per als nens i joves del barri, que sovint el visiten a la perruqueria.

L'Emi ha estat els últims vuit anys pentinant els veïns del barri del Raval, però vol tornar amb els seus nens. Amb una mica de sort, en dos anys haurà fet prou diners per obrir la seva perruqueria a Bolívia.

Per últim, a la perruqueria de la Luci segueix tot igual que sempre. Durant dècades, les dones grans del barri han anat per arrissar-se els cabells o depilar-se el pèl facial. Un espai entelat per la laca i el perfum, i ocupat pel so dels assecadors i les rialles provocades per moltes històries amb què les senyores s'entretenen. Tal vegada, una llar lluny de la seva llar, un bastió contra la solitud del dia a dia.

Premis i festivals

- Millor pel·lícula Filmfest Schleswig-Holstein d'Alemanya, 2015.
- Millor documental Achtung Berlin-New Berlin Film Award d'Alemanya, 2015.
- DocsBarcelona, Festival Internacional de Documentals de Barcelona, 2014.
- Documenta Madrid, Panorama del Documental Español, 2014.
- Festival Alcances, Cadis, 2014.
- Hofer Filmtage, Alemanya, 2014.
- Festival Internacional de Cine i Drets Humans, València, 2014

tv3.cat/eldocumental
tv3.cat/documentals
twitter.com/eldocumental33