Les graelles dels mitjans de la CCMA s'omplen del #somdones

Quan arriba el mes de març i sota el lema #somdones les graelles de TV3 i Catalunya Ràdio s'omplen més que mai amb rostres de dona, del color del feminisme i de continguts centrats en aquesta temàtica. Del 2 al 8 de març és la Setmana de les Dones.

Els Serveis Informatius de TV3 i Catalunya Ràdio també faran un ampli seguiment de la manifestació del diumenge 8 de març.

TV3
 
"Els matins", el programa presentat i dirigit per Lidia Heredia, dedicarà una part important dels continguts del dimecres, dijous i divendres, 5, 6 i 7 de març, a tractar diferents aspectes del masclisme, del paper actual de la dona i com es viu en el dia a dia.

"Sense ficció" centrarà pràcticament tota la programació del mes de març a les dones. El 3 de març arribarà "El mirall andorrà", una producció associada amb Broadcaster, en què s'explica com Andorra, el país dels Pirineus és, amb Malta, l'últim reducte europeu que encara no ha despenalitzat la interrupció voluntària de l'embaràs, tot i la pressió, fins i tot, de les Nacions Unides. L'emissió d'aquest documental anirà acompanyada d'un "Món", dirigit i presentat per Joan Carles Peris, que se centrarà tant en l'avortament en el tardofranquisme com en la reacció antiavortista que ha aparegut a diversos llocs del món.

A més, "Sense ficció" estrenarà, el 10 de març, "Hollywood, les dones passen comptes", un treball personal i sense censura que explora l'escàndol de l'assetjament sexual a Hollywood i "Violades per la policia", una producció de la BBC, centrada en els casos de conducta sexual inapropiada d'agents de policia als EUA. I el 31 de març, s'estrenaran les coproduccions "Encara hi ha algú al bosc?" i "Comandante Arian" amb dones en conflictes bèl·lics.

De l'1 al 8 de març, el "TN vespre" comptarà amb 8 "contraportades" d'uns 4 minuts dedicades a la Setmana de les Dones. En cada una es tractarà un àmbit diferent on encara hi ha desigualtats de gènere. El to serà desenfadat i el format anirà un pas més enllà de les notícies del TN amb preguntes al carrer, experiments socials i casos reals que explicaran com ho han viscut en primera persona. Amb temes com dones i esport, dones i pressió estètica, noves masculinitats, dones i educació o dones i salut, entre altres.

El 5 i el 12 de març, "Quatre gats", el programa dirigit i presentat per Ricard Ustrell, centrarà els continguts en la dona. Per una banda, el futbol femení, en un moment en què ha guanyat seguidors i rellevància. Per l'altra, les dones polítiques, amb tres dones de primera línia (Manuela Carmena, exalcaldessa de Madrid; Uxue Barkos, expresidenta de Navarra, i Teresa Rodríguez, líder de Podem a Andalusia) a través de les quals es parlarà de les condicions amb què es troben per accedir a càrrecs de responsabilitat pública.

El veterà "30 minuts" estrenarà el 8 de març "Mama Congo. Dones al cor d'Àfrica", la mirada de deu activistes i de les veus d'una vintena de dones per descobrir la lluita feminista que es viu al país famós mundialment per l'Ebola i els minerals de sang. Un reportatge realitzat per Lisi Andrés Palacios i Josep París Castro.

El 4 de març, a les 22.35, "El llenguado", el programa sobre el català presentat pels actors Guillem Albà i Yolanda Sey, parlarà d'"El català de totes".  Yolanda Sey buscarà les aportacions del feminisme al català, i es preguntarà si un canvi en el llenguatge pot ajudar a canviar la societat. L'ajudaran lingüistes com Carme Junyent o Eulàlia Lledó, escriptores com Llucia Ramis o Bel Olid i artistes com Clara Peya, entre altres.

"Quan arribin els marcians", dijous 5 a les 23.35, dedicarà un reportatge a descobrir dones artistes de la nostra història recent que han estat invisibilitzades i oblidades.

Programa especial d'"Atrapa'm si pots" amb nens i nenes a la Setmana de les Dones. El concurs líder dels caps de setmana té molt present, en els seus continguts, el paper de la dona en tots els àmbits.

"La gran pel·lícula" estrena "Jackie" sobre l'ex-primera dama dels Estats Units Jacqueline Kennedy. El diumenge 8 de març, a les 22.40, TV3 emetrà el quart i últim episodi de la minisèrie "La fossa" , dirigida per Agustí Vila. La ficció, de quatre capítols de 40 minuts de durada, arriba al desenllaç després de tot un procés d'investigació per trobar respostes a crims del passat i del present."La fossa" està protagonitzada per Nausicaa Bonnín, que interpreta Andrea Carmona, una sergenta dels Mossos d'Esquadra.

33

Amb motiu de la Setmana de les Dones, el 33 estrenarà, divendres dia 6 de març a les 22.15, el documental "Les resilients", un treball que mostra, a través de quatre bandes formades majoritàriament per dones, una part de l'escena musical feminista que està brotant en els darrers temps a Catalunya i a Espanya i que va guanyar el Premi Talent Jove al festival In-Edit 2019.

El 4 de març, a les 22.10, "Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, centrarà els continguts en la Setmana de les Dones amb dos reportatges: "Dones en forma" i "Tinc la regla o no?"

"El documental" del 19 i el 26 de març també tindrà les dones com a protagonistes amb l'emissió de "Toloriu" i "Penèlope".

El diumenge 8 de març, "Inèdits", el programa del 33 presentat per la periodista Peté Soler, oferirà un episodi amb materials que no s'han emès mai, dedicat a Dolors Canals, que va ser pedagoga i directora de les primeres guarderies de la guerra a Barcelona i de Nova York, tot un personatge per descobrir.

CANAL SUPER3

En el cas del Super3, l'"InfoK" farà una edició especial amb grups de nens i nenes que entrevistaran cinc grans dones que poden servir d'inspiració que es podrà veure el dijous 5 de març en el seu horari habitual i també el diumenge 8 de març, tant al canal Super3 com a TV3, el "Rat Rank" emetrà tres capítols amb protagonistes femenines i el diumenge 8 de març es programaran tres pel·lícules protagonitzades per dones: "Ballerina", que es podrà veure per primer cop al canal Super3, "Espies de veritat: La pel·lícula" i "Mara i el senyor del foc".

ESPORT3

Esport3 ja emet de forma regular partits d'esport femení, en especial bàsquet, waterpolo, handbol, futbol o volei. La presència de l'esport femení és habitual en aquest canal. També aposta pel paper de les dones periodistes i encara ho farà més el 8 de març.

CATALUNYA RÀDIO

El programa de Catalunya Ràdio "Les dones i els dies", dirigit i presentat per Montse Virgili, prepara una doble proposta per la Setmana de les Dones. La primera activitat, amb les dones com a protagonistes, serà oberta al públic i es convertirà en un programa de ràdio que s'emetrà el diumenge 8 de març a les 20.00 des de la llibreria La Carbonera de Barcelona. La segona proposta s'emmarca en l'emissió habitual de "Les dones i els dies", la mitjanit de dissabte a diumenge, en què es reflexionarà sobre com ha canviat el concepte de dona treballadora.

El programa "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas al capdavant, oferirà una edició especial el divendres 6 de març amb entrevistes a artistes com la cantant Noa o l'actriu Emma Suárez.

El programa sobre tendències a les xarxes "Popap", amb Mariola Dinarès, dedicarà la Setmana de les Dones a parlar de la presència de dones a les xarxes i en digital.

El programa "Estat de Gràcia", amb Roger de Gràcia, dedicarà diversos espais a parlar de les dones. El dilluns 2 de març, a les 17.00, amb una entrevista a Ana Bernal Tribiño, que ha escrit el llibre "No manipuleis el feminismo".

Per la Setmana de les Dones, els Serveis Informatius treballen en catorze espais de conversa entre dues dones de diferents generacions per als programes "Catalunya migdia", que s'emet de dilluns a divendres de 14.00 a 16.00 amb Òscar Fernández i Empar Moliner, i "Catalunya nit", en antena de 21.00 a 23.00 amb Kílian Sebrià i Laura Rosel.

Durant la setmana del 2 de març, el programa esportiu "Tot costa", que s'emet de dilluns a divendres de 19.00 a 21.00 amb Jordi Costa i Sònia Gelmà, conversarà amb algunes esportistes i seguirà el partit de quarts de final de la Copa de la Reina de bàsquet.

Entre els continguts destacats de la Setmana de les Dones, "El club de la mitjanit" entrevistarà la directiva del Barça Maria Teixidó, responsable del Barça femení, i l'àrbitre de bàsquet Yasmina Alcaraz.

El divendres 6 de març, a la 1.00, el programa "La finestra indiscreta", amb Àlex Gorina, destacarà l'espai "La cinema" de Sílvia Andrés. La secció, que aborda mensualment el cinema en femení i de les dones, donarà veu a l'organització Dones Visuals, Premi Ciutat de Barcelona en l'apartat Audiovisual.

Al programa "L'audiovisual", a les 3.00, Àlex Gorina farà un monogràfic sobre compositores de bandes sonores del cinema actual.

El cap de setmana, "El suplement", amb Roger Escapa, destacarà els continguts sobre les dones. Emetrà "8M cada dia", un reportatge dedicat al Dia de les Dones. A partir de les 9.00, Roger Escapa entrevistarà Judit Carrera, directora del CCCB, i a les 10, "El suplement" emetrà "8M cada dia", un reportatge dedicat al Dia de la Dona Treballadora. Inclourà una conversa amb tres dones de diferents generacions d'una mateixa família, les Carbonell (Cesca, 79 anys; Sílvia, 55 anys; Laia, 18 anys).

El dissabte 7 de març, de 13.00 a 14.00, l'espai de cultura d'arrel "Mans", amb Quim Rutllant i Ester Plana, parlarà de la necessitat de canviar el paper tradicional de les dones en la cultura d'arrel.

El diumenge 8, l'espai "L'ofici d'educar", que s'emet a les 6.00 amb Elisabet Pedrosa, girarà al voltant de com es pot fomentar l'esport femení des de l'escola, evitar que les noies abandonin la pràctica esportiva i fer més visible l'esport femení amb la participació de dones esportistes.

El cap de setmana, el programa "Tot gira", que habitualment s'emet de 16.00 a 21.00 amb David Clupés, seguirà la Copa de la Reina de bàsquet, amb la semifinal de dissabte a la tarda i la final de diumenge al migdia.

El programa "Solidaris", amb Albert Segura, aquesta setmana es preguntarà: "Hi ha feines d'homes i feines de dones?" en una emissió especial des del Parc de Bombers de Sant Boi de Llobregat.

El diumenge 8 de març, a les 23.00, "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, oferirà una edició especial per donar visibilitat a l'empoderament de les dones cap a la superació real de la desigualtat. El programa es farà des del Barcelona Tech City, amb públic i convidats que donaran visions diferents dels problemes en què es troben les dones sobretot en el món de l'empresa, la innovació i el sector digital.

El programa de divulgació psicològica "L'ofici de viure", amb Gaspar Hernàndez, dedicarà l'edició del diumenge 8 de març, a la 1.00, a parlar de ioga per a embarassades.

El diumenge 1 de març, de 5.00 a 6.00, el programa musical "Geografia humana", amb Maite Sadurní, emetrà una edició especial de proximitat, dedicada a projectes musicals de proximitat liderats per dones.

El programa "Casa Babylon" d'iCat presenta el dimecres 4 de març "Fem(me) futur", una nova edició de la festa "iCat Casa Babylon al Caníbal de l'Apolo", protagonitzada per la nova escena soul sister barcelonina. S'hi presentaran tres projectes liderats per tres joves que comparteixen l'amor pel soul, tot i que cadascuna l'aborda amb la seva pròpia perspectiva: Esmeralda Colette, La Reina i Aiala. "Casa Babylon" és el programa de referència de música urbana i festiva que realitzen el periodista Marc Isern i el músic de La Pegatina Rubén Sierra, que s'emet els dissabtes a les 21.00 a iCat.

El divendres 6 de març, a les 22.30, el programa d'iCat "Generació digital", amb Albert Murillo, parlarà amb les autores de la sèrie documental "Nerfeadas: conversaciones sobre machismo en videojuegos". El programa s'endinsarà en el món dels videojocs, històricament criticat pel seu masclisme, on s'està intensificant l'activisme d'associacions feministes com Femdevs i Women i Games.

El dissabte 7 de març, el programa radiofònic de referència del món sardanista "Sarda.net" descobrirà la proposta de la Cobla Reus Jove "Sardana és femení", dirigida per Concepció Ramió i amb un repertori dedicat i compost per dones.

Catalunya Música oferirà una programació especial per destacar i posar en valor el talent de les dones dins el món de la música des de diferents àmbits:la interpretació, la direcció i la creació. A més de promoure la igualtat de gènere en la indústria de la música. Catalunya Música se suma així al projecte Women in Music Days, impulsat per primera vegada per la Unió Europea de Radiodifusió (UER). Un projecte en el qual s'han inscrit 373 emissores de ràdio públiques de tot el món oferint i compartint continguts amb el punt de partida comú: el Dia Internacional de les Dones de la Unesco (8 de març).

Trobareu tota la informació de la Setmana de les Dones a tv3.cat/somdones i catradio.cat/somdones. També amb l'etiqueta #somdones.

Anar al contingut