Les dones periodistes reclamen mesures de protecció

Catalunya Ràdio i el Col·legi de Periodistes han organitzat avui la jornada #assetjament #donesperiodistes #xarxes amb la projecció del documental "A Dark Place" i una taula de debat, a l'auditori del Museu del Disseny de Barcelona.

La jornada "#assetjament #donesperiodistes #xarxes" ha començat amb la projecció del documental "A Dark Place", del periodista Javier Luque i produït per l'OSCE Representative on Freedom of the Media, amb la col·laboració de l'International Press Institute, i ha comptat amb la presència del director i de Jennifer Adams, cap de producció del documental i directora del projecte #SOFJO (Safety of Female Journalists Online).

Després de la projecció, s'ha fet una taula de debat integrada per Mònica Terribas, periodista i directora d'"El matí de Catalunya Ràdio"; Cristina Fallarás, periodista i escriptora; Neus Bonet, periodista i degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i Tània Verge, cap de la Unitat d'Igualtat de la UPF. La taula ha estat moderada per la periodista Mariola Dinarès, directora del programa "Popap" de Catalunya Ràdio.

Cristina Fallarás ha fet una crua explicació de l'impacte emocional i professional de l'assetjament que pateix: "Les amenaces que patim no es queden a les xarxes i la manera que tenen de fer-te por no és innocent. Com a periodista soc subjecte de tal violència que he modificat la meva vida i això passa perquè soc una persona pública: m'escupen pel carrer, no puc portar la meva filla al col·legi ni puc portar-la a sopar amb els seus avis." I ha afegit que fins ara "el testimoni el posem les dones i les anàlisis les fan els homes, i les dones hem de començar a controlar el relat".

De la seva banda, Mònica Terribas ha explicat les conseqüències d'haver patit atacs greus en l'"època analògica": "Quan van arribar les xarxes vaig veure que l'anonimat protegiria la misèria." També ha dit que tot i la "situació de violència extrema" no vol "viure amb por" i que "no s'està abordant bé el problema de manera col·lectiva". La periodista de Catalunya Ràdio ha explicat una de les conseqüències d'aquesta situació, que ella viu cada dia: "A les dones els costa molt participar en tertúlies perquè estem més exposades als atacs."

Aquesta participació més baixa de les dones en l'esfera pública també l'ha posada de manifest la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet: "La invisibilitat no farà altra cosa que accentuar el problema: amb menys dones en el periodisme, es produeix un increment de la virulència contra les que s'hi mantenen, precisament perquè no es normalitza la seva presència. I això es fa efectiu a través de l'àmbit digital. És un cercle viciós que cal trencar." Bonet ha convidat la CCMA a "liderar aquesta lluita per eliminar el biaix de gènere que vivim".

La politòloga Tània Verge ha parlat de "fallida sistèmica" perquè són atacs a "dones periodistes que opinen, estructuren debats i contribueixen a l'agenda pública". Ha recordat que ja es comença a parlar obertament de "violència política contra les dones" i que "s'ha d'exigir a les institucions que actuïn legislant també sobre la tasca dels mitjans de comunicació per protegir més les periodistes".

 

catradio.cat

 

Anar al contingut