Dilluns, a les 23.45

Les cooperatives culturals, a "Quan arribin els marcians"

Dilluns, a les 23.45, TV3 emetrà un nou capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. La pandèmia ha posat de manifest la fragilitat d'un món regit per la llei del més fort. La cultura cooperativa pot servir d'antídot?

Les cooperatives culturals no són noves al nostre país, però en els últims anys, davant de la creixent atomització i precarització del sector, s'han multiplicat per transformar-lo col·lectivament. I ara, amb la crisi de la Covid-19, els principis que defensen cobren més sentit que mai: arrelament al territori, suport mutu entre treballadors i compromís social. Els marcians visitaran tres projectes cooperatius: la llibreria de Barcelona La Ciutat Invisible, la discogràfica manresana Propaganda pel Fet! i la cooperativa d'artistes de circ Coop de Circ.

Visitaran tres cooperatives culturals amb les seves usuàries, que explicaran els motius que tenen per anar a aquest tipus d'establiments. Amb Laura García coneixeran la llibreria Rocaguinarda, del barri del Guinardó de Barcelona. Alba Villarmea és una de les espectadores habituals del cinema cooperatiu Zumzeig, del barri de Sants de Barcelona, en què el públic té veu i vot en la programació que s'hi projecta. I, finalment, a Viladecans Maria Bonich els acompanyarà a la llibreria Els Nou Rals, un establiment històric de la ciutat que va haver de tancar, però que es va poder reobrir, precisament, com a cooperativa. 

El Niño de Elche és un dels noms destacats de la programació de la nova edició de la Fira Mediterrània. Just abans que aterri a Manresa, els marcians es colen a casa d'un autèntic especialista en rituals i a experimentar amb el flamenc. El dijous 15 d'octubre, amb Eric Jiménez, bateria de Los Planetas, serà ell qui portarà un ritual anomenat "Comunió", concebut per Marc Sempere. El "cantaor" d'Elx, també, acaba de ser l'encarregat d'inaugurar aquesta temporada del Teatre Lliure amb una missa cantada pagana, mentre acaba d'inaugurar una instal·lació al Museu Reina Sofia de Madrid, un "acte sacramental" dedicat a José Val del Omar. 

A estones, la situació que s'està vivint sembla extreta d'una pel·lícula de por. I si hi ha un lloc on es concentra el cinema fantàstic i de gènere és el Festival de Sitges. L'edició d'enguany ja està en marxa i Lluís Salgado farà una selecció dels títols que s'hi poden veure tant presencialment a Sitges com a través de la plataforma Shift72. Qui sap si aquí veuran el títol que pronostiqui el pròxim episodi de la història.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són les següents: Filmets. Badalona Film Festival, a Badalona i a la plataforma Festhome; "Els porcs també mengen verd", al Teatre Tantarantana de Barcelona; el Festival Indund'art, a diversos espais de Girona, i "Els gossos", a La Villarroel, a Barcelona.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut