Mariola Dinarès.
Mariola Dinarès.
DIMECRES, A LES 13.00

Les apps que connecten els pacients de malalties minoritàries, al "Popap"

Dimecres, 11 de desembre, a les 13.00, el programa "Popap", amb Mariola Dinarès, parla demà amb Rosa Estopà, creadora i directora de COMJunts, i Begonya Nafría, coordinadora de la plataforma Share4Rare, dues aplicacions que posen pacients en contacte i els impliquen en la recerca, en un avançament de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio del diumenge 15 de desembre.

L'aplicació COMJunts, creada i dirigida per Rosa Estopà, posa en contacte pacients de malalties minoritàries. El 2018 va guanyar el premi a millor aplicació destinada al pacient en els eHealth Awards. L'app neix del projecte Junts, pensat per superar barreres socioeducatives i afavorir l'alfabetització sobre les interferències i dificultats de comprensió de la informació i documentació adreçada a famílies de nens i nenes afectats per malalties rares. Rosa Estopà és també professora del departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra.

La plataforma Share4Rare, creada des de la Fundació Sant Joan de Déu, permet que els pacients s'impliquin en la recerca des de qualsevol part del món, es connectin amb persones com ells i s'uneixin per avançar en la investigació. Share4Rare rep el suport de la Comissió Europea i és finançada amb una subvenció Horizon2020. Begonya Nafría n'és la coordinadora.

Rosa Estopà i Begonya Nafría seran demà, 11 de desembre, a partir de les 13.00, al programa "Popap", amb Mariola Dinarès, en un avançament de la 28a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, dedicada aquest any a les malalties minoritàries, patologies majoritàriament d'origen genètic que afecten gairebé 400.000 catalans i que, en molts casos, poden ser greus, cròniques i discapacitants.

I també la secció "Trucs Ninja", amb Joan Arenyes, que parlarà d'alguns dispositius localitzadors amb GPS amagats en objectes o complements quotidians destinats a pacients amb Alzheimer. Els familiars d'aquestes persones poden monitoritzar aquests dispositius i conèixer la seva localització a través de l'smartphone.

El programa "Popap" s'emet de dilluns a divendres, de 13 a 14 h.

 

catradio.cat/popap

facebook.com/popap

twitter.com/popap

instagram.com/popap

Anar al contingut