Dijous, després del "TN vespre"

L'Ernest, l'Abelhamid i la Nogay, testimonis a "Primera línia"

Demà, dijous 28 de maig, després del "TN vespre", TV3 emetrà un nou capítol de "Primera línia". Aquesta setmana sobre com l'impacte econòmic ha agreujat les dificultats de molta gent per sobreviure però ha impulsat també una gran resposta solidària.

Alguns dels protagonistes:

Ernest Morera, gestor del Gimnàs Sant Pau, al barri del Raval de Barcelona. El gimnàs va tancar arran de la crisi de la Covid-19. Ara ha tornat a obrir, però no com a centre esportiu. Fins ara oferia serveis de dutxes per a sensesostre. Però amb la pandèmia han hagut d'ampliar els serveis. Ara reparteix 175 àpats diaris, sovint a persones que no havien fet servir abans els serveis socials del barri. "El que sí ens hem trobat no és que hi hagi un canvi de necessitat, el que hi ha és un canvi de perfils d'usuaris i usuàries. Per a les dutxes sí que majoritàriament és gent sense llar però ens hem trobat que per recollir menjar el que ve és sobretot gent que no ha cobrat encara els ERTOs, que ve de l'economia submergida i, per tant, no ha tingut accés a ajudes. Bàsicament ens estem trobant la classe treballadora que ha passat a tenir necessitats."

L'Abelhamid té 20 anys. Va sortir fa set mesos del Marroc i, des que va arribar a Barcelona en fa tres, dormia en un parc de la Sagrera. La Mónica i el seu marit viuen en un xalet a Sant Andreu de Llavaneres. Van respondre a la iniciativa de la fundació BarcelonActua per propiciar l'acolliment de persones durant el confinament. Ara tenen en acollida l'Abdelhamid. Per Laia Serrano, de BarceloActua, "com a societat no podem abandonar aquests joves en aquest estadi, amb tota la vida al davant i amb una trajectòria d'integració exemplar. Com a societat tampoc ens podem permetre no aprofitar el talent, la força i l'energia d'aquests joves. I com a societat no podem ser responsables d'haver-los abocat a la marginalitat."  

Nogay Ndiaye és professora de secundària a Lleida. Forma part de la plataforma Fruita amb Justícia Social que denuncia la vulneració de drets de les persones temporeres. Actualment, calculen que hi ha uns 200 temporers dormint al carrer al centre de Lleida. L'Ajuntament n'ha allotjat alguns, però no hi ha prou places. Aquest any la situació s'ha agreujat, ja que, per la pandèmia, no s'ha obert algun alberg municipal dels pobles del voltant. Les mesures higièniques són molt deficitàries: "En aquesta època de pandèmia en què ens trobem, en què la primera premissa és rentar-se les mans i mantenir una higiene de les mans cuidada per no contagiar-se i per evitar els bacteris, no tenen cap tipus d'accés a l'aigua, ni banys públics, ni banys privats, perquè no poden accedir ni als vàters dels bars ni dels restaurants, no tenen domicili i les fonts tancades."

El programa "Primera línia" produeix en aquesta nova etapa capítols temàtics sobre col·lectius als quals el coronavirus ha marcat de forma especial. Aquesta setmana, "Primera línia" mostra històries sobre l'impacte econòmic del coronavirus i la resposta solidària davant les dificultats de molta gent per sobreviure.

Cada dimarts i cada dijous, després del "TN vespre", "Primera línia" explora a partir de testimonis personals enregistrats pels mateixos afectats i enviats al telèfon del programa, el 667 373 452, les conseqüències de la crisi del coronavirus. Es vol conèixer de primera mà les seves experiències i escoltar les seves reflexions.

"Primera línia" és un programa produït pel departament de Nous Formats de TV3 i íntegrament elaborat en règim de teletreball des del confinament de cadascun dels membres de l'equip.

tv3.cat/primeralinia

#PrimeraLíniaTV3

Anar al contingut