L'economista Lourdes Beneria, a "(S)avis"

Aquest dimecres, a les 22.00, al 33, Josep Puigbó entrevista l'economista Lourdes Beneria, especialista en economia laboral, desenvolupament, globalització i gènere. Una dona que no dubta gens a l'hora de defensar que s'ha de denunciar i castigar els responsables de l'actual crisi, autors, segons diu, de crims econòmics contra la humanitat.

Catedràtica emèrita de la Universitat de Cornell, a Nova York, Beneria ha estat una investigadora prolífica, que s'ha passat més de mitja vida fora de Catalunya. Beneria ha fet aportacions destacables sobre la dona al Tercer Món, la divisió sexual del treball i el paper de la dona en el creixement econòmic.

Beneria, en l'entrevista amb Josep Puigbó, explica per què es va interessar per aquests aspectes de l'economia i destaca la seva contribució a la comptabilització del treball de les dones. Beneria afirma també que, per prevenir una altra crisi com l'actual, cal denunciar i castigar els responsables del que anomena crims econòmics contra la humanitat. A més, assegura que les polítiques d'austeritat que s'han aplicat a Espanya han perjudicat, sobretot, els més pobres.

Cites

"L'economia feminista posa en qüestió el concepte d'home economicus. Hi ha molta gent que no segueix aquest dictamen de maximitzar els guanys, per exemple els poetes, els artistes, les ONGs... Aquest home, a nivell global, avui, jo li dic home de Davos, perquè ha passat de maximitzar a un nivell local i individualista a un de més global."

"Ser feminista vol dir tenir consciència que hi ha desigualtats que no ens agraden i que no estan justificades. I, per altra banda, vol dir fer-hi alguna cosa... Des del mercat laboral fins al comerç internacional passant per les inversions que es fan a nivell global, el seu efecte no és neutre."

"Estic a favor de la igualtat de gènere. A l'esfera pública, les dones clarament haurien de tenir-hi accés. Però comportar-se com els homes, no. Els homes es comporten de vegades d'una manera que no voldria que les dones s'hi comportessin."

tv3.cat/savis

@Savis_33

Anar al contingut