Marta Puig, Lyona, i Marc Torrent han escrit i il·lustrat "Motxilles".
Marta Puig, Lyona, i Marc Torrent han escrit i il·lustrat "Motxilles".
Dilluns, a les 23.50

L'assetjament escolar i el contratenor Xavier Sabata, a "Quan arribin els marcians"

Dilluns, a les 23.50, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. L'assetjament escolar i el contratenor Xavier Sabata, que interpreta al Foyer del Gran Teatre del Liceu "Pierrot Lunaire", són protagonistes d'un nou capítol marcià.

Reportatge: Assetjats a l'escola

És un fenomen que es coneix, del qual es parla, sobre el qual es fan programes educatius per mirar d'evitar-lo i, tot i així, és una xacra que els humans semblem incapaços d'eliminar. Les xifres de l'assetjament escolar a Catalunya són esfereïdores: 1 de cada 3 infants pateix bullying a les escoles de primària i a cada aula d'ESO hi ha almenys dues noies o nois assetjats. Ara, diverses propostes culturals aborden la qüestió de cara, cosa que posa de manifest que, malauradament, aquest és un tema vigent.

Una és "Karaoke Elusia", que després de l'èxit aconseguit la temporada passada, torna a representar-se a la Sala Beckett de Barcelona. En parlen el seu director, Oriol Puig, i els seus tres joves intèrprets: Lluís Febrer, Lluís Arruga i Valèria Sorolla.

A més, en parlen els il·lustradors Marta Puig, Lyona, i Marc Torrent, que han escrit i il·lustrat "Motxilles" (Ed. Baobab), un àlbum basat en històries reals de víctimes d'assetjament escolar.

I també està basada en testimonis reals la novel·la "Piedra, papel, tijera" (Ed. Comanegra). El seu autor, Víctor Panicello, i Irma Llobet, una de les víctimes d'assetjament que han prestat la seva vivència, parlen en el reportatge, així com també Raquel Linares, psicòloga i directora de Fita Fundación.

 

L'abducció: Xavier Sabata

Els marcians s'emporten de viatge el contratenor Xavier Sabata, pocs dies abans que hagi de fer la seva aparició al Foyer del Gran Teatre del Liceu per interpretar "Pierrot Lunaire", d'Arnold Schönberg. Abans de marxar, el sotmeten a unes audicions de la seva pròpia veu que... sembla que no li acaben de resultar còmodes.

 

Cap de setmana a la Terra

A l'última part del programa, dirigit per Esther Rodríguez, els redactors i redactores terrícoles responsables d'aquesta missió marciana, Júlia Bertran, Jofre Font, Bego Garcia Pla, Roger Roca i Lluís Salgado, fan les seves recomanacions perquè els marcians passin un bon cap de setmana a la Terra.

Els suggeriments d'aquesta setmana són: el Ponent Roots Festival, que es farà de l'11 al 14 de novembre en diversos espais de Lleida; l'estrena del documental "Sedimentos"; el Mira Digital Arts Festival, de l'11 al 13 de novembre, a la Fabra i Coats de Barcelona; l'exposició "El centenari. Fellini al món", fins al 9 de gener del 2022 a El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona, i el concert de Rodrigo Cuevas, el 12 de novembre, al teatre Kursaal de Manresa.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

 

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut