DIVENDRES, A LES 22.10

L'arquitectura i l'urbanisme, a "1491, la història mai explicada de les Amèriques abans de Colom"

Demà, divendres, a les 22.10, el 33 emetrà el quart capítol de "1491, la història mai explicada de les Amèriques abans de Colom", una sèrie documental que explica, d'una manera molt viva i des d'una perspectiva indígena, la complexitat i la diversitat dels pobles que habitaven les Amèriques abans de l'arribada de Cristòfol Colom i també la xarxa de relacions que hi havia entre ells.

Aquest episodi se centra en el tema de l'arquitectura i explica algunes de les grans fites i avenços en el camp de l'enginyeria i l'habitatge. Els pobles indígenes van inventar uns quants estils arquitectònics que van resultar emblemàtics i innovadors, com, per exemple, els edificis de pisos dels pueblo, els iglús, les anomenades "grans cases", els tipis... Són mostra de l'urbanisme indígena de les ciutats de Tenochtitlán, Caral i Tiwanaku.

La sèrie

La sèrie porta l'espectador a fer un viatge en el temps al llarg d'una línia temporal que comença fa 20.000 anys i arriba fins a l'any 1491. Durant aquest viatge, els orígens i la història de les antigues societats indígenes d'Amèrica del Nord, Central i del Sud, són interpretades a través de la col·laboració de diversos especialistes que són membres de les cultures autòctones, en el camp de la història de l'art, l'etnologia, la genètica, la geologia, l'arquitectura, la lingüística...

Cada episodi es dedica a un tema diferent (els orígens, l'entorn, l'agricultura i la caça, l'arquitectura i l'urbanisme, el govern i el comerç, la ciència i la tecnologia, l'art i la cultura i la continuïtat) i presenta un moment significatiu de la història d'una nació indígena, proporcionant a l'espectador una comprensió més profunda de la convergència del món humà i natural d'aquests pobles.

tv3.cat/33

Anar al contingut