Lanau diu que els Mossos van començar a investigar 9 dies abans que es decretés el secret de sumari

La directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis, Olga Lanau, ha afirmat a El matí de Catalunya Ràdio que en l'incendi d'Horta de Sant Joan els Mossos van començar a investigar el mateix dia que els bombers van quedar atrapats

La directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis, Olga Lanau, ha afirmat en declaracions al programa El matí de Catalunya Ràdio amb Manel Fuentes que en l'incendi d'Horta de Sant Joan els Mossos d'Esquadra van començar a investigar el mateix dia que els bombers van quedar atrapats: "El mateix dia de l'atrapament, els Mossos d'Esquadra van començar a investigar. El mateix dia de l'atrapament jo era a Horta i ja van començar a prendre declaracions a persones que havien anat a rescatar les víctimes, etc. Aquell mateix dia. Per tant, ells van continuar fent la seva feina. Agents Rurals van fer també la seva, les entrevistes i el que van considerar oportú".

Preguntada per Manel Fuentes sobre si del 21 al 30 de juliol no es podia haver dit que hi havia dues hipòtesis sobre l'origen del foc i que no era el llamp rotundament, Lanau ha explicat que el dia 30 de juliol, la jutge els va comunicar el secret de sumari: "Fins al moment en què es decreta el secret de sumari, amb prudència perquè crec que aquest és un tema que és tan dur- -un incendi que ha provocat la mort dels nostres bombers-- en què no es pot ni frivolitzar ni dir determinades coses, però el que sí que és cert és que el sumari no es decreta fins al dia 30, per tant , fins llavors es podia parlar". Lanau també ha explicat que ella mateixa va demanar a la jutge que aixequés el secret de sumari o que els permetés explicar a les famílies de les víctimes l'anàlisi que ells havien elaborat dels fets, però que la jutge s'hi va negar.

Lanau també ha afirmat que en l'incendi es va decidir no comunicar la mort dels cinc bombers de Lleida al responsable de l'operatiu, l'anomenat Delta Zero, perquè ell s'havia de fer càrrec del foc que en aquell moment estava a punt d'arribar a aquest poble de la Terra Alta i li era impossible assumir-ne el rescat: "I crec que es va fer bé. Delta Zero no podia assumir simultàniament gestionar un foc d'aquelles característiques i gestionar el salvament i rescat. Per tant, el que es fa és decidir: la xarxa de comunicacions segueix pel tema de l'incendi, Delta Zero s'encarrega de l'incendi i nosaltres gestionem directament el salvament de rescat".

Manel Fuentes també li ha preguntat sobre les declaracions del bomber supervivent que va explicar als Mossos que si haguessin tingut tota la informació adequada, haurien decidit fugir. Lanau ha dit que deixa en mans de la jutge decidir si cal depurar responsabilitats: "Les comunicacions no es fan de tots els bombers amb tothom. Les comunicacions es fan a través del cap d'unitat. El cap d'unitat de la unitat del GRAF evidentment també ha mort i, per tant, no sé què ens explicaria ell. Però nosaltres tenim les comunicacions i per això li vam donar a la jutge perquè entenem que és la forma més objectiva i neutra perquè ella pugui fer la seva interpretació a banda de la que nosaltres fem".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut